banner6

Dört kıtaya makine ve ekipman satıyorlar

Civan Arıcılık Müdürü Mustafa Civan, “Sadece bize ait özgün ürünleri üretmeyi hedefleyip, Türkiye ve yurt dışına satmayı planladık. Bunun sonucunda da özellikle son 4-5 yıldır yüzde 70 ihracat, yüzde 30 iç piyasaya çalışıyoruz.”

Şirketler 31.05.2021, 23:04 31.05.2021, 16:04
Dört kıtaya makine ve ekipman satıyorlar

Bursa’da bir firmanın ürettiği arıcılık makine ve ekipmanları dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Atalarının Bulgaristan’da başladığı arıcılık faaliyetlerine 1950’li yıllarda Türkiye’ye göç ettikten sonra devam eden Civan ailesi, 1997’de şirketleşti.
Koruyucu giysi, körük, sır alma teknesi, bal süzme ve polen temizleme makineleri gibi yüzlerce çeşit ürün imal eden firma, 20 yıl önce ihracata başlamasının yanı sıra dünyanın önemli arıcılık merkezlerinden Türkiye’deki üreticilerin de tedarikçisi oldu. Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika kıtalarında çok sayıda ülkeye ihracat yapan firmanın sahipleri, dört kuşak önce atalarının arıcılıkla başladığı serüveni farklı kulvarlarda sürdürüyor. Civan Arıcılık Müdürü Mustafa Civan, asıl amaçlarının arıcılığın geliştirilmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Kendilerine ait kovanların da bulunduğunu ve arı sütü ürettiklerini belirten Civan, bu sayede imal ettikleri ekipmanları da test etme imkanı bulduklarını anlattı. 

Yüzde 70 ihracat başarısı
Arıcılıkta kullanılan yüzlerce ekipmanı ürettiklerini, yurt içi ve yurt dışındaki işletmelere bu hatların kurulumunu gerçekleştirdiklerini aktaran Civan, şöyle devam etti: “2001’den beri ihracat yapıyoruz. İlk başlarda yakın coğrafyamızda başladığımız ihracatta Amerika, Afrika, Avrupa ve Asya kıtalarında çok sayıda ülkeye ihracat yapıyoruz. Avustralya ve Yeni Zelanda’ya da ürün göndereceğiz. 2001’den itibaren ihracata odaklandık. Konuyla ilgili fuarlara katıldık, dünyanın birçok noktasını gezdik. Firmaların üretimini, taleplerini gözlemledik. O arada firmalarla ilişkiler kurduk. Daha sonra orada olup, burada olmayan ürünleri imal ederek arıcılara tanıttık. Sadece bize ait özgün ürünleri üretmeyi hedefleyip Türkiye ve yurt dışına satmayı planladık. Bunun sonucunda da özellikle son 4-5 yıldır yüzde 70 ihracat, yüzde 30 iç piyasaya çalışıyoruz.”

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51