banner34

banner50

banner6

Coşkunöz yeni yatırımlarla globalde büyüyor

Coşkunöz yeni yatırımlarla globalde büyüyor

Söyleşi 15.04.2019, 21:00 15.04.2019, 21:00
Coşkunöz yeni yatırımlarla globalde büyüyor
Elif Didem DANACIOĞLU

Uzun vadeli strateji belirleme noktasında, pazardaki daralmaya rağmen,Türkiye'deki mevcut şirketlerine de ürün portföyünü geliştirecek yatırımlar yapmaya devam ettiklerini ifade eden Coşkunöz Holding CEO'su A.Erdem Acay, "Coşkunöz Metal Form ve İtalyan otomotiv markası CLN Grup otomotiv bölümü Magnetto Automotive işbirliğinde kurduğumuz Coşkunöz MA ile 20 Milyon Euro'luk yatırım için harekete geçtik.Tesisimiz, 2020'de aktif olacak dedi.

Müşterilerinin gerek yurt içi gerek yurt dışı gelişim planlarına paralel olarak gerekli yatırımları yaparak çalışma hacimlerini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Coşkunöz Holding CEO'su A. Erdem Acay, Coşkunöz Ar-Ge Merkezi olarak hep yüksek katma değere odaklandıklarını ve aynı zamanda Coşkunöz Holding bünyesinde yer alan tüm şirketler için gerekli Ar-Ge çalışmalarını merkezlerinden yürüttüklerinin altını çizdi.
Coşkunöz Holding olarak gelişime, üretime inanan ve çalışmaları katlanarak devam eden bir firma olduklarını söyleyen Erdem Acay, "tecrübemizle paralel ilerleyebileceğimiz yeni sektörlere de teklif doğrultusunda açığız. Coşkunöz Holding'in dahil olduğu iki tane Avrupa Birliği "Ufuk 2020 programı bulunuyor dedi. Sadece Türkiye'de değil, dünyada da ciddi ekonomik dalgalanmaların olduğu bir yılın geride kaldığını ifade eden Erdem Acay, bu dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerden birinin de otomotiv olduğunu ve pazar ve satış kanalından değerlendirecek olursak, 2018 yılında 2017'ye göre yüzde 35 gibi önemli bir daralma olduğunun altını çizdi. "Kur riskini ihracat oranlarımızı takip edip bir dengede koruyarak hedge ediyoruz diyen Coşkunöz Holding CEO'su A. Erdem Acay ile Bursa ekonomisininden ihracata, döviz kuru risklerinden yeni yatırımlara kadar irdelediğimiz tüm başlıkları bu sütunlardan sizlerle buluşturuyoruz...
Coşkunöz Holding olarak Bursa ekonomisine yön veren çalışmalara imza atıyorsunuz. Gelinen noktada Bursa ekonomisini kısaca nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bursa'nın Türkiye ekonomisine katkısının büyüklüğünün önemli boyutta olduğu biliniyor. Bununla beraber Bursa'nın potansiyelini tam olarak realize etmedigini düşünüyoruz. Sanayinin dışında özellikle turizm, tarım, sağlık turizmi ve jeotermal enerji konusunda çok daha önemli çalışmalarda potansiyelini gerçekleştirilebileceği görüşündeyiz.
Türkiye ve Bursa'da imalat sanayi, otomotiv ve yan sanayinin mevcut durumu hakkında neler söylemek istersiniz?
Sadece Türkiye'de değil, dünyada da ciddi ekonomik dalgalanmaların olduğu bir yılı geride bıraktık. Bu dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerden biri de otomotiv oldu. Pazar ve satış kanalından değerlendirecek olursak, 2018 yılında 2017'ye göre yüzde 35 gibi önemli bir daralma oldu. Otomotiv sektörü, ihracatta Türkiye'nin lokomotifi konumunda yer alıyor. Türkiye, 32 Milyar Dolar ile toplam ihracatın yaklaşık yüzde 20'sini gerçekleştiriyor. Yan sanayiler bu ihracatın üçte biri oranında önemli bir paya sahip.
COŞKUNÖZ MA İLE
20 MİLYON EURO'LUK YATIRIM
Coşkunöz'ün yatırımlarından bahseder misiniz? Önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarınız da olacak mı? Hedefiniz nedir?
Coşkunöz Metal Form ve İtalyan otomotiv markası CLN Grup otomotiv bölümü Magnetto Automotive iş birliğinde kurduğumuz Coşkunöz MA ile 20 Milyon Euro'luk yatırım için harekete geçtik. Tesisimiz, 2020'de aktif olacak. Pazardaki daralmaya rağmen, Türkiye'deki mevcut şirketlerimize de ürün portföyünü geliştirecek yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Müşterilerimizin gerek yurt içi gerek yurt dışı gelişim planlarına paralel olarak biz de gerekli yatırımları yaparak çalışma hacimlerimizi artırmak hedefindeyiz.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine
ulaşmasında Bursa ekonomisinin ve sektörünüzün rolü nedir?
Bursa'nın ağırlıklı tekstil ve otomotiv sektörleri özelinde sanayi çalışmaları bulunuyor ve her iki sektörün ihracatına da katkısı oldukça büyük. Bu bağlamda 2023'de hedeflenen ihracat oranlarının gerçekleştirilmesinde Bursa'nın yeri çok büyük olacaktır. Her iki sektöre yönelik desteklerin artırılması, hedeflenen rakamların gerçekleşmesine önemli fayda sağlayacaktır.
Coşkunöz Holding'in sosyal sorumluluk projelerinden bahseder misiniz? Bu projelerin içerisinde çevre odaklı çalışmalar var mı?
M. Kemal Coşkunöz'ün, 1988 yılında toplumsal sorumluluk alanındaki çalışmalarını geliştirmek amacıyla kurduğu "Coşkunöz Eğitim Vakfı bulunuyor. "Coşkunöz Eğitim Vakfı mesleki ve teknik eğitim konusunda binlerce kuruma destek olmuş, yüzlerce gence eğitim olanağı sağlamış ve sağlamaya devam eden bir vakıf olarak faaliyet gösteriyor. 1997 yılında kurduğumuz ve eğitime açtığımız M. Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bilişim Teknolojileri, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Elektrik-Elektronik Teknolojisi ve Makine Teknolojisi alanlarında sektörün ve ülkemizin ihtiyacı olan nitelikli eğitimi sağlıyor. Eğitim, öğretim ve üreterek kalkınma isteği doğrultusunda Coşkunöz Eğitim Vakfı'nı kuran Kemal Coşkunöz'den devir alınan yönetimde, patenti Coşkunöz Holding'de bulunan "Bu İşte Bilim Var projesini hayata geçirdik.Her yıl "Bu işte bilim var etkinliğini düzenliyoruz. Proje kapsamında, modern ve üretken Türkiye'nin temelleri olarak gördüğümüz çocuklara bilimi sevdirmek, deneyler yoluyla bilimsel ve yaratıcı düşünme becerisi kazandırmak için 2016 yılından bu yana çalışmalarda bulunuyoruz. Holding çatısı altında çalışanların çocuklarına yönelik gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle, çalışanlar ortak aktivitelerde bulunurken ve çocukların gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Başrolünde çocukların olduğu projede; yaş gruplarına göre farklı segmentlere indirgenen tasarım, üretim ve beyin-vücut koordinasyonu isteyen aktiviteler gibi eğitici ve eğlendirici etkinlikler düzenliyoruz. Etkinliklerimizi, farklı konularda bilinçlendirme çalışması yapabilmek adına her yıl ayrı bir tema ile düzenlemeye önem veriyoruz. INEVA Çevre Teknolojileri şirketimiz 2016 yılında atık bertaraf ve enerji geri kazanımı tesisleri dizaynı, üretimi, kurulumu ve işletmesi amacıyla kuruldu. INEVA ile her 1 ton atık bertarafından 1,5 ton buhar enerjisi üretilirken, tesise entegre edilen türbinler sayesinde elektrik enerjisi elde ederek enerjiyi geri kazanıyoruz.
"HEP YÜKSEK
KATMA DEĞERE ODAKLANDIK
Yaptığınız Ar-Ge
yatırımlarıyla ulaştığınız büyüklük nedir?
Coşkunöz Ar-Ge Merkezi olarak hep yüksek katma değere odaklandık. Coşkunöz Holding bünyesinde yer alan tüm şirketler için gerekli Ar-Ge çalışmalarını merkezimizden yürütüyoruz. Ek olarak Rusya ve Romanya'da yer alan şirketlerimizin de Ar-Ge faaliyetlerini Bursa merkezden yürütmekteyiz. Otomotiv ilk başlarda ağırlıktaydı; ancak şimdi dengede yer alıyor. Savunma ve enerji alanında da dengeli bir dağılım var. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımızı, ülkemizin dış ticaret açığının düşürülmesinde en fazla ihtiyaç duyduğu yüksek katma değerli teknolojiler ile otomotiv, savunma havacılık ve enerji sektörlerinde karbon salınımı değerlerinin düşürülmesi amaçlı teknolojilerin geliştirilmesi üzerine kurguladık. Çalışmalarımızı da bu alanlarda gerçekleştiriyoruz. Diğer taraftan belirtilen alanlardaki ürünlerimizi daha katma değerli ve rekabetçi hale getirmek için bilgi işleme ve yazılım teknolojileri konusunda kurduğumuz ikinci Ar-Ge merkezimizde istediğimiz noktalara gelmede bize ciddi fayda sağlayacaktır.
