banner34

banner50

banner6

DOSAB'ın hedefi:'ihracat

DOSAB'ın hedefi:"ihracat

Söyleşi 28.05.2018, 21:00 28.05.2018, 21:00
DOSAB'ın hedefi:'ihracat
Elif Didem DANACIOĞLU


Bölgedeki yatırımcı, sanayici ve işadamlarını bir çatı altında toplayan DOSABSİAD, üyeler arasında dayanışma sağlayıp, bölgenin ve bölgede yer alan firmaların üretimini arttırmak için genç kadrosuyla hedef büyütmeye devam ediyor.

Bugün çeyrek asırı aşkın tecrübesi ve birikimiyle Bursa ekonomisinin en önemli dinamikleri arasında yer alan DOSABSİAD, üyeleri arasındaki dayanışmayı sağlayıp daha da kuvvetlendirmenin yanı sıra, bölgede yer alan firmaların ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarına hızlı çözümler üretmek, daha iyi koşullarda faaliyet gösterebilmelerini sağlamak, ulusal ve uluslararası ticari ilişkilerini geliştirebilmek amacındadır. Sanayicisi ve DOSAB adına projeler geliştirmeye devam eden DOSABSİAD, hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleri ile de bölgesine ve Bursa'ya hizmet etmektedir.

DOSABSİAD Başkanlığını sürdüren İbrahim Öztürk, üzerlerindeki sorumluluğun farkında olduklarını belirterek üretim ve katma değerin yanı sıra, Bursa'nın sosyo-ekonomik gelişimine de katkıda bulunmaya devam ettiklerinin altını çizdi. İşte, DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztürk ile DOSABSİAD üyelerinin Bursa ekonomisine katkısından BUTEKOM ve BUTGEM işbirliğine, devam eden projelerinden kümelenme çalışmalarına kadar herşeyi konuştuğumuz röportajımız...


