banner34

banner50

banner6

Kağan Yeşil: 'Kademeli geçişi öneriyoruz

Kağan Yeşil: "Kademeli geçişi öneriyoruz

Söyleşi 28.01.2019, 22:00 28.01.2019, 22:00
Kağan Yeşil: 'Kademeli geçişi öneriyoruz
Elif Didem DANACIOĞLU

Plastik poşetlerin 1 Ocak'tan itibaren ücretli hale gelmesi sonrasında Ay Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yeşil, "Sanayicilerimiz bu hızlı geçişten dolayı sıkıntı yaşıyor. Yapılan yatırımların ortalama 2 senede kendini amorti ettiği düşünülürse firmaların aldıkları makinelerin borçlarını henüz ödemeden üretimlerinin düşmesi firmalar açısından bir yıkım olacaktır dedi.
Sektörün yol haritasını da konuştuğumuz Ay Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yeşil, Çevre Kanunu'nun hayata geçiş sürecinin çok hızlı olmasının üreticileri zora soktuğunu belirterek bu geçiş sürecinde firmaların desteklenmesi gerektiğini ifade etti."Biz kesinlikle karşı değiliz, fakat kademeli geçişi öneriyoruz diyen Kağan Yeşil, "Plastik ve ambalaj sektörü sıfır atık projesine karşı değil, fakat sanayiciler devre dışı bırakıldı, ciddi zarardalar. 2019 yılında 30 bine yakın insan işten çıkabilir dedi. Kağan Yeşil, plastik poşetlerin ücretli hale gelmesinin firmalara kısa ve orta vadedeki etkisini değerlendirerek olası çözüm önerileri hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Sıfır Atık projesini ve ambalaj sektörünün durumunu nasıl değerlendiriyorsunu?
Türk ambalaj sektörü olarak, her yıl dış ticaret fazlası veren etkin stratejik sektörlerimizin başında geliyor. Avrupa'nın lideri olduğumuz sektörümüz 2023 hedefleri doğrultusunda büyümesini sürdürürken yaşadığımız ekonomik saldırıyla birlikte gelen yüksek döviz kuru altında ezilen yüzlerce sektör temsilcimiz oldukça zor günler yaşıyor.Plastik poşetlerin 1 Ocak'tan itibaren ücretli hale gelmesi, tasarının Avrupa Birliği ile Türkiye'de de uygulamaya giren sıfır atık projesiyle eşdeğer. Avrupa Birliğinin uygulamış olduğu sıfır atık ile ilgi mücadelede üreticileri tamamen geri dönüşüme sevketmek ve geri dönüşümü desteklemek amaç içeriyor. Bunlardan bir tanesi 50 mikron ve üzeri olan poşetler yani çok kullanım amaçlı olan poşetler, ikincisi yüzde 30, yüzde 50 yada yüzde 70 geri dönüşümlü olan ürünler. Avrupa Birliği, paylaşmış olduğum maddeleri kademe kademe hayata geçirdi. Örneğin; 2019 yılında yüzde 30, 2020 yılında yüzde 50 ve 2020 yılından sonrası için yüzde 70 olmak üzere geri dönüşüm poşetlerinin üretilmesi ve piyasada kullanılması gibi... Bununla beraber 2019 yılında yürürlüğe giren Atık Yönetimi Kanunu ile artık mağazalarda ambalajların parayla satılacak olmasıyla birlikte sektörümüz tamamen zor günlerin içerisinde olacaktır.
ÇEVRE HASSASİYETİNİN YANINDAYIZ
Kağan Yeşil, şöyle devam ediyor:"Biz yasaya karşı değiliz. Ambalaj sektörü olarak ülkemizin çevresel hassasiyetlerini sonuna kadar destekliyor ve her türlü katkıyı sağlamaya sonuna kadar hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.
Fakat yaşadığımız ekonomik sıkıntılarla birlikte bu süreç firmaları zorlayacaktır. Sektörümüzün rahat nefes alabilmesi ve önünü görebilmesi açısından yasada düzenleme yapılmasını öneriyoruz. TBMM Çevre Komisyonu'na sevk edilen yasanın aynen yürürlüğe girmesi demek, zor günler geçiren Türk ambalaj sektörünün neredeyse yüzde 50'sinin kepenk kapatması demektir.
Bizdeki yanlış nedir?
Avrupa Birliğindeki tasarıyı aldık, birebir kopyaladık ve üç maddeyi çıkardık. Üç madde; birincisi 50 mikron, ikincisi geri dönüşüme teşviklenmesi için çalışılan ürün ve mısır nişastası ile ya da şeker kamışı ile ilgili ürün. Hem su hem toprak altında gübre haline gelen yada eriyen bir tür hammadde. Tamamen doğal bazlı ürünler...
