banner6

Sanayi projelerine akademisyen desteği şart

Sanayi projelerine akademisyen desteği şart

Söyleşi 22.07.2019, 21:00 22.07.2019, 21:00
Sanayi projelerine akademisyen desteği şart
Elif Didem DANACIOĞLU

Bursa'nın teknolojik gelişme ve büyümesine katkı koyacak şekilde geleceğe yönelik plan ve projeler yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. İrfan Karagöz, yeni bir bina yaparak kapasite artırmayı planlarken, diğer yandan da sahip olduğu alanı bir ‘Ar-Ge üssü' haline dönüştürmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. Genel Kurul Toplantısı'nda alınan karara istinaden Genel Müdürlük görevine Bursa Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Karagöz atandı. Son birkaç yıldır 4. sanayi devriminin yoğun bir gündem teşkil ettiğini vurgulayan ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, Bursa'nın otomotiv, tekstil, makine, gıda ve mobilya gibi sektörlerin yer aldığı bir sanayi şehri olmasının yanısıra, aynı zamanda ‘ileri teknoloji şehri' olma yolunda da hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi.
Bursa'nın ileri teknoloji merkezi olma yolunda Ulutek'in katkılarının artarak devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. İrfan Karagöz, ULUTEK'te doluluk oranının yüzde 100'e yaklaştığını ve yer alan firmaların yüzde 50'sinden fazlasının yazılım sektörüne ait olduğunu belirtti. Katmadeğeri yüksek ve rekabetçi ürünler için "Ar-Ge'yi sanayinin merkezine koymalıyız diyen Prof. Dr. İrfan Karagöz, akademisyenler ile birlikte sanayiciye yönelik ortak projelerin artması gerektiğini ve üniversite – sanayi işbirliğinin beklenen seviyede olmadığının altını çizdi. Firmalara akademisyenlerden katkı ve destek gelmesinin şart olduğunu belirten İrfan Karagöz, üniversite bünyesinde görevli akademisyenlerin sanayi ile işbirliğinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. İlgili projelerin Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarına daha da artac ağını ifade eden İrfan Karagöz ile yeni deönem projelerinden üniversite-sanayi işbirliğine kadar herşeyi konuştuk.
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin amacından bahseder misiniz?
Teknoloji geliştirme bölgelerinin amacı akademisyenlerin bilgi birikimlerinin ürüne dönüştürmesine yardımcı olmak, üniversite sanayi işbirliğini artırarak ileri teknolojinin geliştirilmesine, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine ve böylece ülkemizin rekabet güncünün artırılmasına ve kalkınmasına katkı sağlamaktır. Türkiye'nin hedeflerine ancak katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ile ulaşabiliriz, fakat katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi Ar-Ge ile mümkün. Ar-Ge'yi sanayinin merkezine koymalıyız. Ancak Ar-Ge masraflı ve uzun süreli bir iştir bu bakınmdan, devlet, Ar-Ge kültürünün yayılması için değişik teşvik kalemleri çıkardı. Bunlardan birtanesi de teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulması ve burada yer alacak firmalara teşviklerin sağlanmasıdır.
ULUTEK'in faaliyetlerini anlatırmısınız?
ULUTEK, 2006 yılında kuruldu. ULUTEK'te yer almak üzere için başvuran firmaların mutlaka Ar-Ge tasarım ve yazılım projesi ve Ar-Ge personeli olması gerekiyor. Farklı sektörlere dağılmış ULUTEK'te yer alan firma sayısı 120'yi aştı. Bunun yanında akademisyenlerin bilgi birikiminin sanayiye aktarılması ve ürüne dönüştürülmesi, firmaların Ar-Ge çalışmalarının yaygınlaştırılması ve niteliğinin artırılması ve bu konuda akademisyenlerin katkısının sağlanması, Ar-Ge kültürünün yaygınlaşması için bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir. YAZILIM SEKTÖRÜ...
