banner6

Beşevler Sanayi Sitesi Türkiye'ye örnek oluyor

Önümüzdeki yıl kuruluşunun 50’inci yılını kutlayacak olan Beşevler Sanayi Sitesi, kuruluşu, yapılanması ve doğal kümelenmesiyle Türkiye’deki örnek sanayi sitelerinden. 2 bin 218 iş yeri ve 14 bine yaklaşan çalışan sayısıyla Bursa ve bölge ekonomisine önemli kazanımlar sağlayan Beşevler Sanayi Sitesi, birlik ve beraberlik içerisinde büyümeyi hedefliyor.

Söyleşi 31.08.2020, 11:50 31.08.2020, 11:50
Beşevler Sanayi Sitesi Türkiye'ye örnek oluyor
Önümüzdeki yıl kuruluşunun 50’inci yılını kutlayacak olan Beşevler Sanayi Sitesi, kuruluşu, yapılanması ve doğal kümelenmesiyle Türkiye’deki örnek sanayi sitelerinden. 2 bin 218 iş yeri ve 14 bine yaklaşan çalışan sayısıyla Bursa ve bölge ekonomisine önemli kazanımlar sağlayan Beşevler Sanayi Sitesi, birlik ve beraberlik içerisinde büyümeyi hedefliyor.

 

Bursa Beşevler Sanayi Site İşletme Kooperatifi Başkanı Sabri Koçoğlu, Beşevler Sanayi Sitesi’nin, bölge OSB’lerinin öncü kurumu durumunda olduğunu vurgulayarak, “Bursa ekonomisi ve sanayi üretiminin mayası konumundayız” dedi.

 

Ülkemizin en önemli sanayi sitelerinden biri olan Beşevler Sanayi Sitesi hakkında genel bir bilgi rica edebilir miyiz? Önümüzdeki yıl kuruluşunun 50’inci yılına ulaşacak olan Beşevler Sanayi Sitesi’nin kuruluşundan bu yana geçen süreci kısaca bize özetler misiniz?

Şehir girişlerinde ve mahallelerde çarpık bir şekilde çalışan esnafımızı bir araya getirmek, güçlü bir sanayi sitesi kurmak amacıyla, 1970’lerde harekete geçildi, kooperatifimiz 1971 tarihinde kuruldu, haliyle belirttiğiniz gibi önümüzdeki yıl 50. yılımız olacak. Bölgemizin temeli 1977 yılında atıldı ve 1989’da geçmiş dönem Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal tarafından açılışı yapıldı. Sanayi sitemiz, 1989’da faaliyete geçmesine rağmen, kısa zamanda da gelişimini ve doluluğunu sağlayarak, önemli ve değerli bir konum haline geldi. Şu anda bölgemizde hiçbir boş alan yok diyebiliriz. Bölgemizde şu anda yaklaşık 14 bin çalışan var. Açıldığımız günden bu yana ülke ekonomisine hızla katkı veriyoruz.

 

Sanayi sitenizde kaç işletme bulunuyor? Bölgenin Bursa ve bölge ekonomisi hakkında neler söylersiniz?

Sanayi sitemiz, sosyal donatılarıyla beraber 2 bin 218 iş yerinden oluşuyor. Yaklaşık 250 civarında sosyal donatılarımız var. Bunlar; bankalar, lokantalar, parçacılar, satış acenteleri gibi yerler. Bölgemizin büyük bir açık hava ticaret merkezi gibi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

 

Beşevler Sanayi Sitesi ülkemizdeki ilklerden olup, başarılı bir uygulama durumunda. Bu başarının altında sizce ne yatıyor?

Bölgemizin başarısının altında öncelikle, sanayimizin konum olarak iyi bir yerde kurulması geliyor. Bununla birlikte sanayideki esnafımızın birlik ve beraberliği, dayanışmamız, esnafımızın bir arada olup pazar oluşturması başarımızın kaynaklarından.

 

Bursa’daki bazı büyük işletmeler geçmişte Beşevler Sanayi Sitesi’nde bulunuyordu, daha sonra taşındılar. Bu manada Beşevler Sanayi Sitesi’nin büyük firmalar yetiştirmesi konusunda neler söylersiniz?

