Elif Didem DANACIOĞLU


"Kadınların işgücüne katılım oranı % 35'lere yaklaştı diyen Bursa KGK Başkanı Sevgi Saygın, hedeflerinin iş hayatında kadınların niteliklerini ve sayılarını artırmak olduğunu vurguladı.

Girişimcilik eğitimleri, meslek edindirme kursları ve ödüllü girişimcilik proje yarışmalarının yanı sıra bu dönemde çok özel bir projeyi hayata geçireceklerinin altını çizen Bursa KGK Başkanı Sevgi Saygın, "Girişimcilik Merkezi projemizi Odamızın liderliğinde Büyükşehir Belediyemizin işbirliğiyle hayata geçireceğiz. Merinos AKKM'de kurmayı planladığımız bu merkez, kadın girişimcilerimizin yeni buluşma platformu olacak dedi.
Bursa Kadın Girişimciler Kurulu olarak yeni kadın girişimcileri Bursa'ya kazandırma hedefiyle çalıştıklarını ifade eden Sevgi Saygın, ‘Girişimcilik Merkezi' projeleri ile başta kadın girişimcileri olmak üzere Bursa'daki tüm girişimcileri bir araya getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Yenilikçi iş fikirleri olan ancak projelerini hayata geçirmek için desteğe ihtiyacı olan kadın girişimcilere gerekli rehberliği ve desteği sağlayacak projenin imkanlarından tüm girişimcilerin faydalanması bekleniyor. "Ekonomik hayatta daha fazla yer almak isteyen kadınların çalışma şartlarını, girişim imkanlarını ve tüm diğer imkanlarını geliştirmek adına neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz diyen Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Saygın, kadınların geleceğin Türkiye'sini inşa etmekte çok önemli roller üstleneceğine inandığını ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine katkıda bulunan önemli çalışmalar gerçekleştireceklerini ifade etti. İşte, Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Saygın ile girişimci kadın sayısından girişimcilik ekosistemine, Bursa Kadın Girişimciler Kurulu'nun yeni dönem projelerinden istihdama kadar önemli projeleri sizlerle buluşturuyoruz.
Sizi tanıyabilir miyiz ?
İki çocuk annesi, 30 yıllık evli ve 35 yıldır da iş hayatında olan biriyim. Türkiye'de sektöründe ilk 5 firma arasında yer alan Madosan Raf Sistemleri AŞ Yönetim Kurulu Üyesi görevindeyim. Uzun yıllardır içerisinde bulunduğum iş hayatında aktif olarak görev almak ve ülkemizdeki kadınların iş dünyasındaki rolünü güçlendirecek çalışmalar yapmak amacıyla BTSO meclis üyesi oldum. Ardından BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Burkay ve yönetim kurulu üyeleri şahsıma Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı gibi çok önemli bir görevi layık gördüler. Bizler de icra kurulu üyelerimizle birlikte bu yeni dönemde kadınların girişimci yönünü ortaya çıkarmak adına çalışmalarımıza başladık.
Özellikle kadın girişimciliği neden önemli? Girişimci kadın sayısında artış var mı?
Türkiye'nin, gelecekte söz sahibi olan ülkelerden biri olma hedefine ulaşabilmesinin yolu, kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesinden geçmektedir. Güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı kalkınma için; kadının çalışma hayatında hak ettiği yeri alması, işgücüne aktif bir biçimde katılması ve üretimde söz sahibi olması anahtar bir role sahiptir. Kadınlar ülkemizde 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun yüzde 50'sini oluşturuyor. Son yıllarda görülen önemli bir artışla, kadınların işgücüne katılım oranı % 35'lere yaklaştı. Ülkeler arası karşılaştırmalara göre kadınların işgücüne katılımı ve ekonomik büyüme arasında pozitif bir ilişki söz konusu. Türkiye, kadın iş gücü katılım oranını güçlü, istikrarlı ve odaklı politikalarla OECD ortalamasına (yüzde 63) yükselttiğinde, GSYİH'sini 2025 yılında yüzde 20 oranında artırma potansiyeline sahip. Bu veriler, kadınları hesaba katmadan bir ekonomik hikâye yazmanın mümkün olamayacağını da göstermekte.
Girişimcilik ekosisteminden bahseder misiniz?
