banner6

Albayrak projelerini açıkladı

Albayrak projelerini açıkladı

Söyleşi 03.02.2020, 22:00 03.02.2020, 22:00
Albayrak projelerini açıkladı
Elif Didem DANACIOĞLU

İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak,"Çalışma grubu olarak geçmişte yaptıklarımız irdelendiğinde gelecekte neler yapabileceğimiz daha iyi anlaşılabilir dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Çalışma Grubu, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin 22-23 Şubat 2020 tarihlerinde yapılacak Genel Kurulu ve seçimleri öncesinde başkan adayını açıkladı.
Adaylığını açıklayan İMO Bursa Şubesi Çalışma Grubu Başkan Adayı ve İMO Bursa Şubesi'nin halen daha mevcut başkanı olan Mehmet Albayrak, son dört yıldır şube başkanlığı görevini yürütmekte olduğunu ve bu görev doğrultusunda meslektaşlarının sorunlarına çözüm üretmenin yanında kentin yönetiminde de söz sahibi olmalarına olanak sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Son zamanlarda inşaat sektörünün zor günler geçirdiğini ifade eden Mehmet Albayrak, sektörün önemli bir parçası olan inşaat mühendislerinin de bu krizden ciddi bir şekilde etkilendiğini ifade etti.
Mevcut başkanlık döneminde Oda'da birçok kurs ve seminer etkinlikleri yaptıklarını ifade eden Mehmet Albayrak, tecrübe paylaşım günleri düzenleyerek meslektaşlar arasındaki bağları güçlendirmeye çalıştıklarını ifade etti.
"Çalışma grubu olarak geçmişte yaptıklarımız irdelendiğinde gelecekte neler yapabileceğimiz daha iyi anlaşılabilir diyen Mehmet Albayrak, "İlk Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun 2013 yılında yürürlüğe konulduğunu düşünürsek İMO Bursa Şubesi olarak 2005 yılında deprem envanter ile yapı stokunun ön inceleme çalışmalarının öncüsü olduk. İşte bunlar çeyrek asırlık İMO hafızasının bir bölümüdür. Çalışma grubunun gücü ve birlikteliğinin sağladığı önemli adımlardır. Hedefimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da meslektaşlarımızın yanında, meslektaşlarımızla yan yana, şehrimize ve vatanımıza hizmet etmektir dedi.
İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak ile söyleşimizde adaylık sürecini, 4 yıllık başkanlık dönemini, hedeflerini konuştuk.
4 yıldır şube başkanlığını
yürütüyorsunuz.
Başkanlığınız dönemini,
yaptığınız faaliyetleri
anlatır mısınız?
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin 22-23 Şubat 2020 tarihlerinde yapılacak Genel Kurulu ve seçimleri ile birlikte 4'üncü yılımızı dolduracağız. Geride bıraktığımız yıllar ile ilgili şube olarak çalışma raporumuzu hazırlıyoruz. İnanılmaz derecede güzel etkinlikler yapmışız. Çalışmalarımız içerisinde en önemlisi 2018 yılının sonunda yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğimiz ile ilgili oldu. Zor bir yönetmelik tamamen geçmişteki bilgilerin üzerine yeni bilgiler ilave edilerek hazırlanan 400 sayfayı aşkın bir yönetmelik. Yeni deprem yönetmeliği inşaat mühendislerin anayasası. Yönetmeliği meslektaşlarımıza öğretebilmek, özümsemelerini sağlamak için inanılmaz bir tempo yürüttük. Bunun içerisinde zemin ve temel etütleri de var. Onunla ilgilide belediyeler ve meslektaşlarımızla bir dizi çalışmalar yürüttük. Bursa, Kütahya ve diğer birçok yerlerde seminerler düzenleyerek yeni deprem yönetmeliğimizi anlatmaya çalıştık. Şehrimizle ilgili sorunların en başında kentsel dönüşüm ve depremsellik geliyor. Bunlarla ilgili düşüncelerimizi kamuoyunla paylaştık, yerel yönetimlerle ve meslektaşlarımızla fikir alışverişlerimizi yaptık. 4 yılı dolu dolu faydalı bir çalışma temposunda geçirdiğimizi düşünüyorum. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin geniş bir faaliyet portföyü oluştu. 17 Ağustos Depremi ile ilgili farkındalık oluşturan sergimizi gerçekleştirdik. Uluslararası 10. Beton Kongresini Bursa Şube olarak İstanbul Şube ile birlikte düzenledik. Kongreye ülkemiz ve yurtdışından seçkin bilim adamları katıldı. 3 gün boyunca betonla ilgili her şeyin konuşulduğu, betonun çeşitliliğinden beton yollara kadar konuların tartışıldığı bilimsel ölçekte bir kongre düzenledik. Bursa Şubesi olarak ulaşım sorunlarına çözüm yollarının ele alındığı Ulaştırma Politikaları Çalıştayı düzenledik. Ayrıca üyelerimizin kentin tarihini, doğal güzelliklerini tanıyabilmeleri için doğa yürüyüşlerimizi ve sosyal faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
"İNŞAAT
MÜHENDİSİ OLARAK
UMUDUMUZU
KAYBETMİYORUZ