Ekonomiye yansımaları
nasıl olacak?
Plastik sektörü zor bir süreçten geçiyor ve ciddi anlamda sıkıtıya gireceğini düşünüyorum. Mevcut olan düzenlemede iyileştirme yapılmaz ise, sadece market poşeti üreticileri değil, ambalaj üreticileri de büyük bir sıkıntıya girer.
Kağıt üreticileri ile de karşı karşıya kaldık, haksız rekabetler oluşmaya başladı. Ambalajın olmadığı bir yer düşünülemez. O zaman kağıt çanta da satılsın, ondan da vergi alınsın denmeye başlandı.
İstihdam
yönünden nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Minimum 10 bin kişi ile 30 bin kişi arasında işten çıkarmaların olacağını düşünüyorum. Türkiye'deki üreticilerden gelen bilgilerde kişi sayısına göre yüzde 20 - yüzde 30 civarında işten çıkarmaların olduğu yönünde. Böyle giderse market poşeti üreten yüzde 75 firma batar, kalan yüzde 25'i de borcu olmayan parası olan ve 6 aylık süreci gözlemleyen firmalar ayakta kalır.
"HANGİ MAKİNANIN AMORTİSMANI İKİ
YILDA TAMAMLANIR?
"Ambalaj üretici firmalar olarak değerlendirirsek diyen Kağan Yeşil,"Sizce, hangi makinanın amortismanı iki yılda tamamlanır? sorusu ile cevap veriyor. Kağan Yeşil, şöyle devam ediyor: " Yani, 2016 yılında makine yatırımı yapmışım ve 2 yıl amortisman süresi olabilir mi? Biz size haber verdik deniyor.
KADEMELİ GEÇİŞİ
ÖNERİYORUZ
"Biz kesinlikle karşı değiliz, fakat kademeli geçişi öneriyoruz diyen Kağan Yeşil, "Plastik ve ambalaj sektörü sıfır atık projesine karşı değil, fakat sanayiciler devre dışı bırakıldı, ciddi zarardalar. 2019 yılında 30 bine yakın insan işten çıkabilir dedi.
SEKTÖRÜN DURUMUNU İNCELEDİĞİMİZDE...
317 bin ton ithalat
"2018 yılının ilk 6 ayında 317 bin ton ve 1 milyar 559 milyon dolarlık plastik mamul ithal edilmiştir. Plastik mamul ithalatı 2017 yılının eş dönemine kıyasla miktar bazında 96 5,6 değer bazında da 96 5,8 artmıştır. Aynı trendle sürmesi halinde plastik mamul ithalatının 2018 yılı sonunda miktar bazında % 1,8 ve değer bazında da % 0,46 artarak 634 bin tona ve 3 milyar 119 milyon dolara çıkması beklenmektedir.
İthalat ve ihracat
"Türkiye her yıl 100'ün üzerinde ülkeden plastik mamul ithalatı yaparken 200'e yakın ülkeye de plastik mamul ihraç etmektedir.2018 yılının ilk 6 aylık döneminde 10 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın miktar bazında 96 71'ini değer bazında da % 75'ini oluşturmuştur. Bu dönemde Çin'in toplam plastik mamul ithalatımızdan ton bazında % 28 ve değer bazında da % 19 pay aldığı görülmektedir. Çin'in dışında Almanya, İtalya, Fransa ve Güney Kore'nin toplam plastik mamullerde en büyük ithalat yaptığımız ülkeler konumunu koruduğu görülmektedir. 2018 yılının ilk 6 aylık döneminde 10 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın miktar bazında % 47'sini değer bazında da % 45'ini oluşturmuştur. Bu dönemde Irak, Almanya, İngiltere, İsrail ve Fransa plastik mamullerde en büyük ihraç pazarlarımızı oluşturmuştur.
Makine ve Techizat
yatırımı
Plastik sektöründe 2013 - 2017 yıllarını kapsayan son 5 yıllık dönemde, yılda ortalama 850 milyon dolarlık makina ve teçhizat yatırımı gerçekleşmiş olup toplam yatırımın %36'sını presler ve diğer makinalar, %22'sini enjeksiyon, 961 8'ini ekstrüzyon, %5'ini termoform, 962'sini şişirme ve %17'sini de aksam ve parçalar oluşturmuştur. Plastik sektöründe makine teçhizat yatırımı 201 8 yılının ilk 6 ayında 526 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olup, aynı trendle sürmesi halinde makine teçhizat yatırımının 2018 yılı sonunda 1 milyar 53 milyon dolara çıkacağı ve 2017 yılına kıyasla % 13 artacağı tahmin edilmektedir.


