banner6

Beyaz yakadan OSB başkanlığına

Teknik eğitiminin ardından teknik öğretmenlik yapan ve sonrasında sanayinin farklı kollarında çalışan NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Erol Gülmez, kendini ‘hem alaylı hem de mektepli’ olarak tanımlıyor. Ompaş ve Martur deneyimlerinin ardından, 17 yıl önce EG Pres’i kuran Gülmez, “18 yıl önce bir fabrikada beyaz yakalı çalışandım.

Söyleşi 09.11.2020, 21:06 09.11.2020, 21:06
Beyaz yakadan OSB başkanlığına
Teknik eğitiminin ardından teknik öğretmenlik yapan ve sonrasında sanayinin farklı kollarında çalışan NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Erol Gülmez, kendini ‘hem alaylı hem de mektepli’ olarak tanımlıyor. Ompaş ve Martur deneyimlerinin ardından, 17 yıl önce EG Pres’i kuran Gülmez, “18 yıl önce bir fabrikada beyaz yakalı çalışandım. Beyaz yakalı olarak bir bölgede işe başlayıp, sonrasında oranın Yönetim Kurulu Başkanı olan Türkiye’de nadir kişilerden biriyim” dedi.

SEMİH AYDIN
Bursa’da uzun yıllar sanayinin farklı kollarında çalışan Erol Gülmez, beyaz yakalı çalışan olarak başlayıp, organize sanayi bölgesi yönetim kurulu başkanı olan nadir başkanlardan. Teknik öğretmenlik deneyiminin ardından Ompaş ve Martur’da uzun yıllar boyunca çalışan Gülmez, bu tecrübelerinin sonunda EG Pres’i ve ardından EG Süspansiyon’u kurdu. Şu anda Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürüten Erol Gülmez, ‘Başkanlar ve İşleri’ röportaj dizimizin konuğu oldu.
Ortaöğretim ve üniversite hayatı boyunca da sürekli olarak çalıştığını söyleyen Erol Gülmez, “Liseyi Tophane Meslek Lisesi’nde, üniversiteyi ise Ankara Gazi Üniversitesi’nde okudum. Ekonomik nedenlerden dolayı bu dönemde de sürekli çalıştım” dedi.

