banner6

Kumova: Fayda üretmenin peşindeyiz

Kumova: Fayda üretmenin peşindeyiz

Söyleşi 10.02.2020, 22:00 10.02.2020, 22:00
Kumova: Fayda üretmenin peşindeyiz
Elif Didem DANACIOĞLU


RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kumova, "Bu dönemde özellikle genç ve dinamik bir kadro ile başarılı çalışmalar yürütmeyi hedefledik. Bunların merkezine de iyi kurgulanmış üye ilişkilerini ve üyeler arasında karşılıklı fayda üretebilmeyi koyduk. Dönem başında yapmış olduğumuz Arama Konferansı çıktıları doğrultusunda oluşturulan, 3 aylık ve yıllık planlamalarımız ile daha planlı ve kurumsal hareket etme imkanına erişmiş olduk dedi.

RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kumova, RUMELİSİAD 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda, yeni dönem Yönetim Kurulu ile göreve geldiği günden bu yana, yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Başkan Ömer Kumova, yeni ofisimizde faaliyet göstermeye başladığımız Ekohaber'e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette konuşan Kumova, RUMELİSİAD'ın mevcut çalışmaları hakkında bilgiler verdi ve Ekohaber Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanımız Tahsin Ardıç'a yeni ofisin hayırlı olmasını diledi.

Yeni dönemde, dernek içinde daha çok ekonominin konuşulduğu bir ortamı hazırlamaya çalıştıklarını ifade eden Kumova, bir taraftan dernek üyelerinin kendi içindeki ticaret hacmini artırma odaklı çalışmalara öncelik verirken, diğer taraftan da farklı alanlardaki çalışma komiteleriyle daha fazla dernek üyesini aktif hale getirmeye çalıştıklarını ifade etti.
RUMELİSİAD Vakfı üzerinden Hürriyet Mesleki Anadolu Lisesi ve Görükle Mesleki Anadolu Lisesi ile oluşturulmuş olan pilot okul projesi çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanı nezdinde protokol imzaladıklarını ifade eden Kumova, protokolün detaylarının altını çok iyi doldurarak fayda üretmeye devam ettiklerini ifade etti.
Balkanlar ile tarihsel bağların yanı sıra ekonomik ilişkilerin de üst seviyeye çıkartılması hedefiyle ilerleyen RUMELİSİAD, Bursa ve Türkiye'nin Balkan ülkeleriyle arasında bir köprü vazifesi görerek kültürlerarası bağların ve karşılıklı ekonomik ilişkilerin güçlenmesinde büyük rol üstleniyor. Türkiye ekonomisine her yıl milyarlarca dolar katma değer üreten RUMELİSİAD, üyelerinin katılımında hayata geçirdiği RUMELİSİAD Girişim A.Ş. ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. RUMELİSİAD'ın başarılı işlerle önemli bir yer edindiğini vurgulayan Kumova, her geçen gün vites büyüterek farklı projelerle yollarına devam edeceklerinin altını çizdi. RUMELİSİAD Girişim A.Ş. ile Türkiye'de cari açığının kapatılmasına katkı sağlayacak bir ürünün Ar-Ge aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu ve 60 milyon TL yatırım ile kısa sürede seri imalata geçeceklerinin altını çizdi.
İşte, Ömer Kumova ile yaptığımız söyleşinin devamı...

RUMELİSİAD'ın
projelerini anlatır mısınız?
Balkanlarda bugüne kadar 4 farklı ülkede okullar inşaa ettik, bir çok dini merkezi restore ettik, 4 katlı bir kültür merkezi inşaa ettik, bir çok AB projesi hayata geçirdik. 4 farklı Balkan Ülkesinin gençlerini işin içine dahil ettiğimiz, Genç işsizliği önlemeye yönelik projemiz ile en iyi AB projesi ödülünü aldık. RUMELİSİAD üyelerimiz Balkanlara reel yatırımlar yapmasında sorumluluklar aldık, İlgili idarelerle sıkıntıların çözümü noktasında köprü vazifesi gördük.
Bu dönemde özellikle genç ve dinamik bir kadro ile başarılı çalışmalar yürütmeyi hedefledik ve bu doğrultuda da güzel işlere imza atmaya devam ettiğimize inanıyoruz. Dönem başında yapmış olduğumuz Arama Konferansı sonuçları doğrultusunda oluşturulan 3 aylık ve yıllık planlamalar çerçevesinde, daha planlı ve kurumsal hareket etme gayreti içindeyiz. Yeni dönemde, daha çok ekonominin konuşulduğu bir ortamı hazırlamaya çalışıyoruz. RUMELİSİAD'da üyeler arasında geçmişten gelen ve her geçen gün daha da kuvvetlenen kemikleşmiş çok güzel bir ilişki var. Bu güzel ilişkiyi karşılıklı fayda üretmeye ve ticari işbirliklerini artırmaya yönelik sektörel birliktelik toplantıları ile pekiştirdik. Farklı birlikteliklerin kurulmasına önayak olduk.

