banner6

Kaya: Türkiye'ye 5 tane daha Bursa lazım

Kaya: Türkiye'ye 5 tane daha Bursa lazım

Söyleşi 24.02.2020, 21:00 24.02.2020, 21:00
Kaya: Türkiye'ye 5 tane daha Bursa lazım
Elif Didem DANACIOĞLU


Murat Kaya, "Bursa; üretim, ticaret, turizm, tarım ve tarıma dayalı gıda sanayinde öncü olan bir şehir. Bunu Bursa'daki sektörel çeşitlilikten,
ihraç ürünlerimizin kilogram başı fiyatlarına kadar değişik alanlarda anlayabiliyoruz. Bu yüzden ülkemize 5 tane daha Bursa lazım dedi.


Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği'nin (GESİAD) 13. Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı geçtiğimiz Aralık ayının son günlerinde yapıldı. Genel Kurul'da GESİAD Başkanlığına Murat Kaya seçildi ve GESİAD'ın 8. Başkanı oldu. GESİAD'ı bir okul olarak tanımlayan Murat Kaya, GESİAD üyesi olarak başladığı bu eğitimde, çeşitli görevlerinin ardından, başkanlık görevine geldiğini söyledi.
GESİAD'ın birlik ve beraberliğin değerini öğreten bir okul olduğunu vurgulayan Başkan Murat Kaya, yerel kurum ve diğer STK'larla olan ilişkilerini güçlendirmeye, network toplantıları düzenleyerek üyelerinin gelişimine katkı koymaya devam edeceklerinin altını çizdi. Murat Kaya, "Değerli üyelerimiz teveccüh gösterdi, teşekkür ediyorum. Hep birlikte GESİAD Bayrağını daha yukarılara taşıyacağız dedi.

Başkan seçildikten sonra ilk röportajını EKOHABER Gazetesi'ne veren Murat Kaya, yeni taşındıkları Dernek Merkezi'nin kapılarını da ilk kez EKOHABER'e açtı. GESİAD'ın sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinden 140'a yakın mevcut üyesi olduğunu söyleyen Murat Kaya, Bursa ekonomisine istihdam, ihracat ve katma değer ile ciddi bir potansiyeli barındırdıklarının altını çizdi. Genç girişimcilere önerilerde bulunan Murat Kaya, "Bizim çılgın ve donanımlı sanayici, tacir iş insanlarına ihtiyacımız var. Biraz risk almayı bilmeliyiz dedi. Gelecekte teknolojiye yatırımların hızlanacağına vurgu yapan Murat Kaya ile GESİAD ve ekonomide yaşanan gelişmeleri konuştuk.

GESİAD'ın 13. Olağan Genel Kurulunu tamamladınız ve GESİAD'ın 8. Başkanı oldunuz. Genel Kurul süreci nasıl geçti?
GESİAD'ın 13. Olağan Genel Kurulunu tamamlayıp, Yönetim Kurulunu değerli üyelerimizle oluşturmuş bulunmaktayız. Genel Kurulumuz demokrasinin getirmiş olduğu şenlik havasında geçti. Birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. 8. dönem başkanı olarak geçmiş dönem başkanlarımıza buradan şükranlarımı sunuyorum.
 GESİAD'da uzun süre yönetim kurullarında görev aldınız ve Başkan yardımcılığı görevinde bulundunuz. GESİAD'ın yapısı ve çalışmaları hakkında sizden bilgi alabilirmiyiz?
GESİAD, Bursa'mızın mihenk taşıdır. Bursa iş dünyasının tamamının sıralarından geçtiği bir okuldur. Genel Kurulumuza kadar bende bu okulun sıralarında eğitimini sürdürmüş bir üyeydim. Şimdi rüştümüzü ispatlamış durumdayız. GESİAD ve üyelerimiz başta olmak üzere Bursa'mız ve ülkemiz için çalışmak, tecrübelerimi aktarmak en büyük görevim ve sorumluluğumdur.
 