Sanayi sitemizde bir çıraklık, kalfalık dönemi gibi çalışmaya başlayan esnafımız, daha sonra burada daha fazla personel çalıştırarak büyüyüp, iş yerine sığmamaya başlıyor. Ekonomik durumunu da geliştirdiği zaman şehrimizde bulunan organize sanayi bölgesi konumuna girmiş bölgelere geçiyor ve buralarda binlerce işçi çalıştırma imkanına sahip oluyorlar. Sanayimizin bilinmeyen bir yönü de organize sanayi bölgelerinin öncü kurumu durumunda olması. Bursa ekonomisi ve sanayi üretiminin mayası konumunda olduğumuzu söyleyebilirim.

 

Sanayi sitesi olarak önemli bir ekonomik potansiyeli temsil ediyorsunuz. Buna göre, Bursa’daki kurum ve kuruluşların yanı sıra bakanlıklar ve merkezi idareyle ilişkileriniz ne durumda?

Sanayi sitemiz Türkiye ve Bursa’nın örnek sanayi sitelerinden. Aynı zamanda sanayi sitemizin şehre ve ekonomiye katkısı olduğu gibi ilgili kurum ve kuruluşlardan beklentileri de var. Bunları kısaca açıklayacak olursak; orta ölçekli olan sanayi sitemizin ara elemanı sağlamak amacıyla çıraklık okulu, endüstri meslek lisesi kurulması, yollar ve caddelerimizin bakımı onarımı, esnaflarımıza kredi imkanı sağlanması gibi sıralayabiliriz. Bu taleplerimiz için gerek Büyükşehir Belediyemiz, gerekse de Nilüfer Belediyesi ile temaslarımız oluyor. Aynı zamanda bu konularla alakalı milletvekillerimizle çeşitli görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Bursa milletvekillerimizin tamamı sanayimize büyük ilgi ve alaka gösteriyorlar. Her zaman bize ve esnafımıza olan desteklerini dile getiriyorlar.

 

Beşevler Sanayi Sitesi’nde son dönemde yapılan çalışmaları bizlere anlatabilir misiniz?

Öncelikle, yapı kooperatifiyken, ismimizden ‘Küçük Sanayi’ ibaresini kaldırıp Bursa Beşevler İşletme Kooperatifi ve Sanayi Sitesi olarak baştan bir isim değişikliğiyle başladık. Sanayi sitemizi yapı kooperatifinden, işletme kooperatifine dönüştürdük. Bu süreçte çok büyük bir gelişme sağladık. Ortaklarından aidat almayan, hatta sembolik de olsa kar dağıtabilen, Türkiye’deki örnek sanayi sitelerinden bir tanesiyiz. Büyükşehir Belediyemiz tarafından, sanayimizin kuruluşundan bu yana eskiyen altyapının yenileme çalışmalarına başlandı. Sanayimizin girişine yakışan, Gül Kavşağı ve bölge içerisine kavşaklar inşa edildi. Çeşitli sinyalizasyon ve lamba çalışmaları hayata geçirildi. Bunun yanı sıra bölgemizde can ve mal güvenliğini önceleyen bir takım çalışmalar yapıldı. İtfaiyemiz uzaktı. Bölgemizde can ve mal güvenliğini sağlayacak itfaiye binasının buraya gelmesi ve inşa edilmesi sağlandı. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi’nin, bölgemize olan hizmetlerini saymakla bitiremeyiz.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bölgenizde son dönemde önemli altyapı çalışmaları gerçekleştirdiğini ifade ettiniz. Bu bağlamda en çok hangi hizmetlere ağırlık verildi? Bölgenin aciliyetle giderilmesi gereken sorunları nelerdir?