Son zamanlarda inşaat sektörü zor günler yaşadı. İnşaat sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnşaat yüzde 100 yerli ve milli bir sektör. Dışa bağımlı bir sektör değil. Dolayısıyla dip yapmasının sebeplerini ülke olarak araştırmamız lazım. Aynı zamanda gizli istihdam yaratıcı bir sektör. Sektörün sıkıntıya girmesinin büyük bir kısmını faizlerin yükselişine bağlıyoruz. İnşaat sektöründe bahar aylarından itibaren canlanmanın yaşanacağı öngörülüyor. Genç ve tecrübeli meslektaşlarımız, projecilerimiz işsiz. Şantiyelerimiz durma noktasında. Fakat yine de inşaat mühendisleri olarak umudumuzu kaybetmiyoruz.

Genç meslektaşlarınıza
önerileriniz nelerdir?
Hem seçim hem birebir görüşmelerimizde meslektaşlarımızla bir araya geliyoruz. Sektördeki daralma nedeniyle işsiz kalan mühendislerimizin bu dönemde kendilerini geliştirmeleri ve bilgilerini tazelemeleri için seminerler düzenliyoruz. Bu süreci eğitime ağırlık vererek geçiriyoruz. Genç meslektaşlarımıza tavsiyelerimizde bu yönde. Aynı zamanda konuyla ilgili Şube olarak da İŞ-KUR ile görüşmelerimiz sürüyor. Ortak bir çalışma yapmak için çabalarımız devam ediyor.

Yeniden başkanlığa
seçildiğinizde
hedefleriniz ve
projeleriniz nelerdir?
Başkanlık dönemim boyunca Çalışma grubumuzdan güç aldık. Bursa'da önemli ve etkili bir gruptur. 25 yıldır Çalışma Grubu olarak Bursa'ya hizmetlerimiz oldu. Şöyle ki, 1990'lı yıllarda Bursa'nın bazı ilçelerinde betonarme statik proje yoktu. Bursa birinci derece deprem bölgesi olmasına rağmen bazı ilçelerimizde betonarme proje yapılmıyordu. Çalışma Grubu olarak o dönemde betonarme proje ve deprem hesabı yapılmasını sağladık. O yıllarda Bursa'da malzeme laboratuvarı yoktu. İnşaat Mühendisleri Bursa Şubesi olarak laboratuvar açtık ve beton numunelerini test etmeye başladık. O yıllarda şimdiki sistem yoktu. İnşaat Mühendisleri Bursa Şubesi birçok konuya öncülük etmiştir. 1999 Körfez Depremi sonrasında yapı denetim sisteminin hayata geçirilmesini istedik. 595 Sayılı Kararname meslek hayatımıza girdi ve yapı denetim kanunu olarak olması gereken sistem haline dönüştü. Test laboratuvarları çoğalmaya başladı ve biz bu görevi onlara devrettik. Bundan sonrada inşaat sektörümüzle ilgili eksik gördüğümüz tüm konularda öncü olmaya devam edeceğiz. Yine meslektaşlarımızın talepleri doğrultusunda faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye gayret edeceğiz.