"BURSA ORTAK
PAYDAMIZDIR

Bursa'daki kamu kurumları ve diğer STK'lar ile nasıl bir ilişki içinde olmayı planlıyorsunuz?
Sivil toplum kuruluşları mülki idari amirleriyle iyi ilişkiler kurmalı. Çünkü, bir tane Bursa var ve hepimizin uğraşısı Bursa'mız. Bu doğrultuda STK önderleri olarak yerel kurumlarla daha yakın temas içinde olmalı ve lobi faaliyetlerimizi birlikte yönetmeliyiz. Çünkü Bursa ortak paydamızdır.

İlk etkinlik olarak Ankara ve Anıtkabir ziyaretiniz oldu. Bu programınız hakkında sizden bilgi rica edebilir miyiz?
Önce şunu söylemeliyim ki, Anıtkabir anlatılmaz, yaşanır. Anıtkabir'de büyük bir aile fotoğrafı vermek, uzun yıllardır hayalini kurduğum bir düşünceydi. Fikrimi Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım ile paylaştığımda ilk organizasyonumuzun Ankara seyahati olması konusunda mutabık kaldık ve organizasyonumuzu hayata geçirdik. İlk organizasyonumuzu başarıyla gerçekleştirdiğimiz düşüncesindeyim.

"140'A YAKIN
MEVCUT ÜYEMİZ VAR

GESİAD üyelerinin Bursa ekonomisine katkısı nedir?
Bu konu ile ilgili detaylı bir çalışmayı yakın bir zamanda Bursa kamuoyu ile paylaşacağız. Sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinden 140'a yakın mevcut üyemiz var. Bursa ekonomisine istihdam, ihracat ve katma değer ile ciddi bir potansiyelimiz mevcut. Bursa'nın en büyük ilk 250 sanayi ve ticari kuruluşu arasında pek çok GESİAD üyesi mevcuttur.

GESİAD'ın önümüzdeki dönem hedefleri hakkında bilgi rica edebilir miyiz?
Yeni dönem hedeflerimizi yüksek tuttuk. Dernek merkezimizi yeni yerine taşıdık. Bu dönemde üyeler arası birlikteliğimizin daha da gelişeceği inancındayız. Bu projeleri hayata geçirmek adına hızlı bir çalışma içerisine girdik. Bu her bir üyemize dokunacak ve güçlü GESİAD adına yapılacak çalışmalardır.
 
"İŞ İNSANLARIMIZA
KAPIMIZ HER ZAMAN
AÇIK

Döneminizle üye sayınızla ilgili hedefiniz var mı? Üyelere yönelik yeni projeler var mı?
Üye sayımız için belirlediğimiz bir rakam yok. Göreve geldiğimizden itibaren önemli bir teveccüh var. Okul olarak tanımladığımız GESİAD'ın kapısı 20 – 49 yaş arası ikinci ve üçüncü kuşak iş insanlarımıza her zaman açıktır.
 
Bize biraz da Komitelerinizden ve yapılacak çalışmalardan bahseder misiniz?
Komitelerimiz ve çalışma gruplarımızın oluşumunu tamamlamak üzereyiz. Üyelerimiz ve firmalarının gelişimine katkı sağlayacak tüm ekibimiz hazır. Network, yurtdışı ilişkiler, sosyal faaliyet ve Sinerji Toplantılarımızla çalışmalarımıza devam edeceğiz. GESİAD'ın çok amaçlı olmasının ana merkezinde Network yer alır.
 