Hangi sektörlerden yoğun başvuru geliyor?
Genellikle en çok başvuru yazılım sektöründen geliyor. Yer alan firmaların yüzde 50'den fazlası yazılım sektörü. Ardından makine sektörü, elektrik – elektronik, otomotiv ve diğer sektörler geliyor.
"AVRUPA BİRLİĞİ FONLARINA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ VAR
Ar-Ge yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Devlet Ar-Ge yatırımlarına ciddi destekler veriyor. Bursa sanayisi, Türkiye'nin önde gelen sanayilerinden biri, aynı zamanda fazla destek alan bölgelerden birisi. Ancak milli gelire göre Ar-Geye ayrılan pay gelişmiş ülkelerin çok gerisinde. Malesef bazı firmalar proje yazma ve desteklerden istifade etme eğiliminde değil. Bunun için eğitim ve tanıtım faaliyetlerimiz devam ediyor. ULUTEK bünyesinde teknoloji transfer ofisi var. ULUTEK Teknoloji Transfer Ofisi'nin amacı bu tür destekleri duyurmak, eğitim vermek, tanıtım faaliyetleri düzenlemek, akademisyenlerin buluşlarını ticarileşmesini sağlamak ve patent konusunda girişimcilere yardımcı olmak. Genç girişimcilere firmalarını kurmaları ile ilgi destek veriyor. Bünyemizde kuluçka birimimiz var. Özellikle yeni mezun genç mühendis arkadaşların firmalarını kurmalarına mentörlük yapılıyor. Ar-Ge faaliyetlerini arttırmalarına ve devlet teşviklerinden istifade etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Sanayi Bakanlığı, KOSGEB, TÜBİTAK'ın destekleri ve Avrupa Birliği projeleri var.Türkiye olarak çok fazla istifade edemediğimiz Avrupa Birliği fonları var. Bunlardan istifade etmelerine yönelik çalışmalarımız var.
DOLULUK ORANI
YÜZDE 100'E YAKLAŞTI
Hedefleriniz nelerdir?
Öncelikle firmalarımızın proje sayılarını artırmaya Ar-Ge teşfiklerinden ve Avrupa Birliği fonlarından daha fazla istifade edebilmelerini yönelik çalışmalarımız olacak. Patent sayılarının artırılması, ürünlerin ticarileşmesi ve ihracatın sağlanması hedeflerimiz arasınrda firmaların performansını artırmada ihtiyaç duyduğu alanlarda yardımcı olmaya çalışacağız. Firmalarımız arasında fark yaratan çok başarılı olanlar var. ULUTEK'te doluluk oranı yüzde 100'e yaklaştı. Dolayısıyla ilave bina ihtiyacımız var. Bu dönemde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği ile ilave bir bina yapmayı istiyoruz. Arazi var, alan var ama bina eksiğimiz var. Bu bina ihtiyacını hızlı bir şekilde gidermemiz gerekiyor.
Üniversite- sanayi
işbirliğini nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Malesef üniversite – sanayi işbirliği beklenilen seviyelerde değil. Yıllardır üniversite sanayi işbirliğinden bahsediyoruz, fakat çok fazla ilerleme kaydedilmiş sayılmayız. Akademisyenler ile sanayicileri bir araya getirmeli, daha fazla ortak projelere teşvik etmeliyiz. Bu işbirliğinin arttırılması içinde devlet teşvikleri var, bunlardan biri de kısa adı KÜSİ (Kamu üniversite sanayi işbirliği) birimi ve yoğun bir faaliyet içerisindeler. Devlet bu eksikliği görüyor arttırılması için böyle bir mekanizma oluşturdu. Bu dönem bu faaliyetleri ivmelendirmeye daha fazla faaliyet yaparak üniversite sanayi işbirliğini arttırmaya çalışacağız. Devletin teşvik ettiği ikinci bir mekanizmada, Ar-Ge merkezlerindeki projelere akademisyenlerden oluşan danışman alınması yönünde teşvik ediyor. Üniversitelerden danışman olması firmaların projelerine artı puan getiriyor. Tüm bunlar üniversite sanayi işbirliğinin artırılmasına katkıda bulunmak içindir.
Bursa sanayisini nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Bursa sanayisi gücünü yükseltmeye devam ediyor. Otomotiv, yan sanayi, makine ve tekstil sanayisi oldukça gelişti. Son yıllarda uzay havacılık savunma sanayi yönündede çalışmalar var. İleri teknoloji kullanan firmalarımız, sanayi 4.0'a hazır diyebileceğimiz veya bu yönde yol alan firmalarımız var.