KAD E M E Lİ GEÇİŞ

2019 YILI İÇİN 15 KURUŞ
2020 YILI içiN 20 KURUŞ
2021 YILI İÇİN 25 KURUŞ


Atık Yönetmeliği Yasası ve sonrası sektörün durumu
"Türkiye ambalaj sektöründe çalışan sayısı olan 300.000 kişidir.Yasayla birlikte sektörde 150.000 kişinin işsiz kalmasına ve firmaların iflasına sebep olacaktır. Türkiye ekonomisini etkileyeceği gibi bu firmalara ürün tedariği yapan boya, yardımcı malzeme satan diğer firmaların da iflasına sebep olacaktır.


Sektörün bugünkü durumu 22 milyon dolar konkodato
"Ambalaj sektörünün bugünkü döviz kurunun artmasıyla son 3 ayda 12 firma konkordato almıştır, rakamsal bazında 22.000.000 USD toplamındadır. Sektör girdi maliyetleri tamamen ithalat yapıldığı için alınan Aval poliçe ve LC 1 yıl vadeli alım yapan firmaların borçları yüzde % 50 oranında artmış ve çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.

Önerimiz
"AB direktifinde olduğu gibi;50 mikrondan kalın plastik poşetler için herhangi bir vergi ve satma zorunluluğu olmaması AB Parlamentosu ve konseyin kararınca .


Hızlı geçiş süreci plastik poşet üreticilerini zorluyor
Plastik poşetlerin 1 Ocak'tan itibaren ücretli hale gelmesi sonrasında plastik poşet üreten 200'e yakın firma temsilcisi PAGEV öncülüğünde düzenlenen toplantıda bir araya gelerek uygulamanın sektöre etkisini değerlendirdi. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Çevre Kanunu'nun hayata geçiş sürecinin çok hızlı olmasının üreticileri zor bıraktığını belirterek bu geçiş sürecinde firmaları desteklemek için Sanayi Dönüşüm Fonu kurulması gerektiğini söyledi. Eroğlu, 20 bin çalışanı ile yıllık 300 bin tonluk üretim yapan sektörün dönüşümü için gerekli tedbirlerin alınmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Alışveriş poşetine yıllar içinde yatırım yapmış firmaların bu hızlı geçiş sürecinde göz ardı edildiğini ifade eden Yavuz Eroğlu, "Sanayicilerimiz bu hızlı geçişten dolayı sıkıntı yaşıyor. Yapılan yatırımların ortalama 7 senede kendini amorti ettiği düşünülürse firmaların aldıkları makinelerin borçlarını henüz ödemeden üretimlerinin en az yüzde 50 düşmesi firmalar açısından bir yıkım olacaktır. Bankalar bugünden bile alışveriş poşeti üreticilerini takibe almış durumda ve süreci yakından izliyor. Üretici firmaların dönüşüm süreçlerinin travmatik olmaması ve hedeflenen yeni alternatif poşet üretimleri için bu dönüşümün sanayide de desteklenmesi şarttır. Yurtdışında buna benzer uygulamalar yapılmıştır. Örneğin Fas'ta Ulusal Sanayi Dönüşüm Fonu oluşturuldu. Bu süreçte plastik poşetlerden alınan paranın belli bir kısmı firmaların dönüşümüne katkı sağlamak için kullanıldı. Bizim de beklentimiz 20 bin çalışanı ile yıllık 300 bin tonluk üretim yapan bu sektörün dönüşümü için gerekli tedbirlerin alınmasıdır dedi. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, ülkemizde de yurtdışında olduğu gibi bir Sanayi Dönüşüm Fonu kurulması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "KOSGEB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı'nın içinde olduğu bir yapı ile Sanayi Dönüşüm Fonu oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Alışveriş poşetlerinden alınan paranın bir kısmı bu fonda kullanılabilir. Böylece bu dönüşümden etkilenen firmalar belirlenerek bu fondan desteklenebilir. Bu destek paketinde hibeler, dönüşüm için geri ödemesiz dönemli krediler ve hali hazırdaki kredi borçlarının yapılandırılması bulunmalıdır. Ayrıca alışveriş poşeti üretiminde dönüşüm sağlayan yeni yatırımların şu an geri dönüşüm tesisleri yatırımlarında olduğu gibi Türkiye'nin neresinde yapılırsa yapılsın 6. Bölge Teşviklerinden yararlandırılması önemli bir adım olacaktır.Toplantıda gündeme getirilen önemli sorunlardan bir tanesi de mevzuat öncesi üretilen ve halen satış noktalarının elinde bulunan poşet stoku oldu. Sebze meyve reyonunda kullanılan poşetler çift kat 15 mikron standardını sağlayamadıklarından bu poşetlerin perakendeciler tarafından iade edilmek istendiği dile getirildi. PAGEV Başkanı, bu konuya da dikkat çekerek, "Mevzuata göre halihazırda üretilip perakendeciye satılmış poşetler için son kullanım tarihi olarak 31 Mart 2019 verilmiş olup perakendeciler bu tarihe kadar stoklarını eritemeyeceklerdir diye konuştu.

Sayı: 1185 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51