banner34

banner50

banner6

29.11.2021, 23:52

Servet transferi böyle bir şey

Yıllardır bu ülkede gerçek enflasyonunun ne olduğunun bilinmediğini yazıyoruz. Artık bu fikre katılmayan kalmadı. Ekonomimizin en büyük sorunu işte budur.
Negatif faizle TL’nin değersizleştirildiği sürecin geldiği nokta ortadadır. Yeniden değerleme oranı %36’nın üzerinde açıklanıyor. Üretici fiyatları tüm hesaplama değişiklikleriyle bile %45 olarak açıklandığı bir ortamda TL limon sıkılır gibi sıkılmaya devam ediyor.
TL tasarrufu yapanlardan gerçekleşen servet transferiyle hem kamu hem de USD - EURO tutanlar destekleniyor. Yani yerli ve milli bir değere güvenenler cezalandırılıyor.
Şimdi ne durumdayız?
Merkez Bankası tak-şırak faizi düşürmektedir. Türkiye’nin yıllar içinde bilimden koptuğuna şahit oluyorduk ancak ekonomi biliminden bu kadar koparak hareket edileceğini beklemiyorduk. Banka’nın faiz düşürmek için kampanyaya başladığı Eylül ayında ülkemizde tahvil faizleri 16 bölgesindeydi.  Bugün 20,70 seviyesindedir, bir başka deyişle süreç içerisinde TL faizi piyasada yükselmiştir. Merkez Bankası finansal kurumlara zararına %15’ e TL vermektedir. Onlar da bu bedava fonla gidip 20,70’ ten devlet tahvili alma imkanı yakalamaktadırlar. Teknik açıdan vatandaşın parasıyla vatandaşın parasından para kazanma olanağı yaratılmış durumdadır.
Bu sürdürülebilir olmayan durum sayesinde servet transferi gerçekleştirilmektedir. 
Aslında bu konu hakkında yazılacak çok şey vardır. Ne ifade edilirse edilsin; bu sürdürülemeyecek dinamik sonlanacak ve Banka faiziyle tahvil faizi birbirine yakınlaşacaktır.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51