Coşkunöz
Holding'in yeni
sektörlere, ihracata, inovasyon ve Ar-Ge'ye bakış açısı nedir?
Coşkunöz Holding olarak gelişime, üretime inanan ve çalışmaları katlanarak devam eden bir firma olduğumuz için tecrübemizle paralel ilerleyebileceğimiz yeni sektörlere de teklif doğrultusunda açığız. Coşkunöz Holding'in dahil olduğu iki tane Avrupa Birliği "Ufuk 2020 programı bulunuyor. EUROKA diye bilinen bir Avrupa Birliği fonu var, burada da üç projeye devam ediyoruz. Aynı zamanda bu projelerin yanı sıra TÜBİTAK projelerimiz de devam ediyor. Ar-Ge merkezimizin üzerinde çalıştığı farklı projeler de mevcut. Bunların başında; katmanlı üretim konusunda 3D teknoloji dediğimiz, Türkçe'de katmanlı imalat teknolojileri şeklinde belirtilen projeler üzerine çalışıyoruz. Bunun yanı sıra birleştirme teknolojilerine yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Birleştirme teknolojilerinde lazer kaynak dediğimiz sürtünme kaynaştırma kaynağı tekniği üzerine ciddi bir araştırma yaptık ve birçok proje tamamladık. Diğer taraftan da malzeme geliştirme konusunda çalışmalarımız mevcut. Coşkunöz Metal Form bünyesinde devam eden ürünlerimiz bulunuyor. Bunlar şasi parçaları, progresif ürünler, gövde parçaları ve modül ürünlerden oluşuyor. Coşkunöz MA tarafından A sınıfı gövde parçaları üretmeye devam ediyoruz. Coşkunöz Kalıp Makina tarafında tandem kalıpları, transfer kalıpları, büyük progresif kalıplar ve alüminyum- çelik kalıplar üretiliyor. INEVA şirketi tarafında farklı ürünlerin bertaraf sistemleri üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.
2019 yılını ihracatta ve ekonomide nasıl olacak? 2018 yılı zor bir yıl oldu, 2019 yılı ekonomi performansını nasıl görüyorsunuz?
2018 yılında Türkiye'yi ‘ihracat yapan ülke' konumuna getirecek alanlardaki millileşme çalışmalarının desteklenmesinin hem devletimiz hem de biz sektör oyuncuları için önemli sonuçlar getireceğinden emindik. Rakamlar ile de doğrulandığı gibi yapılan teşvikler ve üreticilerin çalışmaları geri dönmeye başladı. Türkiye'nin yanı sıra otomotiv sektörünün gelişmesi adına önemli teşvik politikaları izleyen Rusya'da; mevcut şirketlerimiz, Coşkunöz Alabuga ve MMK-Coşkunöz-Alabuga ile Ford, Mercedes Benz ve Kamaz gibi dünya markaları için üretim yapmaya devam ettik. Operasyonel ve stratejik hedeflerimiz doğrultusunda da yatırımımızı artırma kararı aldık. Ayrıca 2018'de, teşvik politikaları ile OEM'ler ve tedarikçilerin dikkatini çekmeyi başaran bir diğer ülke olan Romanya'da, Coşkunöz MA'yı da bir adım öteye taşıma kararı alarak İtalyan otomotiv markası CLN Grup otomotiv bölümü MA iş birliğinde bir tesis kurmak üzere çalışmalarımıza başladık. Ek olarak bu süreçte Ar-Ge çalışmalarımız ışığında oluşturduğumuz yerli teknolojiler, ürünler ve projeler ile Türkiye'nin her anlamda yeni bir dünya gücü olacağını düşünüyoruz. Coşkunöz Holding olarak, 2019'a uzun süreli imzaladığımız anlaşmalar çerçevesinde üretim hatlarımızı geliştirerek girdik. İtalyan otomotiv markası CLN Grup otomotiv bölümü MA iş birliğinde kurduğumuz Coşkunöz MA ile Romanya'da 20 Milyon Euro'luk yatırım için harekete geçtik. Tesisimiz bu yıl aktif olacak. Bu tesise Türkiye'den vereceğimiz destekler ve üretimler, Türkiye'deki şirketlerimize de iş potansiyeli sağlayacak. Yeni yurt dışı yatırım fırsatlarını değerlendirerek, küresel arenadaki izimizi artıracak yeni başarılar için çalışacağımız, ürünlerimiz ve hizmetlerimiz ile