banner6

BAHRİ ŞARLI: 'Kredi desteğimizle ekonominin çarklarını döndürüyoruz

BAHRİ ŞARLI: "Kredi desteğimizle ekonominin çarklarını döndürüyoruz

Söyleşi 30.03.2020, 21:00 30.03.2020, 21:00
BAHRİ ŞARLI: 'Kredi desteğimizle ekonominin çarklarını döndürüyoruz
Türkiye genelinde 960'a yakın esnaf kefalet kooperatifinin hizmet verdiğini belirten Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi, Marmara Bölge Birliği Başkanı ve TESKOMB Genel Başkan Vekili Bahri Şarlı, "Esnafa destek sağlanmazsa üretim yapamaz, yanında istihdam sağlayamaz. Dolayısıyla yaptığımız işle çarkların dönmesine destek veriyoruz dedi.

Nagihan GÖRKEN

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, kuruluşundan bugüne milyonlarca esnaf ve sanatkâra kefalet vererek onlara düşük faizli kredi imkânı sunuyor.
Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Marmara Bölge Birliği Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkan Vekili Bahri Şarlı, kooperatifler içerisinde çeşitli türde kooperatifler bulunduğunu ancak, en başarılı ve hizmet ağı en geniş olanın esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatiflerinin olduğunu belirterek, "Esnaf kefalet kooperatifçiliği 1952 yılında başladı. Bugün 67 yılı geride bıraktık. 1970 yılında da bölge birlikleri ve merkez birliğinin kurulmasıyla teşkilatlanmasını tamamladı. Merkez Birliğinin Kurucu Genel Başkanı rahmetli Kasım ÖNADIM'dır. Ben, 25 yıl kendisiyle çalıştım. Şu anda 32 bölge birliğimiz mevcut. Merkez Birliğimiz esnaf ve sanatkârın ihtiyaç duyduğu krediyi devlet ve bankalardan tahsis etmek için onlarla sürekli temasta. Esnaf ve sanatkâra en yüksek krediyi en düşük faizle vermeye çalışıyoruz. Türkiye genelinde ocak ayı sonu itibariyle kayıtlı üye sayımız 853 bin 952. Ülkemiz genelinde 960'a yakın esnaf kefalet kooperatifleri esnaf ve sanatkâra hizmet veriyor. Biz, verdiğimiz hizmetle ilçe, kent ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyoruz dedi.
BURSA'DA SON 17 YILDA
1 MİLYAR 868 MİLYON 972 BİN LİRA KREDİ KULLANILDI
Türkiye genelinde kooperatifin kuruluşundan 2002 sonuna kadar geçen 50 yıllık süreçte 120 milyon lira, 2003'ten 2020 Ocak sonu itibariyle geçen 17 yıl 1 ayda ise 39 milyar 876 milyon 417 bin lira kredi kullanıldığını ifade eden Şarlı, şöyle devam etti:
"Bursa, Bilecik, Kütahya, Kocaeli ve Yalova il ve ilçelerinden bizim bölgemize bağlı 45 kooperatif var. Bölge birliğinde 50 yıllık geçmişte kullanılan kredi miktarı 16 milyon 386 bin lira; son 17 yıl itibariyle ise (2003- Ocak 2020 sonu) 2 milyar 947 milyon 905 bin lira. Bursa genelinde de kooperatifimizin kuruluşundan 2002 sonuna kadar kullanılan kredi miktarı 11 milyon 657 bin lira iken, 2003'ten Ocak 2020 sonuna kadar kullanılan kredi miktarı 1 milyar 868 milyon 972 bin olmuştur.
Nakit olarak 200 bine kadar, yatırım kredisi olarak da dükkân veya araç almak isteyene toplam 500 bin liraya kadar kredi verdiklerini anlatan Şarlı, "Esnaf ve sanatkâra destek olmak ülke ekonomisine destek olmak demektir. Bir esnafın eline net yüz bin lira kredi geçiyorsa, 2 yıl sonra 3'er aylık vadelerle ödendiğinde bunun maliyeti 10 bin 518 lira oluyor. Öte yandan bizden kredi alabilmeleri için esnaf ve sanatkârın esnaf odası, esnaf sicil ve maliye kaydının olması, bankaların kara listesinde bulunmaması ve teminatının olması gerekiyor diye konuştu.

Çarkların dönmesini sağlıyoruz

Bahri Şarlı, kuruluş amaçlarının esnafa kredi vermek olduğunu söyleyerek, bu noktada önemli olanın verilen kredinin geri ödemesini alıp alamadıkları olduğunun altını çizdi. Şarlı, "Bu anlamda Bursa'da ödenmeyen oran yüzde 2'nin altında. Türkiye ortalaması ise yüzde 3'ün altında. Yani demek ki esnaf aldığı krediyi ödeyebiliyor. Bizim için önemli olan geri dönüşler. Esnaf ve sanatkârın borcuna sadık olması ahilik geleneğinden gelmektedir. Biz yaptığımız işin, hayırlı bir iş olduğuna inanıyoruz. Çünkü esnafa destek sağlanmazsa üretim yapamaz, yanında istihdam sağlayamaz. Dolayısıyla yaptığımız işle çarkların dönmesine destek veriyoruz ifadelerini kullandı.
Kendilerinde yapılandırma sisteminin bulunmadığını belirten Şarlı, bunun ancak Bakanlıktan alınan kararla yapılabildiğini, Merkez Birliği olarak tarihinde sadece 3 kez yapılandırma yaptıklarını anlattı. Şarlı, bu yapılandırmada da anaparaların hiçbir zaman affedilmediğini, sadece temerrüt faizleri affedildiğini anımsattı. Kooperatiflerinin bu konuda da artık ihtisaslaştığını, yöneticilerin tıpkı bankacı gibi kredi verirken esnaf ve sanatkâra kaldırabileceği yükte kredi verme gayretinde olduklarını söyledi.
Şarlı, "Kredilerimizden yararlanan esnaf sayısı her sene artıyor. Bugün eskiye oranla kredilerin nereden nereye geldiğini görüyoruz. Bizim yıllık faiz oranımız yüzde 4,5. Bu esnafa olan maliyeti. Devletimiz de Halk Bankası'na esnafımızın ödediği kadar faiz ödüyor. Bu da Anayasanın 173. maddesine dayanıyor dedi. (Madde 173- Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.)
Öte yandan Kooperatiflerin, Bölge Birliklerinin ve Merkez Birliğinin katkılarıyla Malatya ve Elazığ'daki deprem nedeniyle bölgeye yardım yaptıklarını ifade eden Şarlı, "Birlik olarak oradaki esnaf ve sanatkârın sıfır faizle 50 bin liralık beş yıl vadeli kredilerden yararlanmasına, kooperatif ortaklarının borçlarının bir yıl faizsiz ertelenmesine, zarar gören esnafın 2020 yılına ait borçlarının TESKOMB tarafından karşılanmasına karar verildi. Bu da teşkilatımızın ne kadar duyarlı olduğunun göstergesidir. TESKOMB, böylesine güçlü kuruluş haline geldi diye konuştu.
Şarlı, Gemlik'te yapılacak araç fabrikasının Bursa için çok büyük bir kazanç olduğunu belirtti.
Şarlı, ayrıca Merkez Birliği Genel Başkanı A. Kadir Akgül'e, Halkbank Genel Müdürü Osman Aslan ve hükümet yetkililerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Sayı: 1244 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51