DOSABSİAD Başkanlığınızla birlikte projelerinizden bahseder misiniz?
2017 yılı Mayıs ayı itibariyle DOSABSİAD'ın 16. Yönetim Kurulu olarak görevi devraldık. DOSABSİAD'ı daha ileri noktalara taşımak adına çeşitli alanlarda faaliyetlerde bulunmayı hedefledik. Bu dönem zarfında DOSABSİAD olarak sosyal etkinliklerimizi, seminer programlarımızı, sosyal sorumluluk projelerimizi devam ettirirken, üye sayımızı da dinamik bir yapıda tutarak arttırmaya devam ediyoruz. DOSAB, Türkiyede öncü olmuş büyük bir sanayi bölgesi. Günümüzün hızlı rekabet dünyasında bölgemizde yapılan çalışmaları tekstil ve otomotiv kümelenme çalışmalarımızla uluslararası arenada duyurmaya devam ediyoruz. Bu hedef doğrultusunda yurt dışı gezilerimiz arttırmayı planlıyoruz.İşveren ve çevresindeki köprüyü oluşturmayı amaçlıyoruz. Şu dönemde gerçekten nitelikli iş gücü ara elaman sıkıntısı için formüller üretmeye çalışıyoruz.
TOPLAM
900 BİN TL DEVLET
TEŞVİKLERİNDEN
YARARLANDIK
"Sanayicinin girdi maliyetlerini düşürmek ve ihracatlarını arttırmak adına çalışıyoruz diyen İbrahim Öztürk, şöyle devam etti: " DOSAB yüzde 85 oranında patron şirketlerinden oluşan bir sanayi bölgesi. Üye ziyaretlerimizde devlet teşviklerini aktarıyoruz. Örneğin, Avrupa'ya ihracat yapmak istediğinizde ürüne verilen bir kalite sertifikanız olmak zorunda. Bugün bir kalite sertifikası almanızın bedeli 20 bin civarında ve sanayicimize yüzde 50'sini geri kazandırıyoruz. Bu zamana kadar geri ödeme ile toplam 900 bin TL devlet teşviklerinden yararlandık. Projelerimiz büyümeye devam ediyor, sanayinin kazandığı 900 bin TL'yi arttırmak istiyoruz. Kalite setifikaları, test ve analizler, Ar-Ge, Ür-Ge, seyahatler ve fuarlar gibi girdi maliyetlerini minimuma indirme devam ediyoruz.
KÜMELENME
FAALİYETLERİNE 1,1 MİLYON DOLAR
DESTEK...
İbrahim Öztürk, "Kümelenme çalışmalarımızla devlet teşviklerinden 1,1 milyon dolar aldık. Yeni ihracat noktaları belirlemek istiyoruz, sektör kümelerimiz ile ilgili yeni çalışmalarımız var. 2 haftada bir 25 şerli gruplar halinde sanayicilerimizle beraber toplantılar gerçekleştiriyoruz. Tek amacımız ihracatımız yükseltmek, cari açığı düşürmek.
DOSABSİAD üyelerinin Bursa ekonomisine katkısı nedir?
İstihdama katkısına göre 45 bin çalışanı ve 484 hektar alan içinde 4,5 milyar dolar ihracatı ile 420 tane sanayi kuruluşunu barındırıyor. Özellikle doğalgaz ve elektrik tüketimi ağırlıklı değerin rakamlara göre Bursa ve Türkiye'nin en çok kullanıma sahip sanayi bölgelerinden bir tanesi.
Mevcut kaç üyeniz var?
250'nin üzerinde üyemizle birlikte önemli hedeflere doğru gidiyoruz. Bölgemizde faaliyet gösteren 450 civarında firma ve üye faaliyetlerini yöneten komisyonlarımız var. 
BUTEKOM ve BUTGEM işbirliği içerisinde çalışmalarınız var mı?
Sanayicimizin tüm ihtiyacını karşılayacak nitelikli yatırımlar bölgemizde gerçekleşiyor.Bildiğiniz üzere test ve analiz raporlarını hazırlayan bölüm akredite oldu. İhracatçı için önemli bir fırsat, anında testinizin sonucunu alabiliyorsunuz. Ara eleman dediğimiz elemanların uygulamalı eğitim almaları sanayici için çok önemli.
İhracatı arttırmak için
neler yapıyorsunuz?
İhracatı arttırmak için kümelenme çalışmalarımıza ağırlık verdik. Bildiğiniz üzere, bölgemizde devam eden tekstil ve otomotiv kümelenmeleri var. Üyelerimizin ihracatını arttırabilmek ve yeni pazarlar oluşturabilmek amacıyla yeni projeler üzerine de çalışmalar yapıyoruz.
Sektör kümelenmelerinin etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
2016 yılında 4,2 milyar dolar olan ihracatımız, 2017 yılında 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Toplam 1,1 milyon euro'luk rakam bölge sanayisine kaldı."Devlet kurumlarıyla işbirliği içerisinde çalışmalar yapıyoruz diyen İbrahim Öztürk, "Sanayicilerimizle buluşturuyor, ortak çözüm önerileri getiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Bursa Vergi Dairesi Başkanımız Nuri Karakaş ve ekibi ile sanayilerimizi dinledi, sorularına cevap verdi dedi.
En büyük sorun olarak
sanayici neyi gösterdi?
KDV iadesi inanılmaz bir sıkıntı yaratıyordu, müjdesini aldık. Daha sonra da yasalaştı sorun çözülmüş oldu.
Sosyal sorumluluk
projelerinizden
bahseder misiniz?
DOSAB ve DOSABSİAD iş birliği sürekli devam ediyor. 4 senedir yürüttüğümüz bölgemiz çalışanlarının çocuklarına yönelik toplu sünnet organizasyonumuz var. Ramazan ayı boyunca çadırlarımızda 30 bin kişiye iftar veriyoruz ve ramazan özgü aktifiteler gerçekleştiriyoruz. Tüm organizasyonlarımızı hayırsever DOSAB sanayicilerimizle yapıyoruz. Bursa Valiliği, Bursa Emniyeti Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü ile ortak yürüttüğümüz faaliyetlerimizin içerisinde "Umuda Spor Huzura Skor"projemiz var. Amaç, çocukları sosyalleştirerek topluma faydalı bireyler haline getirmek. Bizler için önemle üzerinde durduğumuz çok özel bir proje. Uyuşturucu tüccarlarına açılmış olan büyük bir savaştır. Geleceğin emanetçilerinin pırıl pırıl beyinler olmasını istiyoruz.

Sayı: 1151 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51