Bugün girişimcilik ekosistemini geliştiren, teknoloji üreten ve kullanan ABD, Almanya, Hollanda ve Güney Kore gibi ülkelerde kişi başına gelir diğer ülkelere kıyasla çok daha yüksek. Türkiye olarak bu yeni ekonomi düzeninde rekabet edebilmek için adımlarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Dünya küresel girişimcilik endeksine baktığımızda Türkiye, "start-up yetenekleri ve "yenilikçilikte üst sıralardayız. Yapılan araştırmalar da ülkemizdeki her 100 kişiden 50'si girişimci olma hayali kurduğunu da bizlere gösteriyor. Dünyada girişimcilik ile yaratılan değerin %78'i 7 ülkedeki, 11 şehirde toplanmış durumda. Bir başka deyişle, girişimcilik ekosisteminin %20'si, yaratılan değerin %80'ine sahip. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu şehirlerin, arayı giderek açarak girişimcilik alanında yaratılan değerin neredeyse tamamını bünyelerinde toplayacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla günümüz şartlarında Türkiye'nin girişimcilik ekosistemini dönüştürmeden, bilgi ve teknoloji üretmeden gelişmesi de kalkınması da mümkün değildir. Ülkemiz genç bir girişimcilik ekosistemine sahip. Hızlı ve gelişmeye açık bir potansiyel taşıyan girişimcilik alanında yapılan çalışmalar, son dönemde sanayi-akademi-girişimci işbirliklerinin artması, girişimcilere yapılan yatırımların çeşitlenmesi, hızlandırıcı ve kuluçka merkezlerinin yaygınlaşması oldukça önemli gelişmeler. Ayrıca kamunun üstlendiği kolaylaştırıcı rol ve hayata geçirilen düzenlemeler, ekosistemin gelişimine büyük katkı sağlamakta. Özellikle girişimcilerin kamu desteklerine Ar-Ge teşvikleri, TÜBİTAK ve KOSGEB hibeleriyle ulaşması ekosistem için can suyu niteliğinde. Tüm bu sevindirici gelişmelere rağmen, girişimcilerimizin birçoğu devlet teşvik ve desteklerinden yeterince haberdar olmadıkları için kendilerine sunulan imkanlardan yararlanamıyor. Başta Bursa'mız olmak üzere bu toprakların insanının girişimcilik ruhu hala çok güçlü olduğuna inanıyoruz. Bursa KGK olarak bu dönemde önceliklerimizden biri de firmalarımızın bu destekler hakkında bilinçlendirilmesi olacak.
Bursa Kadın Girişimciler
Kurulu olarak çok hızlı bir
tempoyla çalışmalara
başladınız. Şimdiye kadar
yaptığınız faaliyetleri
anlatır mısınız ?
İş hayatında Türk kadının gücünü her geçen gün daha da ileri taşımayı amaçlıyoruz. Geçmişte çalışma hayatında sayıca az olan kadınlarımız için kurduğumuz gelecek hayali, sayılarının artmasıydı. Bugün, bu hayalin meyvelerini topladığımız, bereketli bir hasat dönemindeyiz. Özgün iş fikirleri her geçen gün yeni iş fikirleri ile hayata geçiyor. Kadınlarımız artık bu güveni kendilerinde bulabiliyor. Devletimiz de kadınlarımıza bu süreçte Cumhuriyet tarihimizin en güçlü desteklerini sunuyor. Gerek iş kurma süreçleri gerekse de yeni yatırımların hayata geçirilmesi için çok büyük fırsatlara sahibiz. Bizler de bu bilinçle kadınlarımızın kilit karar mekanizmalarında daha fazla yer alması arzusuyla görev üstlendik. Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay'ın da bizlere duyduğu güven ve verdiği destekle BTSO çatısı altında önemli projelere start verdik. Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında Uludağ Ünivesitesi'nde öğrencilerimizle bir araya geldik. Ardından Van Kadın Girişimciler Kurulu'nu bilgi ve tecrübe paylaşımı için Bursa'da ağırladık. Nisan ayının ilk haftasında ise Bosna Hersek'te düzenlenen Güney Avrupalı İş Kadınları Zirvesi'ne katılarak ilk yurt dışı programımızı gerçekleştirdik. Girişimci Kurullar olarak ilk çalıştayımızı da yaptık. Özellikle kadın girişimcilerimizin güçlü ve zayıf yönlerini masaya yatırdık. Oluşabilecek fırsatlar doğrultusunda ihtiyaçlara yönelik olarak yeni proje fikirleri ortaya çıktı. Bu noktada tüm çalışmalarımızda bizlere destek olan BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay ve yönetim kuruluna kadın girişimcilere yönelik sağladığı katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.
Önümüzdeki dönemde
planladığınız projeleriniz
nelerdir ?