"10 FARKLI ALANDA ÇALIŞMA
KOMİTESİ KURDUK
RUMELİSİAD'ı aslına bakarsanız herkesin işine dahil olabildiği çalışma komiteleri ile yönetmeye gayret gösteriyoruz. Bu anlamda 10 farklı alanda Çalışma Komiteleri kurmayı uygun gördük. Örneğin Yurt Dışı İlişkiler Komitesi ile Avrupa ve Amerika kıtalarında bulunan RUMELİSİAD dengi kuruluşları bulmak suretiyle, ticari alışverişi Türkiye sınırları dışına taşıyabilecek bir altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Sanayi ve İnşaat Çalışma Komiteleri ile sektörel sıkıntıları çözme yönünde çalışmalar yapıyoruz. Turizm Çalışma Komitesi'nin Rumeli Submit projesi ile 5 farklı Balkan ülkesinden 92 ajentayı Bursa'da ağırlamak suretiyle, Bursa'mıza yönelik Turizm ticaret hacminin artırılmasına katkıda bulunmaya çalıştık. Gençlik Çalışma Komitesi'ni oluşturarak, üyelerin alt jenerasyonlarından 23-30 yaş aralığındaki 23 genç yeni üyemizi yan yana getirdik, bu vesileyle gençlerin iş hayatına adapte olmasına katkı sağlalarken, aynı zamanda Rumelisiad'ın gelecekteki yöneticilerini bugünden aramıza aldık. Gençlik Komitesi olarak Uludağ Üniversitesinden 325 öğrenci ile tek tek mülakat yaparak, aralarından seçmiş olduğu 25 başarılı öğrenciyi iş hayatına hazırlayacak 6 aylık bir eğitim programı projesini başarıyla tamamladık. Eğitim Çalışma Komite'si ile Rumelisiad Akademi çerçevesinde üyelerimize yönelik eğitimleri organize etmeye devam ettik. Kadınlar Komite'si ile bir yanda kadın üyelerimizi ve üye eşlerini işin içine dahil etmeye çalıştık, diğer taraftan Komitemizin hayata geçirdiği projelerin gelirleri ile Kayapa İş Uygulama okulunun eksikliklerinin giderilmesine katkıda bulunduk. Sosyal İlişkiler Komitesi ve Üye İlişkileri Komite'lerimizin çok değerli çalışmalarıyla üyelerimizin birbirleriyle olan ilişkilerini geliştirmeyi hedefledik ve bu yönde bir çok faaliyet gerçekleştirdik.

"DÜNYA ÇAPINDAKİ
ORGANİZASYONDA 3 FARKLI
DALDA ÖDÜL ALDIK
Yakın dönemde hepimizi gururlandıran ve RUMELİSİAD'ın dünya çapında akredite olmasına vesile olan Stevie Award's Yarışması'ndan Rumelisiad Akademi etkinlikleri ile Eğitim dalında, Rumelisiad Parkı-Rumelisiad Konağı ve Minia-Rumeli projemiz ile Kalıcı Eserler alanında ve son olarak Kar Amacı Gütmeyen STK'lar alanında derneğimizin 3 ödülle dönmesi, kuşkusuz RUMELİSİAD'ın gelecekteki hedefleri açısından çok kıymetliydi. Türkiye ve dünya ekonomisine her yıl milyarca dolar katma değer üreten Balkan kökenli Türk iş dünyasının temsilcileri olarak, geliştireceğimiz projelerle hem ülkemizin gelecek hedeflerine katkı sağlamayı hem de Balkan ülkelerindeki potansiyeli harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Bu bilinçle, kültürler arası sosyal ve ekonomik bağın gelişimine katkı sağlayacak çalışmalar gerçekleştirerek, RUMELİSİAD'ı en iyi şekilde geleceğe taşımaya odaklanacağız.