"PLANLAMA KONUSU ÖNCELİĞİMİZ OLMALI

Bursa ve ülke geneli ile ilgili bir ekonomik değerlendirme rica edebilir miyiz?
Ülke ekonomimiz global gelişmeler doğrultusunda, 2018 yılının ikinci döneminden itibaren sıkıntılı bir sürece girmiştir. Fakat, 2020 yılına iyi başladık. Alınan tedbirler ve açıklanan programlar etkisini göstermeye başladı. 2019 yılı ihracat rakamımızı 180 milyar dolar gibi rekor düzeyde kapattık. 2019 yılında büyüme durağan seyretse de yılın dördüncü çeyreğini küçükte olsa bir artışla kapatacağımıza inanıyorum. 2020 yılı yeniden büyüme yılı olacak. İlk işaretlerini kısa süre önce açıklanan sanayi üretim endeksinde gördük. Bu arada, enflasyon ve işsizlik konusuna dikkat edilmeli. Özellikle planlama konusu önceliğimiz olmalı. Çünkü bazı alanlarda üretim fazlamız olduğundan, kapasitemizi tam anlamıyla kullanamıyoruz. Bu yüzden kolektif çalışmayı heveslendirmemiz gerekli. Bunun için bir önlem alınmalı. Bursa; üretim, ticaret, turizm, tarım ve tarıma dayalı gıda sanayinde öncü olan bir şehir. Bunu Bursa'daki sektörel çeşitlilikten, ihraç ürünlerimizin kilogram fiyatlarına kadar değişik alanlarda anlayabiliyoruz. Bu yüzden ülkemize 5 tane daha Bursa lazım diye düşünüyorum.

Bursa ve Türkiye ekonomisinin geleceği hakkındaki öngörüleriniz nelerdir?
Günümüzün olmazsa olmazı Endüstri 4.0 ve devamıdır. Alt yapısını tamamlamış ve inovasyonu yakalayabilen firmalarımız ile Bursa'mız daha yukarılara çıkacaktır. Marka değeri yüksek, kendi patentleri ile üretim yapabilen, Ar-Ge merkezi halindeki firmalarımızın çoğalmasını istiyoruz.
 
Bursa sanayi vizyonunda hangi hedefler ön plana çıkıyor? Sanayide en önemli sorun sizce ne?
Bursa özelinde sorun teşkil edebilecek bir durum yok. Bizler bireysel olarak ihracatımızı, üretim kapasitemizi arttırdığımız ve devletimizden bir şey beklemediğimiz zaman tüm taşların yerli yerine oturacağı kanaatindeyim.

"TEKNOLOJİYE
YATIRIM YAPILACAK

Yatırımlar nasıl
şekillenecek?
Bundan sonraki süreçte teknolojiye yatırım yapılacak. Sanayi 4.0'ın alt yapısını tamamladığımızda Ar-Ge mekezleri ve patent sayılarımızı arttırarak, fason üretimden çıkıp biraz daha teknolojik ürünlere yöneldiğimiz zaman sorunumuz kalmayacağı düşüncesindeyim.

Bursa olarak Ar-Ge
merkezlerimiz yeterli
değil mi?
Firmalar Ar-Ge merkezlerini kendi bünyelerinde kurmaya başladı. Firmaların Ar-Ge merkezi olmaları ve çoğalmalarının altını çiziyorum. Ar-Ge merkezi sayılarımız gün geçtikçe çoğalıyor. Önümüzdeki yıllarda teknolojik alt yapıyı tamamlamamız gerekiyor.

"RİSK ALMAYI
BİLECEĞİZ

Genç girişimcilerin önünü açmak için neler yapılmalı?
Bizim çılgın ve donanımlı sanayici, tacir ve iş insanlarına ihtiyacımız var. Biraz risk almayı bileceğiz. Önceleri biraz alaylı, daha sonra mektepli olunacağı kanaatindeyim. İşin mutfağında pişebilirsek ve bunu eğitimle pekiştirebilirsek çılgın sanayicilere erişeceğimizi düşünüyorum.
 
Son olarak gelecekte nasıl bir GESİAD hayal ediyorsunuz?
GESİAD, 30. yılını kutlamaya hazırlanıyor. 30 sene sonra geriye dönüp baktığımızda doğru işler yapmanın kıvancı ile mutlu olacağımız bir GESİAD hayal ediyorum.
 
Sivil toplum kuruluşlarında bu kadar yoğun çalışırken kendi işinize nasıl zaman ayırıyorsunuz?
Prensipli çalışmalarımla zamanı güzel yönlendirebiliyorum. Güne sabah 5:30'da başlıyor, 7:30'da işimin başında oluyorum. Öğleden sonra Dernek faaliyetlerime devam ediyorum. Ben, GESİAD'ı çok seviyorum, sivil toplum örgütlüğünü çok seviyorum. Sivil toplum örgütlerinin ülkemiz için olmazsa olmazı olduğuna inanan bir kişiyim.

Sayı: 1239 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51