"KAÇAK
YAPILAŞMANIN
SIFIR OLDUĞU BİR
KENT ARZU
EDİYORUZ

Nasıl bir Bursa
hedefliyorsunuz?
Bursa erguvan bahçeleriyle ünlüydü. Erguvan bahçelerinin olduğu, ipek böcekçiliğinin tekrar geliştirildiği, şeftali ve kestanemizi üretebilecek hale geldiğimiz bir tarım kenti haline gelmiş bir kent hayal ediyorum. Bursa verimli ovalarıyla birçok ilden farklıdır. Bursa'da dört kez ürün alabileceğimiz inanılmaz verimli bir ova var ve maalesef elimizden gidiyor. Gelecekte verimli ovalarımızın korunduğu bir kent istiyoruz. En büyük hedefimiz kaçak yapılaşmanın sıfır olduğu bir il. Kaçak yapılaşma kent için önemli bir problem. Bursa'nın yüzde 60'ı kaçak yapılardan oluşuyor. İnanılmaz çarpık yapılaşmış mahallelerimiz var, fakat iyileştiremiyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmaları yapıyoruz, hukuki, maddi ve teknik sorunlardan dolayı adım atamıyoruz. Asıl sıkıntıyı mühendislik hizmeti almamış yapı stoğu oluşuyor. İnşaat mühendisliğinin gündemden düşmediği bir Bursa hayal ediyoruz. Bunun yanında çevre kirliliğinin olmadığı bir Bursa istiyoruz.
İnşaat Mühendisi
olarak sanayide
mekansal planlama
nasıl olmalı?
Bursa ‘da 20'den fazla Organize Sanayi Bölgemiz var. Bir kentte bu kadar fazla sanayi bölgesi olması ciddi bir sıkıntı. Geçmişte Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi tarım alanlarının üzerine kuruldu, bu üzücü bir durum. Bir zamanlar tarım alanı olarak kullandığımız, suladığımız alanlardı. Pilot Sanayi verimli bir tarım alanıydı. Orası da aynı şekilde sanayi bölgesi haline geldi. Bursa'nın çok farklı değerlendirilmesi lazım. Bursa turizm, sanayi kenti aynı zamanda geçmişte de inanılmaz bir tarım kentiydi. Tarımı her alanda yapamazsınız ancak sanayiyi istediğiniz alanda değerlendirebilirsiniz. Verimli alanları sanayiye dönüştürmek ve yüzde 100 sanayi kenti yapmak doğru değil. Öncelik tarım alanlarımızın korunmasıdır. Organize sanayi bölgelerinin disiplin altına alınması lazım. Bursa'ya artık yeni bir Organize Sanayi Bölgesi açmamak, mevcutta var olanları doldurmak gerekiyor. Bursa'nın ağır sanayiden uzaklaşıp nitelikli, yazılıma ve bilgiye yönelik sanayi bölgelerine ihtiyacı var.

Ülkemiz ve Bursa
deprem kuşağı
içerisinde...
Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye bir deprem ülkesidir. Maalesef yapılan çalışmalarda toplum olarak iyi bir noktada değiliz. Depreme hazırlık anlamında yapmamız gerekenleri yapamadık. Umarım 1999 Depremini bir daha yaşamayız. İlk Kentsel Dönüşüm Yasamızı 2012 yılında çıkarabildik. Dolayısıyla 13 yıllık bir kayıp zamanımız var. Elbette fay hatlarımız var ama fay hatlarını konuşmaktan yerin üzerine çıkamadık. İnsanların enkazın altında kalmalarını önlemek elimizde. Enkaz altından insanımızı çıkararak kahraman oluyoruz ama en önemlisi "enkazın altına girmeden kahraman olmamız. Binalarımız yıkılmasın istiyoruz. İnsanımız toplama bölgelerine mahkum etmek zorunda değiliz. Evine güvenen insan evinin içinden niye kaçsın. İnsanlar depreme dayanıklı konutlarda yaşamalı. Toplum olarak kaçak yapılaşmayı önleyemiyoruz. Bunu yönetimsel değil, toplumsal bir problem olarak görüyorum. Kaçak yapıyı önlememiz, riskleri ortaya koymamız lazım. Mevcut yapı stoğunun elden geçirilmesi gerekli.

Sayı: 1236 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51