banner34

banner50

banner6

Albayrak: 'Denetim önemli

Albayrak: "Denetim önemli

Söyleşi 04.02.2019, 22:00 04.02.2019, 22:00
Albayrak: 'Denetim önemli
Elif Didem DANACIOĞLU


Yeni Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile birlikte uygulamada bazı değişiklikler yaşanacağını ifade eden İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, projelerin teknik bir denetimden geçmesinin önemine vurgu yaptı.



Başkan Mehmet Albayrak, OSB'lerle imzalamış oldukları işbirliği protokolü ile sanayi yapılarının proje denetimini güvence altına alındığına dikkat çekti. Albayrak, "Şube olarak projelerin Yönetmeliklere uygun ve doğru üretilmesi için Oda denetiminden geçmesinden yanayız. Teknik bir denetim, ikinci bir göz hataları azaltacak ve daha sağlıklı yapıların yapılmasını sağlayacaktır bu da kamu kurumlarımızın, müteahhitlerimizin, konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın ve sanayicimizin yararına olacaktır dedi.
İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, ülke ekonomisinin önemli saç ayağını oluşturan sanayi yapılarının güvenli olması gerektiğini ifade etti. Mehmet Albayrak, "Oda olarak teknik bilgi ve birikimimizle her zaman OSB`lerin yanındayız. Sanayi ekonominin can damarı bu nedenle sanayi yapılarının da kalitesine özen gösterilmeli. Olası bir depremde bu yapıların hasar görmesi veya yıkılması ülke ekonomisi ve sanayicimiz için büyük kayıp olacaktır. Buralarda istihdam edilen çalışanların yaralanması veya yaşamını yitirmesi ise hepimiz için acı bir sonuç olacaktır. 1999 Marmara Depremi`nde yaşadığımız acıları ve kayıpları tekrar yaşamamak için önlemler almalıyız. Sanayi yapılarımızın projelerinin teknik bir denetimden geçmesi kaliteyi ve güveni arttıracaktır dedi. Başkan Albayrak, 1 Ocak 2019 yılında yürürlüğe girecek olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği`nin de uygulamada değişiklikler getireceğine dikkat çekerek, OSB`lerin teknik desteğe ihtiyaç duyacaklarını hatırlattı.    
İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak ile yeni deprem yönetmeliği, kentsel dönüşüm, OSB'ler ve inşaat sektörüne dair herşeyi konuştuk.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM
ÜÇ ÖNEMLİ AYAĞI VAR
   1980`li yıllardan itibaren sanayileşmenin de etkisiyle sürekli göç alan Bursa`nın şişmanlamış, hantallaşmış, düzensizleşmiş ve acil tedaviye ihtiyaç duyar hale geldiğini belirten Albayrak, bunun da kentsel dönüşümü ihtiyaç kıldığını ifade etti. Albayrak, "Kentsel dönüşüm; Yıldırım, Osmangazi ve Gemlik gibi ilçelerde, yıpranan yapı stoğunu yenilemek, bölgelerdeki riskleri en aza indirgemek amacıyla kullanılması gerekiyor. Oysa yapılan çalışmaların Nilüfer İlçesi gibi planlı ve değeri oluşmuş alanlarda rant aracı haline dönüşmesinin önüne geçilemedi. Geçilmeliydi. Ortak akılla uzun bir planlama aşaması geçirilerek ortaya konması gereken kentsel dönüşüm çalışmalarının daha birçok etkenlerinin yanında üç önemli ayağı var: Ekonomik etkenler, Hukuksal etkenler ve Sosyal etkenler.
Kentsel dönüşümde
neredeyiz?
Geldiğimiz noktada problemin çözümü adına yapılan çalışmalar büyük bir problem haline dönüştü. Körfez Depremi'nin üzerinden 19 yıl, 2012 yılında çıkan 6306 sayılı yasanın üzerinden 6 yıl geçmiş olmasına rağmen sorun olduğu gibi ortada duruyor. Büyük hayallerle atılan adımlar; sürecin doğru kurgulanamamasından dolayı maalesef başlanılan noktanın da gerisinde. Kentsel dönüşümün Yık-Yap anlayışından çıkması gerekmektedir. Zira ülkemizin ekonomik durumu göz önüne alındığında tüm binalarımızı yıkıp yeniden yapmak yerine güçlendirerek de depreme dayanıklı hale getirmek mümkündür. Yüzde 60 daha az maliyetli güçlendirme kavramı da dikkate alınarak kentsel dönüşüm çalışmalarının parsel bazlı değil, ada bazında ya da daha bölgesel ölçekte çalışılarak bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerekliliği bir kere daha anlaşılmıştır.
"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE
YENİ SORUNLARLA
KARŞILAŞILABİLİR
Uygulanmaya başlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile birlikte 5 katın üzerinde asmolen yapı projelendirilemeyeceğini hatırlatan Başkan Albayrak, ruhsat alınması sırasında yeni engeller çıkabileceğine ve Bursa`nın gündemine yeni bir sorunun daha eklenebileceğine dikkat çekti. Yeni Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile birlikte uygulamada bazı değişiklikler yaşanacağını kaydeden İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, projelerin teknik bir denetimden geçmesinin önemine vurgu yaptı. Albayrak, "Şube olarak projelerin Yönetmeliklere uygun ve doğru üretilmesi için Oda denetiminden geçmesinden yanayız. Teknik bir denetim, ikinci bir göz hataları azaltacak ve daha sağlıklı yapıların yapılmasını sağlayacaktır bu da kamu kurumlarımızın, müteahhitlerimizin, konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın ve sanayicimizin yararına olacaktır diye konuştu.
SANAYİ YAPILARININ
PROJE DENETİMİ
GÜVENCE ALTINA ALINDI
OSB'lerle işbirliği
protokolünüzden
bahseder misiniz?
Ülke ekonomisinin önemli saç ayağını oluşturan sanayi yapılarının güvenli olması gerekiyor. Oda olarak teknik bilgi ve birikimimizle her zaman OSB`lerin yanındayız. Sanayi ekonominin can damarı bu nedenle sanayi yapılarının da kalitesine özen gösterilmeli. Olası bir depremde bu yapıların hasar görmesi veya yıkılması ülke ekonomisi ve sanayicimiz için büyük kayıp olacaktır. Buralarda istihdam edilen çalışanların yaralanması veya yaşamını yitirmesi ise hepimiz için acı bir sonuç olacaktır. 1999 Marmara Depremi`nde yaşadığımız acıları ve kayıpları tekrar yaşamamak için önlemler almalıyız. Sanayi yapılarımızın projelerinin teknik bir denetimden geçmesi kaliteyi ve güveni arttıracaktır. 1 Ocak 2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği`nin de uygulamada değişiklikler getirdi. OSB`lerin teknik desteğe ihtiyaç duyacaklarını hatırlatmak isterim.   Büyük maliyetler harcanarak açılan sanayi kuruluşlarının depreme dayanıklı ve hatasız inşa edilmesi gerekli. Projelendirme aşamasının doğru ve eksiksiz yapılması gerekli. Bu açıdan teknik denetimler kaliteyi arttıracaktır. Geçtiğimiz aylarda Yeni Deprem Yönetmeliğimiz de Resmi Gazete de yayımlandı. Birçok yeni uygulama zorunluluğu getirildi. Oda olarak, OSB'lerde ruhsata bağlanacak yapıların 01 Ocak 2019'da yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne uygun projelendirilmesi için teknik destek sağlamaya hazırız.
 İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇOK ZOR GÜNLERDEN GEÇİYOR
İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, ülke ekonomisinin ve inşaat sektörünün çok zor günlerden geçtiğini belirterek, yeni mezun birçok inşaat mühendisinin iş bulmakta zorlandığını ve işten çıkartmaların çok fazla yaşandığını söyledi. Türkiye`deki ekonomik krizin yanı sıra Deprem Yönetmeliğinde, Yapı Denetim Sistemindeki değişiklik ve kentsel dönüşüm sorunun arka arkaya yaşandığını aktaran Albayrak, "Her şey yeniden başlayacağı için bundan sonra ilk adımları doğru şekilde atmak gerekli. Yapı Denetim kuruluşları, müteahhitler ve ilgili Odalar bir araya gelmeli. Yeni dönemde nasıl ilerleneceğinin belirlemesi, yeni ve doğru bir başlangıç için adım olabilir. Problemlerimizi ortaya koymak, tespit ekmek gerekli dedi.

