banner6

09.08.2021, 23:08

Sosyal paylaşım sitesinde kişisel bilgilerin açıklanması

Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden, kişiler hakkında adeta yarışırcasına mesajlar ve belgeler yayımlanmaktadır. Örneğin; kişi ve/veya yakınlarının adı, kimlik numaraları, adresleri, belgeler ve fotoğrafları gibi kişisel bilgiler sosyal paylaşım sitesi üzerinden paylaşılmaktadır. Bu bilgilerin kişisel veri kapsamında olduğu açıktır. Dolayısı ile, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilerek, bazı kişilere iletilmek suretiyle kişilik haklarının ihlal edildiği duraksama konusu olmasa gerekir.

Anayasa Mahkemesi (Kısaca “AYM”) kararlarında da belirtildiği üzere kişisel veri - belirli veya kimliği belirlenebilir olmak şartıyla - bir kişiye ilişkin bütün bilgileri ifade etmekte olup bireyin adı, soyadı, doğum tarihi ve doğum yeri gibi sadece kimliğini ortaya koyan bilgileri değil telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, öz geçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, sağlık bilgileri, genetik bilgiler, IP adresi, e-posta adresi, alışveriş alışkanlıkları, hobiler, tercihler, etkileşimde bulunduğu kişiler, grup üyelikleri, aile bilgileri gibi kişiyi doğrudan veya dolaylı olarak belirlenebilir kılan tüm veriler kişisel veri kapsamındadır (AYM, E.2014/74, K.2014/201, 25/12/2014; E.2014/180, K.2015/30, 19/3/2015).

Anayasa’nın 20/III üncü. madde fıkrasında, herkesin kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı güvence altına alınmıştır. Devlet, kişilerin özel ve aile hayatına keyfî olarak müdahale etmemek ve üçüncü kişilerin haksız saldırılarını önlemekle yükümlüdür. Özel hayat geniş bir kavram olup, bu kavramın kapsayıcı bir tanımının yapılması oldukça zordur. Bununla beraber bu kavram kişinin maddi ve manevi bütünlüğü, fiziksel ve sosyal kimliği, bireyin ismi, cinsel yönelimi, cinsel yaşamı gibi unsurları korumaktadır. Kişisel bilgiler ve veriler, kişisel gelişim, aile hayatı vb. konular da bu hakkın içinde yer almaktadır (Bülent Polat [GK], B. No: 2013/7666, 10/12/2015, § 61).

Özel hayatın korunması kapsamında kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı yönünden devletin pozitif bir yükümlülük olarak yetki alanında bulunan tüm bireyleri gerek kamusal makamların ve diğer bireylerin gerekse kişinin kendisinin eylemlerinden kaynaklanabilecek risklere karşı koruma yükümlülüğü bulunmaktadır. Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı kapsamında sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden, kişisel verilerinin hukuka aykırı olarak ele geçirilerek, bazı kişilere iletilmek suretiyle kişilik haklarının ihlal edilmesi halinde, hak sahibinin kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ihlal edildiği (1) iddiası ile, ilgili kişiler hakkında, hem ilk derece mahkemesinde tazminat davası açma hem de Cumhuriyet Savcılığına cezalandırılması için şikayette bulunma hakları bulunmaktadır. İnsanlığın ve doğanın yaşamını söndüren orman yangınlarının bir daha olmaması dileğiyle, en içten saygılarımızı sunarız. (1) 29/7/2021 Tarih ve 31552 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan; Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Birinci Bölüm’ün 15/06/2021 tarih ve 2018/24439 Başvuru Numaralı Kararı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51