Ekonomik hayatta daha fazla yer almak isteyen kadınların çalışma şartlarını, girişim imkanlarını ve tüm diğer imkanlarını geliştirmek adına neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz. Hedefimiz, iş hayatında kadınlarımızın niteliklerini ve sayılarını artırmak. Kadınların geleceğin Türkiye'sini inşa etmekte çok önemli roller üstleneceğine inanıyorum. Bugüne kadar kentimizdeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine katkıda bulunan önemli çalışmalar gerçekleştireceğiz. Girişimcilik eğitimleri, meslek edindirme kursları ve ödüllü girişimcilik proje yarışmalarının yanı sıra bu dönemde çok özel bir projeyi hayata geçireceğiz.Girişimcilik Merkezi projemizi Odamızın liderliğinde Büyükşehir Belediyemizin işbirliğiyle hayata geçireceğiz. Merinos AKKM'de kurmayı planladığımız bu merkez, kadın girişimcilerimizin yeni buluşma platformu olacak. Bursa Kadın Girişimciler Kurulu olarak yeni kadın girişimcileri Bursa'ya kazandırma hedefiyle çalışıyoruz. ‘Girişimcilik Merkezi' projemizin de başta kadın girişimcilerimiz olmak üzere Bursa'daki tüm girişimcileri bir araya getirmesini hedefliyoruz. Yenilikçi iş fikirleri olan ancak projelerini hayata geçirmek için desteğe ihtiyacı olan kadın girişimcilerimize gerekli rehberliği ve desteği sağlayacak projemizin imkanlarından tüm girişimcilerimizin faydalanmasını bekliyoruz.
Geleneksel ticareti bitirmese de pazardan alınan pay hızla
artıyor. E- ticaret ve e-ihracat hakkında ne düşünüyorsunuz?
Başlangıçta sadece girişimcilerin ilgilendiği bir alan olarak görülen e-ticaret, günümüzde tüm perakende dünyasını dönüştüren bir gerçek haline geldi. Teknolojik dönüşüm ile birlikte internet kullanımı günden güne artarken, e-ticaretin ülkemizde de giderek yaygınlaşması ise kaçınılmaz. 2012 yılında yüzde 45 olan internet penetrasyonunun 2020'de yüzde 76'lara yükselmesi bekleniyor. Diğer yandan yapılan araştırmalar bugün Türkiye'de e-ticaret pazar hacminin 20 milyar TL seviyesine ulaştığını gösteriyor. Türkiye'nin ilerleyen yıllarda e-ticaret potansiyelini ve e-ihracatını artırması ve gelişmekte olan ülkeler arasında liderliği ele alması için KOBİ'ler ve kurumlarımızın e-ticaret ve ihracatın şirkete sağlayacağı katkılar ve sunduğu olanaklar hakkında bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor.
Sizce Türk şirketleri
Endüstri 4.0'ın farkında mı?
Tüm dünyada kuvvetli bir dijital dönüşüm rüzgarı esiyor. Bu değişimle birlikte tüm sektörlerin yıkıcı bir dönüşüm içinde olduğu bir dönem yaşanmakta. Sektöründe dünya lideri olarak konumlanmış birçok marka değişen rekabet koşullarına uyum sağlayamadıkları için sahneden çekildi. Dünyanın en değerli şirketleri listesinde zirvede bulunan sektörler bizlere son yıllardaki değişim ve dönüşüm rüzgarının yönünü de göstermekte. 2001, 2006 ve 2011'de sadece 1 teknoloji şirketi en değerli 5 şirket arasına girebilmiş. Bugün ise şimdiden çok şey değişmiş durumda. En değerli ilk 5 şirket arasına geleneksel şirketlerden sadece 1 şirket 5. sırada yer almış. Yani eskinin en değerli dev şirketleri ilk 5 içinde artık yer bulamamakta.En değerli 10 firma içinde de 7 şirket teknoloji alanında faaliyet göstermekte. Dolayısıyla dijitalleşme ve yüksek teknoloji odaklı yeni bir ekonomik düzenin kurulduğu bu süreçte ayakta kalabilmemiz için, oyunu yeni kurallara göre oynamamız gerekiyor. Şirketlerimiz artık hem yükselen startuplarla hem de oyuna dahil olan teknoloji şirketleriyle rekabet etmek zorunda.
İstihdam teşviklerinde
neredeyiz?
Ülkemizde kadın istihdamının artırılmasına yönelik çok güçlü teşvikler sunuluyor. Kadınlarımızın hayatın her alanında güçlendirilmesi ve 2023 yılı için belirlenen yüzde 41'lik kadın işgücüne katılım oranına ulaşmak için mevzuatlarda önemli değişiklikler yapılıyor.  Bunların neticesinde Türkiye'de son 10 yılda 7 milyonun üzerinde istihdam artışı sağlandı. Bu artışın 3,5 milyonluk kısmını ise kadınlarımız oluşturdu. Aynı dönemde bütün AB ülkelerine baktığımızda bu ülkelerde oluşturulan toplam istihdama eş bir kadın istihdamını tek başına gerçekleştirmeyi başaran bir ülkeyiz. Bursa Kadın Girişimciler Kurulu olarak bizler de kadınlarımızın üretimde, yönetim kademelerinde, karar mekanizmalarında daha çok yer almalarını istiyoruz. Bu doğrultuda hayata geçirilen düzenlemeler için Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Sayı: 1209 - Sayı'nın Kapağı
Editör: TE Bilisim