"RUMELİSİAD, 34 KİŞİLİK
GENİŞLETİLMİŞ YÖNETİM
KURULU İLE YÖNETİLİYOR
RUMELİSİAD Yönetim Kurulu'nu genişletilmiş yönetim kuruluna çevirdiklerini ifade eden Ömer Kumova, Yönetim Kurulu üyeleri ve komite başkanlarının da dahil olduğu 34 kişi ile toplantı yaparak görev ve yetkileri yaygınlaştırdıklarını ifade etti. 2006 yılında kurulmuş olan 300'e yakın üyesi ile 146 farklı ülkeye, 55.000 çalışanı ile 2 milyar doları aşan bir ihracat rakamına sahip olan RUMELİSİAD'ın bu dönem sayısal olarak %19 büyürken, istihdam rakamları bakımında %25, ihracat rakamları bakımından %27 büyüdüğünü belirten Kumova, bu çerçevede Rumelisiad'ın ne kadar nitelikli büyüdüğünün özellikle altını çizdi.

"106 ÖĞRENCİMİZE
BURS İMKANI SAĞLIYORUZ
Ömer Kumova, "RUMELİSİAD Vakfı ile 106 öğrencimize burs imkanı sağlıyoruz. 1,5 senedir Hürriyet Meslek Anadolu Lisesi ve Görükle Meslek Anadolu Lisesi ile geniş çaplı bir proje üretiyoruz. Meslek okullarımızın eğitim kalitesini artırmaya yönelik 23 farklı konu başlığı oluşturduk. Komitelerimiz çerçevesinde bu konu başlıklarını paylaşarak, projenin altını çok güzel bir şekilde doldurduk. Kariyer Haftaları, Staj programları, Fuar gezileri, İşyeri gezileri, Öğretmenlerimizin işyerlerinde eğitimi, Robot yarışmalarına katılım organizasyonları, Sosyal Projeler, okulun genel eksikliklerinin giderilmesi gibi daha birçok farklı alanda projeler geliştirdik. Geliştirmeye devam ediyoruz. RUMELİSİAD ailesi olarak fayda üretme peşindeyiz, üyelerimizin katkıları nezdinde de değer yarattığımıza inanıyoruz dedi.

Türkiye ekonomisini
nasıl değerlendiriyorsunuz?
Piyasaların faizlerin düşüşüyle birlikte pozitif etkilerini hissediyoruz. Bu bir süreçti, iyileşme sürecinin ortalarına geldiğimizi, en kötü senaryonun gerilerde kaldığını düşünüyorum. Çin'deki virüs salgınından dolayı, AB ülkelerinin ülkemizde üretilen ürünlere yönelik taleplerinin artacağını ve özellikle Ülkemizdeki Tekstil sektörünün yıl içinde yükselişe geçeceğine inanıyorum. 2020 yılı üçüncü ve dördüncü çeyreğinde tüm sektörler genelinde bir hareketlilik olacağına inancımız tam.

İnşaat sektörünü
nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kriz öncesindeki 4 yıla baktığımızda, Türkiye ortalamasında yıllık 950 bin konut üretmemiz gerekken, son 4 yılda düzenli olarak her yıl 1 milyon 350 bin bandında konut ürettik. Bu da 2 yıllık fazla konut stoğu anlamına geliyordu. Piyasalar sıkıntıya girdiğinde konut fazlasından dolayı, üretim anlamında sektörde ciddi daralmalara sebep oldu. Bizim öngörülerimiz, 2020 sonuna kadar bu stoğun tüketilmesi şeklindeydi. Faiz oranlarının düşmesiyle Bursa genelinde konut satışları hızlandı ve 7. aya kadar stokların yüzde 90'ının tükeneceği yönünde beklentimiz var. Bu da yeni inşaat üretimlerinin tekrar başlayacağı anlamına geliyor. Faiz geliri elde edemeyen yatırımcılar, eski maliyetlerle üretilmiş olan tamamlanmış konutlara yöneldiler. Yeni maliyetli yapıların inşaa edilmeye başlanması ile piyasadaki mevcut eski maliyetlerle tamamlanmış olan konut fiyatlarında %30'a varan fiyat artışları yıl içinde gözlemlenecektir. Unutmamakta fayda var, Emlak her zaman kazandırır, kazandırmaya devam edecektir.

Sayı: 1237 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51