Yeni deprem yönetmeliği neler getiriyor?
Yönetmeliğimizin getirdiği en büyük yenilik ‘Ülkemizde 1.2.3.4. ve 5. Derece` şeklinde sınıflandırılan deprem bölgelerinin kaldırılmasıdır. Bunun yerine ‘Fay hatlarına olan uzaklıklara` göre Deprem İvme Değerlerinin dikkate alınması esası getiriliyor. Yani projesi yapılacak olan arsanın koordinatlarının AFAD`ın web sayfasında ilgili alana girilmesi suretiyle elde edilecek deprem ivme kayıtlarının alınarak hesap yapılması esası meslek hayatımıza girmiş bulunuyor. Yeni yönetmeliğimizin getirdiği kurallara göre bir diğer önemli durum da en kötü zemin yapısına sahip arsada (gerekli önlemler alınmak kaydıyla) 7.00 mt. irtifayı geçmemek üzere bina yapılması mümkün olabilecek. Eski binaların yeni yönetmeliğe uydurulması kuralının inşaat sektöründe sıkıntı yaratacağını da belirtmek isteriz. Ancak can güvenliği söz konusu olduğunda bu sıkıntılara katlanılması gerekiyor. En düşük C25 kalitesinde beton kullanımının öngörüldüğü yeni yönetmelikte beton dökümü sırasında vibratör kullanımı zorunluluğu açıkça yazılmış. En küçük kolon boyutu artık 30 cm olarak belirlendi.

Sayı: 1186 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51