35 yıl önce, haliyle bugünkü teknoloji yoktu. Bu yüzden bölgenin altyapısında kullanılan malzemeler doğal olarak aşınmaya uğradı. Günümüzde iş yerlerinde imalat arttı ve buna bağlı olarak kullanılan makinalar da gelişim gösterdi. Artık yollarımız ve caddelerimizde ağır tonajlı tırlar geziyor. Bu anlamda, Büyükşehir Belediyemiz, bölgemizde önemli altyapı çalışmaları gerçekleşti ve çalışmalara da devam ediyor. Büyükşehir Belediyemize bu anlamda teşekkür ediyoruz. Yapılan çalışmalar kapsamında, sanayi sitemizin içme suyu şebekelerinin yüzde 50’si pandemi ortaya çıkmadan önce bitirilmişti. Şu anda bölgemizin yüzde 50’sinde BUSKİ’nin temiz içme suyu kullanılıyor. Normalleşmeyle birlikte, yaklaşık iki ay önce metal bölümümüzde de BUSKİ içme suyu şebekesi çalışmalarına başlandı. Böylece hem esnafımız hijyenik içme suyu kullanacak hem de bölgemizde yaşanan su kesintisi sıkıntıları ortadan kalkacak. Ayrıca, su şebekesinin eskimesinden dolayı yaşanan kayıp, kaçakların da böylelikle önüne geçilecek. Bu durum sanayi sitemizin ekonomisine de önemli kazanım sağlayacak. Su şebekesi çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Büyükşehir Belediyemizin bölgenin altyapı çalışmalarına devam edeceğini temenni ediyorum. Böylelikle altyapısı güçlü, sağlıklı, modern bir sanayi sitesi olarak faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bölgemizde giderilmesi gereken sorunlara değinirsek, sanayi sitemizin içerisinden geçen dere var. Altınşehir ve Hipodrom tarafından gelen bu derenin İzmir Yolu’na kadar olan tarafının çevre düzenlemesi yapıldı. Fakat bu dere hala sanayimizin ve esnafımızın sağlığını tehdit ediyor. Çünkü Ayafatma Deresi sinek üretiyor, koku yapıyor. Bu sorunun giderilmesi, gerekli çevre düzenlemelerinin yapılması yönünde beklentilerimiz var. İçinden geçtiğimiz pandemi döneminde bu konu daha da önem taşıyor.

 

Yönetim olarak üye ilişkileri kapsamında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Üye ilişkilerimiz gayet iyi. İlişkilerimizi sanayimizin gelişmesi ve kalkınması için büyük bir dayanışma içerisindeyiz. Esnaflarımızla birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalar içerisindeyiz. Sanayimiz üç ana meslek grubundan oluşuyor; oto bölümü, metal bölümü ve ağaç işleri. Bu gruplarla dayanışma içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sanayimizin kalkınması ve gelişmesi için.

 

Yönetim olarak önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?

Üyelerimizden aldığımız destek, gayret ve güvenle, sanayimizin kalkınması ve gelişmesi için yönetim olarak çalışmalarımıza dikkatle devam ediyoruz. Bölgemizde bulunan, bazı ufak parsellerde modern iş yerleri inşa ediyoruz. Bunun yanı sıra mevcut iş yerlerini geliştiriyoruz. Düzenli olarak sanayimizin bakım ve onarımını yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde sanayimizi kalkındırmak ve geliştirmek amacıyla büyük projelere imza atmak istiyoruz. Eski çıraklık okulu ve Tekfen çıkışında bir takım çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bölgemizin muhtelif boş yerlerinde, modern iş yerleri inşa ederek, sanayimizin gelirlerini artırmayı hedefliyoruz. Böylece hem ortaklarımızın kar payları yükselecek, hem de bölgemizin bakım ve onarımını daha sağlıklı bir şekilde sağlayacağız. Kısacası, sanayi sitemizi örnek bir bölge haline getirmek için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz.

 

Kuruluşunuzun 50’inci yıldönümü için ne gibi projeleriniz düşünüyorsunuz?

50’inci yılı hep beraber, daha büyük hedefler açıklayarak, ortaklarımızla, birlik ve beraberlikle, sanayimizi daha ileri götürmek için hareket edeceğiz. Sanayimizi daha da geliştirmek adına çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Size göre mesleki eğitimin, öğrencilerin sanayi içerisinde olmasının önemi nedir? Bu anlamda ilgili kurum ve kuruluşlardan talepleriniz, bu yönde çalışmalarınız var mı?

Bundan birkaç yıl önce 4 + 4 + 4 eğitim modeline geçildi. Böyle olunca çıraklık eğitimi merkezleri işlevini yitirdi. Sitemizde 5 katlı bir çıraklık okulu binası var ama burada yeterli sayıda öğrenci yok.

Bizim, bölgemizde endüstri meslek lisesi kurulması yönünde bir isteğimiz var. Bunun için Valiliğimiz, Nilüfer Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle temas halindeyiz. Bölgemizde, bahsettiğimiz çıraklık okulu ve çevresinde 11 dönümlük bir alan var, burayı endüstri meslek lisesine tahsis edebiliriz. Bizim hararetle endüstri meslek lisesine ihtiyacımız var. Burada kurulacak olan bir endüstri meslek lisesi bölgemize de, esnafımıza da fayda sağlayacaktır.

Üretimimiz ne kadar artarsa, o kadar kalkınmış bir ülke oluruz. Bugün baktığımız Almanya, meslek liseleriyle kalkınmıştır. Mesleki eğitim alan öğrenciler çırak, kalfa oluyor ve üretime katılıyor.