“Rol modelim Umur Üstünberk”
Kısa bir dönem teknik öğretmenlik de yapan Gülmez, öğretmenlikten ayrıldıktan sonra Bursa’da iki yıl taksicilik yaptığını dile getirdi. Gazetede Ompaş’ın iş ilanını görüp, buraya başvurduğunu ve bundan sonra Ompaş’ta 7 yıla yakın bir süre fabrika müdürlüğü görevini yürüttüğünü ifade eden Gülmez, daha sonrasında Bursa’nın önemli firmalarından Martur’da çalışmaya başladığını kaydetti.
Martur’da rol modeli olan Umur Üstünberk’le birlikte çalışma imkanı yakaladığını dile getiren Erol Gülmez, “Yıllarca Umur Üstünberk’le çalışarak, Üstünberk hayranı bir beyaz yakalı olarak yetiştim. Halen onu sever, sayarım. Umur Üstünberk’in hayallerine, gerçekleştirdiklerine ulaşmak, bizim hayal bile edemeyeceğimiz şeyler. O yüzden hayatımda beni en çok etkileyen kişi Umur Üstünberk gibi bir sanayicidir” diye konuştu.
“Bana göre Üstünberk burjuva sınıfının devrimcisidir” diyen Gülmez, şunları kaydetti; “Umur bey özel işlere imza atmış bir sanayicidir. Şu an Martur Grup’ta 5 bin 500’ü aşkın kişi çalışıyor. İtalya, Fransa, Almanya, Cezayir, Romanya, Fas ve Rusya’da Martur adı altında yedi ülkede iştiraki var ve hiç yabancı ortağı yok. Otomotivde yabancı ortaksız yürümek zordur. Bu anlamda Umur Bey bana dokunup, hayatımı etkileyen kişi ve rol modelimdir. Halen onun yaptıklarını, başardıklarını hayranlıkla izlerim.”
17 yılda iki şirket
Ompaş ve Martur deneyimlerinin ardından 2003 yılında ilk şirketini Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde kuran Erol Gülmez, NOSAB’da bulunan fabrikasında 3 bin metrekarelik kapalı alanda, 100 kişiyi aşan istihdamıyla, otomotiv yan sanayii alanında faaliyet gösteriyor. 4 yıl kadar önce de EG Süspansiyon’u kuran Gülmez, burada ürettiği parçaları dünyaya ihraç ediyor.
EG Pres ve EG Süspansiyon hakkında açıklamalarda bulunan Erol Gülmez, “EG Pres’te genellikle koltuk üreticilerine sac parçalar üretiyoruz. Bunun haricinde el freni, debriyaj, fren pedalı gibi ürünlerin metallerini imal ediyorum. EG Pres’deki ciromuzun yüzde 50’si geçmişte çalıştığım Martur’a ait. Martur haricinde Grammer, Magnetti Marelli gibi önemli firmalara da üretim yapıyorum. Almanya’da Schmitz Cargobull adındaki bir OEM’in de tedarikçiliğini yapıyorum. Bu tırların arkasındaki dorseleri yapan, dünyadaki en büyük firmalardan biridir” dedi.
Üç yıl önce kurduğu EG Süspansiyon Elemanları şirketi ile de süspansiyon sektörüne imalat yapmaya başlayan Erol Gülmez, bu firmasında 85 kişilik çalışan kadrosuyla, üretiminin yüzde 70’ini dünyanın farklı ülkelerine ihraç ettiğini kaydetti. “Ustalık eserim” diye nitelendirdiği EG Süspansiyon’la yüzde 100 ihracat hedefine odaklandıklarını vurgulayan Gülmez, “Ben eğitimimi metal işleri üzerine aldım, bu alanda öğretmenlik de yaptım. Yani hem alaylı hem de mektepliyim. EG Süspansiyon’da da kendi işimi yapıyorum; metale ve saca şekil veriyorum. EG Süspansiyon’un cirosunun yüzde 55’ini ihracatla sağlıyorum. Hedefimiz 1 – 2 yılın sonunda yüzde 100 ihracata ulaşmak. EG Pres’de ise yüzde 15 gibi bir ihracat oranımız var. EG Pres’de İsrail ve Almanya’ya ihracat gerçekleştirirken, EG Süspansiyon’da Almanya, İtalya, İngiltere, Polonya ve Macaristan’a ürünlerimizi ihraç ediyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmasında gelecek dönem hedeflerine de değinen Gülmez, şunları söyledi; “EG Süspansiyon’da yüzde 100 ihracat oranına yaklaştığımızda, aynı iş kolunda Avrupa’ya bir şirket kurmayı hedefliyorum. Çünkü müşterilerimiz o bölgede. Bu şirketi Ukrayna ya da Macaristan’a kurmayı düşünüyorum. Bununla ilgili çalışmalarımızı, gerekli incelemelerimizi yaptık. Ülkemizde işgücüne ulaşamadığımız için büyümemiz de zorlaşıyor. Bu bölgelerde işgücü kaynağı iyi ve bunun yanı sıra çeşitli avantajlar da sunuyor.”
“Çocuklarıma bırakacağım en büyük miras borcum”
Aile şirketleri ve şirketlerin yeni kuşaklara taşınması konusunda da açıklamalarda bulunan NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Erol Gülmez, “Çocuklarıma bırakacağım en büyük miras borç olacak” dedi.
Oğluyla EG Pres’de uzun yıllar birlikte çalıştığını ifade eden Gülmez, kızının da şu anda EG Süspansiyon’un satın alma departmanında görev aldığını söyledi. Gülmez, “Oğlum yaklaşık 12 yıldır EG Pres’de çalışıyor. Preslerde operatör olarak çalışmaya başladı ve tüm bölümlerde en az bir yıl rotasyon yaparak, üretimin her safhasını deneyimledi. Sonrasında onu beyaz yaka kadrosuna aldık, burada da benimle birlikte 5 yıl çalıştı. EG Süspansiyon’u kurunca, EG Pres’deki operasyonu oğluma devrettim. Oradaki işleyişe artık karışmıyorum” diye konuştu.
“EG Süspansiyon ustalık dönemim”
EG Süspansiyon’da profesyonel bir kadroyla operasyonların yürüdüğünü belirten Gülmez, “Bu benim ustalık dönemim. Yüzde yüz profesyonel bir kadroyla çalışıyorum. Burada operasyonel bir görevim yok, sadece finansla ilgileniyorum. EG Süspansiyon’da kızım da benimle birlikte ve satın alma departmanına bakıyor. O da yıllar içerisinde farklı departmanlarda rotasyon yaparak, şirketin işleyişi hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak. Kızım işin başına geçince, EG Süspansiyon’a da gitmeyi bırakacağım” dedi.
İş hayatında yaşadığı en büyük sorunu eleman sıkıntısı olarak değerlendiren Erol Gülmez, “İşçiler aynı gemide olduğumuzu idrak edemiyorlar. Bir vardiyada ben 5 bin parça imal edebilirken, onlar 2 binin üzerine çıkmıyorlar. Yeni bir eleman aldığımda o da sisteme uyuyor. Bu durum ben zamanında stajyerlik yaparken de böyleydi ve hala bu şekilde devam ediyor. Bu sıkıntı sadece benim firmamda yaşanmıyor, sektör genelinde olan bir durum. Böyle olunca benim işçilik maliyetim artıyor, kar oranım azalıyor. Daha az kar edince de daha az paylaşabiliyorum” diye konuştu.

 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51