banner6

Alternatif petrol serbest bırakılsın

Alternatif petrol serbest bırakılsın

Söyleşi 24.04.2006, 21:00 24.04.2006, 21:00
Alternatif petrol serbest bırakılsın
Alternatif petrol serbest bırakılsın
Bursa'da bireysel kullanıma yönelik biodizel makineleri üreten COEGRUP'un sahibi Kayhan Kalelioğlu, biodizel üretimi ve
ticaretinin "tamamen serbest bırakılması gerektiğini söyledi.
Dursun EROĞLU
Bursa'da bilişim, otomasyon ve mühendislik alanında faaliyet gösteren COEGRUP, "Kendi Biodizaynını Kendin Üret" sloganı ile 100 litreden bir tona kadar üretim kapasitesi olan makineler üretiyor. Firmanın sahibi Kayhan Kalelioğlu, biodizel yakıt üretiminin desteklenmesini isterken, "Biodizel üretimi ve ticaretinin serbestleşmesi Türkiye'nin ödediği petrol faturasını çok büyük ölçüde düşürür. Akaryakıt masrafını azaltır, yağ bitkisi üretimi Anadolu köylüsünü yoksulluktan kurtarabilir" dedi.
EKOhaber'e özel açıklama yapan Kayhan Kalelioğlu, ağırlıkla otomasyon işleri yapan COEGRUP'un, bireysel kullanıma yönelik 100 kilo ile 1 ton arası makinelerin yanı sıra günlük 20-50 ton kapasiteli büyük tesisler kurduğunu, danışmanlık hizmeti verdiklerini anlattı. Kalelioğlu, biodizel üretim makinesi üreticisi olarak biodizel kullanımının yaygınlaşması gerektiğine inandığını belirterek, şunları söyledi: "Hükümetin biodizel konusundaki kargaşayı ortadan kaldırması lazım. Biodizel üretimi ve satışı tamamen serbest bırakılmalı. Devlet üretimi özellikle kalite ve standartlar açısından denetlemeli, haksız kazancı ve araç sahiplerinin mağduriyetini önlemeli, denetlemeli. Şu anda kendi ihtiyacı için biodizel imal edenlerin imal ettikleri ürünü satmaları yasak. Bu yasağın kaldırılması lazım. Akaryakıt istasyonlarında satış karları düştüğü ve de bir şekilde biogaz üretimi olduğu için kaçakçılık teşvik edilmiş oluyor. Serbest piyasanın önü açılırsa, piyasa kendi dengelerini bulur. Ayrıca biogazdan bu kadar yüksek ÖTV almak çok yanlış. Tam tersine destekleyelim, Anadolu'nun kıraç arazilerine kanola, soya ekilsin, toprağımızdan biodizel fışkırsın, petrol bağımlılığından kurtulalım."
Biodizel yakıt Avrupa'da mazota yüzde 2-5 arasında, ABD başta olmak üzere pekçok ülkede ise belli oranlarda karıştırılarak kullanılıyor. Petrol devlerinin baskısına rağmen özellikle çevreci özelliği nedeniyle Avrupa'da düşük oranlarda da olsa tercih edilen biodizeli Türkiye birkaç yıl önce keşfetti. Ancak piyasada tam bir karmaşa yaşanıyor. Çok sayıda girişimci biodizel üretimine yönelirken, yüzde 60'ın üzerinde ÖTV, kanola, soya ve ayçiçeği üretiminin yeterince yaygın olmaması sorunu ile uğraşan girişimciler, ilgili mevzuatın tamamlanmasını, üretimin serbest bırakılmasını bekliyor. Biodizel yakıtı litresi 1 YTL'ye imal ediliyor ve el altından akaryakıt istasyonlarına 1,25 YTL'den satıldığı ifade ediliyor.
Kabus gibi tablo
Biodizele başlama öncesindeki eksiklikler, piyasada tam bir kargaşa yarattı. Çok büyük miktarlarda kaçakçılık yaşanıyor. Olayın boyutlarını, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK laboratuvarlarında yapılan analizler ortaya çıkardı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve diğer ilgili birimler tarafından sürdürülen denetimler sonucunda ODTÜ Petrol Araştırma Laboratuvarı'nda analiz edilen 336 numuneden 141'inin, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde analiz edilen 164 numuneden ise 108'inin standartlara uygun olmadığı tespit edildi.
Analiz edilen standart dışı ve kalitesiz benzinlere solvent gibi yanma özelliklerini bozucu maddelerin ilave edildiği, motorine ise solventin yanı sıra baz yağı ve biodizel gibi daha ağır ürünler katıldığı ve bu numunelerin yüksek kükürt, su miktarı ihtiva ettiği görüldü.
EPDK verilerine göre, son 3 aydır ülke çapında yapılan denetimlerin sonuçları şöyle: Standart dışı ürün oranı: yüzde 49,7, mühürlenen tanker sayısı: 83, mühürlenen istasyon sayısı: 2 bin 101, kapalı durumdaki istasyon: bin 171, denetlenen madeni yağ tesisi: 178, mühürlenen madeni yağ tesisi: 22, ceza verilen istasyon sayısı: bin 451, kesilen para cezası: 83 milyon 733 bin YTL.
Alt ısıl değeri hemen hemen dizel ile aynı. Biodizeli Amerika soya, AB kanola, Kuzey-Doğu Asya da palm ağacı yağından yapıyor. Ayçiçeği, yer fıstığı, pamuk, yemek veya kızartma yağları ve hayvansal yağlar da üretimde kullanılabiliyor.
Akaryakıt bayiileri, tamamen yerli tarım ürünlerini kullanarak üretim yapan biyodizel üreticilerinden temin edecekleri biyodizeli akaryakıt ile en az yüzde iki oranında harmanlayabiliyor. Bunun için dağıtıcıların özel lisans almaları gerekiyor.
Kraldan biodizel yatırımı
Bursa'da Mustafakemalpaşa OSB'den sonra biodizel üretiminde en ciddi yatırım "Altın Ayakkabı" ödüllü eski milli futbolcu Tanju Çolak'a ait Tanem şirketi oldu. Alaattinbey Mahallesi yakınlarında kurulu 60 bin ton kapasiteli tesislerde henüz çok düşük kapasitelerde üretim yapılıyor. 500 bin dolar olduğu ifade edilen yatırım da şu anda piyasada ÖTV sorununun çözümünü bekliyor. Zira Tanju Çolak'ın televizyonculara söylediği gibi, "Sektörün yüzde bir ÖTV'ye bile tahammülü yok. Yüzde 60-70 oranında ÖTV biodizel satış fiyatını mazot fiyatına çıkarır, o zaman kimse biodizel almaz. Bu iş biter."

Sayı: 520 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51