 

Bölge kurulduğu yıllarda Bursa’nın dışında kalıyordu, fiziki konum itibariyle. Ancak gün geçtikçe şehirdeki yapılaşma bölgenize doğru kaydı ve şu anda bölge çok kıymetli konumda. Gelecekte Beşevler Sanayi Sitesi’nin taşınması söz konusu olabilir mi?

Sanayi sitemiz kurulduğu yıllarda merkezden yaklaşık 15 km dışarıdaydı. Nilüfer ilçesinin ve çevremizin gelişmesine en büyük katkıyı veren şeylerden biri de sanayi sitemiz oldu. Sanayi sitemizin buraya kurulmasıyla, çevremiz de hızla gelişti. Nilüfer’in en değerli sanayi bölgelerinden biriyiz. Nilüfer ilçesinin iç kısımlarından kaldığımızdan dolayı son dönemde sanayi sitemizin taşınacağı yönünde söylentiler çıkıyor ancak, bunlar doğru değil. Kaldı ki, sanayi sitemiz kurulduğunda, çevremiz imara açık değildi. Bu şekilde bir yapılaşma yoktu. Bugün dahi sanayi sitemiz en makul şekilde iş yeri açıp çalışılabilecek, içerisinde meskun mahal bulunmayan örnek sanayilerden bir tanesi.

O yıllarda bağlı bulunduğumuz Bursa Belediyesi, sanayimiz kurulurken, çevresinde sağlık bandı ayırmış. Bu sağlık bandı belediyemiz tarafından yeşillendirilip, ağaçlandırılırsa, yürüme bantları yapılırsa, çevremizdeki binalar adına da gayet sağlıklı bir sanayi sitesi olacaktır. Ses, gürültü ve hava kirliliği olmayan bir sanayi sitesi ortaya çıkmış olacak.

Bizim öncelikli hedefimiz sanayi sitemizin altyapı ve üstyapı çalışmalarını tamamlamak. Bundan sonra da ileriye doğru çok uzun bir yolumuz var. İnşallah, bağlı bulunduğumuz ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyemiz ile uzun yıllar yolumuza devam etmeyi istiyoruz.

 

Size göre bundan sonra sanayi siteleri hangi modellerle kurulmalı?

Sanayi siteleri, artık kooperatifler kurarak değil, Büyükşehir Belediyesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın marifetleriyle kurulmalı. Tarıma elverişsiz olan arazilere, yol, su, elektrik gibi altyapı hizmetleri bu kurumlar tarafından götürülmeli. O bölgelerde iş yeri açacak esnafımız, 15 – 20 yıl vadeli çalışmalı. Kırsal bir bölgede kurulacak olan sanayi sitesinin, altyapısı ve gerekli hizmetler götürüldüğü takdirde, kısa sürede dev bir sanayi sitesine dönüşebilir.

Tavsiyelerimiz de bu doğrultuda. Kooperatif olarak bu tarz işleri yapmanın zorluğu gündemde. Artık bu konuları Büyükşehir Belediyesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ele alarak, esnafımızın iş yeri açma ihtiyaçlarını karşılayacağını temenni ediyorum. Bu anlamda biz, Bursa’da ve Türkiye’de bundan sonra kurulacak sanayi sitelerine rol model olarak, her konuda yardımcı olmaya hazırız.

 

Eklemek istedikleriniz?

EKOHABER olarak sizlerin ziyaretinizden memnun kaldım. Sanayi sitemizin bu tür röportajlara, tanıtımlara ihtiyacı var. Ben, bölgemizdeki esnaflarımız adına EKOHABER’e ve ülkemizi yönetenlere, tüm kurum ve kuruluşlarımıza, bölgemize geçmişte emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Bursa Beşevler Sanayi Sitesi Künye

 

Beşevler S.S. İşletme

Kooperatifi Kuruluş Tarihi: 1971

***

Sanayi Sitesi Açılış Tarih:  1989

Bölgede faaliyet gösteren

firma sayısı:  2 bin 218

***

İstihdam sayısı :  14 bin

 

Beşevler S.S. İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu

 

Sabri Koçoğlu                        Başkan

Coşkun Kömürkayan         Başkan Vekili

Refik Kadife                       Başkan Vekili

Halil Keskin                               Üye

Halil İbrahim Arslan                  Üye

Hamdi Tüfenk                           Üye

Muhammet Kurtuluş                Üye

Yusuf Kula                                Üye

Cevat Akkan                            Üye

 

 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51