banner6

Durmaz: Ar-Ge'yi daha fazla odağımıza almalıyız

Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, “Türkiye makine sektörünün gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatarak, kalkınma yarışında mesafe kat edebilmesi ve avantaj sağlamasının yolu, AR-GE’ye daha fazla kaynak ayırmasından geçiyor” dedi. Türkiye’de makine sektörünün lider şirketlerinden olan Durmazlar, sac işleme makineleri üretimi alanında faaliyet gösteren, 1500 kişilik uzman kadrosu, son teknolojiyle donatılmış geniş üretim parkuru ve toplam 150 bin metrekare kapalı alana sahip tesisleriyle küresel bir üretici konumunda.

Şirketler 22.02.2021, 20:18 22.02.2021, 20:18
Durmaz: Ar-Ge'yi daha fazla odağımıza almalıyız
Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, “Türkiye makine sektörünün gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatarak, kalkınma yarışında mesafe kat edebilmesi ve avantaj sağlamasının yolu, AR-GE’ye daha fazla kaynak ayırmasından geçiyor” dedi.

Türkiye’de makine sektörünün lider şirketlerinden olan Durmazlar, sac işleme makineleri üretimi alanında faaliyet gösteren, 1500 kişilik uzman kadrosu, son teknolojiyle donatılmış geniş üretim parkuru ve toplam 150 bin metrekare kapalı alana sahip tesisleriyle küresel bir üretici konumunda.
Durmazlar bugün 120 ülkeye ihracat yapıyor ve üretilen makinelerin yüzde 80’ini ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve Avusturalya gibi gelişmiş sanayi ülkelerinde alıcılarla buluşturuyor. Durmazlar Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, 2019 yılında dünya ekonomisindeki belirsizlikler ve yaşanan ticaret savaşlarının, Türkiye makine sektörünü de etkilediğini söyledi. Durmaz, “Global ekonomide 2018’de yüzde 3,1 olarak gerçekleşen büyüme, 2019’da yüzde 2,4’e geriledi. Ülkemiz açısından baktığımızda da 2019’da başlayan TL’nin değer kaybı o dönemde ihracata yönelmeyi hızlandırsa da birçok dengenin bozulmasına da neden oldu. Aniden yükselen fiyatlar ve uzun vadeli satışlardan kaynaklanan kur farkı kayıpları, kârlılığı düşürdü. Bunun sonucunda da 2019 yılında makine üretimi yüzde 6,2 daralarak son 10 yıldaki en sert düşüşü yaşadı. Kapasite kullanımı da yüzde 68,1’e geriledi. 2019’da iç pazar ve dünya genelinde yaşanan daralmanın ardından aslında 2020 yılı iyi başlamıştı. İlk aylarda iç piyasada ve dünyada bir hareketlilik yaşanıyordu. Fakat pandemi tüm hesapları altüst etti. 2020 yılının ikinci çeyreğinde pandeminin etkilerini derinden hissettik. Yılın ikinci yarısından itibaren özellikle Avrupa bölgesindeki normalleşme ile birlikte piyasalarda bir iyileşme ve toparlanma olsa da 2020 yılında sektörümüzün yüzde 20-25 aralığında küçüldüğünü söyleyebiliriz. Yaşanan bu olumsuzluklara rağmen makine sektörü her daim daha yüksek katma değerli ürünlere yönelme çabasını sürdürmektedir” dedi.

SEKTÖRÜN DAHA DA BÜYÜMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Hüseyin Durmaz, şöyle devam etti: “Ülkemizde makine sektörünün daha da büyümesi ve gelişimi noktasında bazı konular çok önemli. Bunların başında da uygulanan vergilerin ara malına değil, nihai ürüne yönelik olması gelmektedir. Ayrıca, üretimin her noktasında CE normları ve güvenlik kuralları yüzde 100 uygulanmalı, bu konuda uzman isimler ve eğitimli denetmenlerden oluşan bir topluluk oluşturulmalıdır. Bu durumun eksikliği sektöre zarar vermekte ve yerli üreticilerin gelişimini engellemektedir. Yine ikinci el ithalatı da çok önemli konulardan bir tanesidir. İç pazardaki hareketlilik de sektöre ivme kazandıracak hibe kredilere, KOSGEB desteklerine ve bölgesel teşviklere bağlıdır.
Dış pazarların ise pandemi sonrasında fuar organizasyonlarının azalması ile birlikte daha çok dijital pazarlamaya doğru yöneleceğini düşünüyorum. Sektörümüzde nitelikli ve eğitimli iş gücüne olan ihtiyaç da en önemli konulardan bir tanesi olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Makine sektörünün ihracatının daha da yükselmesinin önündeki en büyük engellerden biri de uzun vadeli kredi imkânlarının sağlanamaması, organizasyonların kurulamaması ve prosedürlerin uzun sürmesidir.”

“AR-GE’YE AYRILAN PAYI YÜKSELTMELİYİZ”
Gelinen noktada Türkiye makine sanayinde ARGE harcamalarının ciroya oranının yüzde 0,99 seviyesinde olduğunu da anlatan Durmaz, “Durmazlar Makina olarak biz ise bu oranı yüzde 2,5’e taşıdık.
Fakat bu payın gelişmiş ekonomilerde yüzde 3 ve üzerinde olduğunu görüyoruz. Ancak aradaki farkı kapatarak, kalkınma yarışında mesafe kat edebilir ve avantaj elde edebiliriz. Bugün yaşadığımız bu zor koşullardan çıkmanın en doğru yolu üretim yapmak ve AR-GE’ye daha fazla kaynak ayırmaktır” diye konuştu.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51