"TEKNİK TEKSTİL
KONUSUNDA
İLERLEME SAĞLAMAK GEREKİYOR
Otomotiv, makine ve tekstil sektörlerini nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Bursa otomotiv sanayisinin merkezi konumunda. Bu mevcut alt yapı ve teknoloji kullanarak yerli otomobil, elektirikli araç, savunma sanayine yönelik imalatlar veya ithal edilen ürünlerin yerlileştirilmesi mümkündür. Yerleştirme konusunda da devletin verdiği teşvikler var, ciddi yatırımlar yapılıyor.Tekstil sektöründe ihracata yönelik çalışan firmaların durumu iyi, fakat yerli pazara yönelik çalışan firmalarda bir sıkıntı olduğu gözleniyor. Burada da tabiki yenilik getirmek, dünya pazarına açılmak için inovatif yeni ürünler, sağlıklı ve çevre dostu ürünler geliştirmek gerekiyor. Teknik tekstil konusunda ilerleme sağlamak gerekiyor. Bütün bunlardı Ar-Ge'den geçiyor. Tekstilde Ar-Ge konusu biraz zayıf kalıyor, bu konudada gelişme sağlamak gerekiyor. Makina sektöründe çok iyi durumda olan firmalar var. Dünya pazarına açılmış ve dünya ile rekabet edebilecek konumda olan firmalarımız var. Bu firmalarımızında Ar-Ge'ye daha fazla pay ayırması üniversite ile daha yoğun bir işbirliği yapması, katma değeri yüksek ürünler sürdürülebir rekabet için gerekmektedir.
Dijital dönüşüm, Endüstri 4.0 ve model fabrika ile ilgili neler söylemek
istersiniz?
Dünyanın gidişatı bu yönde, bundan kacış yok. Geri kalmamak için mutlaka gelişmeleri takip etmek gerekiyor. Dijital dönüşüm çağı çok hızlı ilerliyor. Buna paralel olarak imalatta endüstri 4.0 kaçınılmaz gözüküyor. Sanayiyie yaptığımız ziyaretlerde bu alanda ilerleme sağlamış firmaların olduğunu memnuniletle görüyoruz. Ancak bunun yeterli olduğunu hiç bir zaman söyleyemeyiz. Muhakkak firmalarımızın buna ayak uydurması gerekiyor. Sürekli gelişme, verimliliği sürekli iyileştirme çalışmaları yapılması gerekiyor. Devamında yapayzeka uygulamaları devreye girecek ve endüstri 5,0'a doğru yol alınacaktır. Bu hızlı gelişmeye ayak uydurmak için, insan gücü yetiştirmek için uygulamalı yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezleri yarimodel fabrika uygulamaları ülkemizde devreye girmeye başlamıştır. Model fabrikaların bu hızlı gelişmeye önemli katkısı olacaktır.
‘Teknoparklar (TP) veya resmi adıyla Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) bulundukları bölgenin ‘ileri teknoloji ve yazılım üsleri' durumundadırlar. Şüphesiz ki, ülkemizin teknoloji tabanlı kalkınmasında ve 2023 hedeflerine ulaşmasında TP'lara da çok önemli görevler düşmektedir. Son birkaç yıldır 4. Sanayi devrimi tüm dünyada yoğun bir gündem teşkil etmektedir. Sanayi 4.0'ın ana bileşeni olarak kabul edilen yazılım konusunda da önümüzdeki yıllarda da bizlere büyük görevler düşecektir. Bu gelişmelere ve beklentilere paralel olarak Ulutek, Bursa'nın ve ülkemizin teknolojik büyüme ve gelişmesine katkı koyacak şekilde geleceğe yönelik plan ve projeler yapmaktadır. Bu kapsamda bir yandan kısa bir süre içerinde yeni bir bina yaparak kapasite artırmayı planlarken, diğer yandan da sahip olduğu alanı bir ‘teknoloji ve Ar-Ge üssü' haline dönüştürmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Bursa, otomotiv, tekstil, makine, gıda ve mobilya gibi klasik sektörlerin yer aldığı bir sanayi şehri olmasının yanısıra, aynı zamanda ‘ileri teknoloji şehri' olma yolunda da hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Şüphesiz ki, şehrimizin ileri teknoloji merkezi olmasında Ulutek'in katkıları artarak devam edecektir.

Sayı: 1209 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51