banner6

'BEBKA yenilik peşinde

"BEBKA yenilik peşinde

Söyleşi 15.07.2019, 21:00 15.07.2019, 21:00
'BEBKA yenilik peşinde
"Bursa'nın sanayi ile birlikte artık hızlı bir şekilde üniversiteleşme sürecine yönelmesi gerektiğine inanıyoruz diyen BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, üniversite - sanayi işbirliğinin artması gerektiğinin altını çizdi.

Ar-Ge'ye daha çok yoğunlaşılması gerektiğini ifade eden BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, teknolojinin gelişmesi ve Ar-Ge'ye bağlı akademisyene ihtiyaç olduğunu ifade etti. ‘Üniversite sanayi işbirliğini arttırmalıyız' diyen İsmail Gerim, kuluçka merkezlerinin arttırılması gerektiğini vurguladı.
"Ar-Ge turlarımızı başlattık diyen İsmail Gerim, sanayide rekabetin yoğunlaştığı gibi üniversitelerde de rekabetin artması gerektiğini vurguladı. Sanayi Ar-Ge ve tasarımla da kendini göstermesi gerektiğini ifade eden İsmail Gerim, BEBKA olarak desteklediklerini belirtti.
"Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinden 2019 Yılı Mali Destek Programlarına yoğun ilgi ve proje başvurusu aldık diyen İsmail Gerim, girişimciliğin ve inovasyonun ülke için önemine dikkat çekti. İsmail Gerim, "Değişen dünyaya ayak uydurabilmek ve dünyadaki yenilikleri yakalayabilmek için BEBKA olarak inovatif girişimciliğe ayrı bir önem veriyoruz. Ülkemizin yüksek teknolojili, katma değerli üretim yapması için gereken destekleri her zaman veriyoruz dedi. İşte, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ile üniversite – sanayi işbirliğinden Ar-Ge ve tasarıma kadar sanayiyi değerlendirdik.
Üniversite sayımız
yeterli mi?
Bursa'nın sanayileşme yerine artık hızlı bir şekilde üniversiteleşme sürecine yönelmesi gerektiğine inanıyoruz. Diğer şehirlerde üniversitelerdeki artışa baktığımızda, Bursa'nın gerilerde yer aldığını görüyoruz. Katma değerli üretim kapasitesini zorlayan bir unsur olarak karşımıza çıkacaktır. Dolayısıyla Bursa'da bir an önce üniversite sayımızı arttırmalıyız.
"AR-GE'YE BAĞLI
AKADEMİSYENE
İHTİYACIMIZ VAR
Ar-Ge çalışmalarını
nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ar-Ge'ye daha çok yoğunlaşmalıyız. Teknolojiyi iyi kullanmalı ve geliştirmeliyiz. Sektörlerde Ar-Ge'nin desteklenmesi ve gelişmesi gerektiğine inanıyorum. Ar-Ge'ye bağlı akademisyene ihtiyacımız var. Dünya ile iş dünyasının birbiriyle iyi konuşması ve beraber hareket etmesi lazım. Bursa'nın ilk önce üniversite eksikliğini hızlı bir şekilde kapatması ve üniversitelerin şehirle bütünleşmesi gerekiyor. Bursa büyüyor, göç alıyor. Ar-Ge, tasarım ile yeni ürünler farklı yönlere kaydırılabilir. OSB bölgeleri çoğalıyor, fakat ortak işbirlikleri yaratılması gerekiyor. Ar-Ge ve tasarımın destekçisi yine üniversiteler olacaktır. Üniversite sanayi işbirliğini arttırmalıyız. Üniversite sanayi işbirliklerinde en önemli modellerden biri yine Ar-Ge merkezleriyle beraber akademisyenlerin iş dünyasıyla birlikte ortak stratejide ilerlemesi lazım. Ortak beyingücü ile ticaretleşme katma değer artacaktır. Yeni dönemde bunlara yoğunlaşacağız. Veri üretmeli ve girişimcilik modellerini geliştirmeliyiz. Ar-Ge turlarımızı başlattık. Sanayide rakabetin yoğunlaştığı gibi üniversitelerde de rekabet olmalı. Sanayi üste çıkmalı, Ar-Ge ve tasarımlada kendini göstermeli.
Kuluçka Merkezleri neden önemli?
Bursa Teknik Üniversite bünyesinde kuluçka merkezi kuruldu. Girişimcileri bir yıl boyunca programa aldık ve orada besleyeceğiz. Girişimcilik eğitimi ile başlıyoruz ve ilave eğitimler tasarladık. Girişimciler 8 ayda şirketlerini kuracak noktaya getireceğiz ve yatırımcılarla buluşturacağız. Teknolojiye yönelik fikirleri seçtik. Daha sonra melek yatırımcılarla bir araya getireceğiz, uygalama modelimiz bu şekilde ilerleyecek. Girişimciliğin yaygınlaştırılması için mali destek programı hazırladık. Kuluçka merkezi önemli, Bursa'da yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Örneğin-; bir fikriniz var, yaşaması için şirket kurulması ve piyasada gelişmesi lazım. Kuluçka merkezleri ile fikirler kaybolmayacak, ticarileşecektir. Bu tip modelleri geliştirmeliyiz. Devlet çok ciddi destek kanalları açtı.
"AR-GE TURLARI DÜZENLİYORUZ
İsmail Gerim, "Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) enstitü ve laboratuvar altyapılarının Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinde bulunan firmalara tanıtılması amacıyla teknik çalışma ziyareti düzenlendik. Sektörel iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik konular da ele alındı.
"DEĞİŞİME VE
GELİŞİME AÇIK
OLMALIYIZ
Gerim, sözlerini şöyle noktaladı: "Sürekli değişen ve gelişen teknoloji ve bilgi çağında, insan kaynaklarımızın bilgili olması, gelişmeleri takip etmesi ve kendini sürekli geliştirmesi elzemdir. Hizmet sunduğumuz vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilmek daha hızlı ve etkin cevap verebilmek için teknoloji ve dijital dönüşüm alanında yapılması gerekenleri iyi planlamalı ve hayata geçirmeliyiz. Değişime ve gelişime açık olmalı, değişime direnen değil değişimi yöneten kurumlar olmalıyız.

Sayı: 1208 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51