banner34

banner50

banner6

'Ben etkili miyim?'

Küresel düzeyde şirketler her yıl 15 milyar dolar harcamasına rağmen hala birçok şirkette yönetim ve liderlik kavramları istenilen düzeyde gelişmiyor. Genellikle bu durumun patron yöneticilerde ya da dinozor yöneticilerde görüldüğünü birçok kez tecrübe ettim.

Şirket Doktoru 16.11.2020, 21:24 16.11.2020, 21:24
'Ben etkili miyim?'
Küresel düzeyde şirketler her yıl 15 milyar dolar harcamasına rağmen hala birçok şirkette yönetim ve liderlik kavramları istenilen düzeyde gelişmiyor.

Genellikle bu durumun patron yöneticilerde ya da dinozor yöneticilerde görüldüğünü birçok kez tecrübe ettim. İkinci nesil yönetim tarzını bu değerlendirmenin dışında tutmak gerekir diye düşünüyorum. Olumsuz yönetim ve liderlik kavramını biraz daha somutlaştırmak gerekirse; özel sorunları sebebi ile eve gitmek istememek, kendisini en önemli hissettiği iş yerinde olmak, hobileri olmadığı için başka yapacak bir meşguliyetlerinin olmaması, ekibinin yetersiz olması ve işi yetiştirmek için çabalaması gerektiğini düşünmesi, kontrolü kaybetme korkusu ve bir programı varsa da iş yerinde zaman geçirdiği gibi değerlendirilebilir. Olumsuz yönetim ve liderlik tuzağından hem kendilerini hem de çalışanlarını kurtarmanın birinci yolu iyi ekip kurmaktır. Sonrasında ise özel sorunların çözümlenmesi ve iş dışında motivasyon uğraşları edinmek olmalıdır. Başarı, övgü, performans ve para; her şeyi bilen yönetici kendini bilemez, kendini bilmek için belli etmeden çabalar. Hepimiz nasıl algılandığımızı bilmek için çabalarız. Bilinmezliklerimizi bildirecek bir dost bulursanız bilin ki çok şanslısınız ve sorun ona “Ben etkili miyim?”.

Herkes yaptığı işte kendini yansıtır. Hiçbir şey göründüğünden ibaret değil ise eğer, çalışanlarımızın ve kendimizin güçlülük ve zayıflıklarını değerlendirmeyi bırakalım ve yaptığımız işlere bir bakalım, yaptığımız işin kurgusu, planı ve ihtiyaçları oluşturulmuş mu ve üzerinde tekrar değerlendirilmesi gereken durumlar var mı?

Değişim mi, para mı, başarı mı?

10 yıl sonraki kendimize bir soru soralım, “Değişim mi? Başarı mı? Para mı? Yoksa hepsinden farklı olarak küçük büyük acemi profesyonel fark etmeksizin tüm insanlığa ve ekiplerimize etkili bir kişilik modeli ile liderlik mi?” Tabi ki etkili liderlik tercihiniz size değişimi, başarıyı ve parayı kazandıracaktır. İlk olarak işe davranış biliminin en temel unsurlarından birisi olan duygusal bağ kurma ve bu bağın davranışları temel yönetim misyonunuz doğrultusunda yönlendirilmesi olarak başlayabilirsiniz. Bir durum karşısında ne yaptığınızdan ziyade nasıl yaptığınız ile etkilemek sizin rasyonel bir yönetici olduğunuzu ortaya çıkaracaktır. Bir durum karşısında ki adaptasyonuz da çözüm odaklı ve işbirliği yeteneğiniz ile etkilemenizi sağlayacaktır.

Bunların yanında pek tabi, ekipleriniz ile kurduğunuz iyimser ilişkiler, önyargısız aktif dinleme yeteneğiniz, konsantrasyon ve başarılı ya da başarısız her durum ile ilgili yapıcı eleştirel güçlü sorularınız ve en önemlisi ekibinize kendinizi katmanız sizi etkili bir kişilik modeli ile lider bir yönetici olarak algılanmanızı sağlayacaktır.

Peki böyle olumsuz

yönetim ve liderlik kavramının

hakim olduğu bir şirket

çalışanı neler yapmalı?

İşinizin doğası gereği isteklerde bulunun ve sakın geribildirim vermeyin, şirket içi iyileştirme fırsatlarını keşfedin ve üstlenin, asla herhangi bir durumu kötülemeyin, enerjinizi ve özgüveninizi yüksek tutun, sizi destekleyen ve yardımcı olan dostlarınıza güvenin ve gerekirse istifa edin. Şirketinizde yönetim ve liderlik kavramının gelişmeyeceğine kanaat getirdiğinizde istifa edin. İstifa etmek dünyanın sonu değildir. Belki de profesyonel kariyerinizdeki gelişiminiz bu istifanıza bağlıdır.Olumsuz yönetim ve liderlik kavramını geliştiremeyen şirketlere önerimiz; profesyonel bir üst düzey yöneticiye şirketinizi güvenle teslim edin.

 

 

Etkili yönetim ve liderlik

Etkili yönetim ve liderlik kavramının gelişmesi stratejik düşünme yeteneğinin gelişmesi ile mümkündür;

 

1.Anılarınızı düşünün, eski resimlerinize ya da notlarınıza bakın,

2.Düşüncenizin hangi davranışları öngördüğünü keşfedin,

3.Çok okumak çok bilmek değildir. Bilginizi yaşam ile imgeleyin ve anlamlandırın.

4.Uyumadan önce bugün hangi durumlarla karşılaştınız ve hangi duyguları barındırdınız değerlendirin,

5.Bilinçli olmak da bilgili olmak değildir. Bilinçli amaçlarınız ve amaçlarınıza uyumlu hedefler belirleyin,

6.Amaçlarınıza ulaşmak için düşüncenizi piramit gibi değerlendirin. Zaman ve öncelik planlarınızı yapın.

7.Kolay hatırlayıp unutmamak için planlamalarınızda 5N1K uygulayın,

8.Yaşam boyu öğrenmek sizi tanımlayan bir kavram olsun,

9.Bazı rutinlerinizin dışında hareket edin,

10.Az az ve sık sık yapın,

11.Vasatlığa müsamaha göstermeyin, basit ancak anlamlı adımlar atın,

12.Mükemmeliyetçi olmayın, sadece yapılması gerekeni yapın,

13.Sosyal temasta kalın (pandemi sonrası) hayvanlara, insanlara, çiçeklere, eşyalara dokunun,

14.Ne varsa herzeyi kalem ile kâğıda yazın,

15.Yaşamınıza netlik kazandırın ve net olmayan hiç bir şeye itibar etmeyin,

 

Kendinize, zihninize ve gelişen yönetim tarzınıza hayran kalacaksınız.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51