fark yaratmayı sürdüreceğimiz bir yıl olmasını umuyoruz. İtalyan devi Magnetto ile iş birliğimizi; gelişmekte olan ülkelerde finansal, teknik ve idari yetkinliklerimizi birleştirerek ve yatırımlarımızı artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda ilk olarak, Renault DACIA projeleri için üretim yapmak üzere ikinci yurt dışı atılımımızı Romanya'da gerçekleştirmeye karar verdik. Romanya konum olarak Doğu ve Batı Avrupa pazarının içinde yer almamızı sağlıyor. Özellikle Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeler ile hali hazırda sıcak temas içindeyiz. Global piyasa için de önemli bir nokta olan Romanya tesisi, küresel pazarlama stratejilerimizi oluştururken de elimizi kuvvetlendiriyor. Temellerini 2018'de Dragasani'de attığımız Romanya tesisimiz 2020 yılında seri üretime tam kapasite ile başlayacak. Öncesinde 2019 yılında üretim bandının deneme amaçlı aktif olmasını planlıyoruz.
İHRACAT KAZANCIMIZ DOLAR VE EURO OLARAK BELİRLENİYOR
Kur riskini nasıl hedge ettiniz? Kur riski performansınızı etkiledi mi?
Sektörü etkilediği için dolaylı yoldan yurt içi yatırımlarımızı da etkiliyor. Yurt dışına ihracat odaklı çalışmalar yürütüldüğü için doğrudan etkilenmiyoruz. Her ülkeye yatırımı oranın milli parasıyla gerçekleştiriyoruz. Ancak ihracat kazancımız Dolar ve Euro olarak belirleniyor. Coşkunöz Kalıp Makina firmamız otomotiv üreticilerine büyük gövde kalıpları üretiyor ve üretiminin yüzde 98'i ihraç ediliyor. Üretimimizin çoğunluğu ihracata dayalı olduğu için mevcut döviz dalgalanmalarında performans kaybı yaşamıyoruz. Özetle Kur riskini ihracat oranlarımızı takip edip bir dengede koruyarak hedge ediyoruz.
Kur politikalarını nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Hükümetin açıkladığı ‘Yeni Ekonomi Programı' kapsamında başlatılan enflasyonla mücadele, vergi ve yatırım teşviklerini ciddi olumlu ve yerinde adımlar olarak görüyoruz. Bu uygulamalarla ekonomideki olası daha büyük problemlerin önüne geçileceği ve üreticilere zorlu dönemlerde fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Pazar daralmaları, kur farkı zararları, paraya ulaşmanın zorlaşması ve faizlerin artması finansı yönetme konusunda bizleri önemli ölçüde zorladı. Bununla beraber Coşkunöz Holding olarak 7 farklı sektörde birçok şirketimizle faaliyet gösteriyoruz, bunların bir kısmı yurtdışında yer alıyor. Farklı alanlarda ve coğrafyalarda konumlanmış olmanın riskleri dengeleme konusunda avantajlarını gördük ve ekonomik çalkalanmalara rağmen ciromuzu TL bazında yüzde 70 artırmayı başardık. Operasyon tarafında da aldığımız maliyet azaltıcı tedbirler ve şirketler arası iş dengelemeleri ile ciddi bir kayıp yaşamadan yılı tamamladık.
Seçim bitti sıra ekonomide, seçimden sonra ekonomiyi nasıl görüyorsunuz?
Seçim öncesi sürecin getirmiş olduğu bir duraklama dönemi yaşandı. Belirsizliğin ortadan kalkmasıyla ekonomide pozitif etki yaratacağını düşünüyoruz. Beklentilerin yanı sıra, duraklama ve bekleme döneminde tükenen stoklar sebebiyle, üretimde de artış olacağını bekliyoruz. Bu noktada, ÜFE ve TÜFE arasındaki makas ve talebin az olması kritik bir durum olacaktır. Üretici karlılık oranlarının bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini de düşünüyoruz. Seçim süreci nedeniyle henüz gerçekleşmemiş bazı aksiyonların, yılın ikinci çeyreğinde kurda bir dalgalanma yaratacağını, ancak yılın ikinci yarısından itibaren ekonominin normale dönmeye başlayacağını öngörüyoruz. 
Nisan ve mayıs kurda
kritik iki ay olarak ifade ediliyor.
Siz nasıl düşünüyorsunuz?
Nisan ve Mayıs aylarında kurların artış gösterecegini ve sonrasında bir stabilizeye oturacağını tahmin ediyoruz.

Sayı: 1196 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51