banner34

banner50

banner6

Zorlu Tekstil, akıllı tekstillerle sektöre öncülük ediyor

Türkiye’nin tekstilde öncü gruplarından biri olan Zorlu Tekstil Grubu, Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda başlattığı sürdürülebilirlik odaklı akıllı dönüşümle, Türkiye’de yeni nesil tekstile öncülük eden işlere imza atıyor. Zorlu Tekstil, kendi Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin yanı sıra, moda trendleri hakkındaki araştırmaları ile sürdürebilir, akıllı ve aynı zamanda inovatif ürünler sunarak dünyada trendleri belirliyor Türkiye tekstil sektörü; hızlı ve çevik üretim anlayışı, dünya pazarlarına yönelik ürün sunabilme kapasitesine sahip tasarım ve inovasyon kapasitesi ve yetişmiş insan kaynağıyla dünya tekstil sektöründeki yerini her geçen gün daha da güçlendiriyor.

Sektörel Haberler 02.11.2020, 20:36 02.11.2020, 20:36
Zorlu Tekstil, akıllı tekstillerle sektöre öncülük ediyor
Türkiye’nin tekstilde öncü gruplarından biri olan Zorlu Tekstil Grubu, Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda başlattığı sürdürülebilirlik odaklı akıllı dönüşümle, Türkiye’de yeni nesil tekstile öncülük eden işlere imza atıyor.

Zorlu Tekstil, kendi Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin yanı sıra, moda trendleri hakkındaki araştırmaları ile sürdürebilir, akıllı ve aynı zamanda inovatif ürünler sunarak dünyada trendleri belirliyor

Türkiye tekstil sektörü; hızlı ve çevik üretim anlayışı, dünya pazarlarına yönelik ürün sunabilme kapasitesine sahip tasarım ve inovasyon kapasitesi ve yetişmiş insan kaynağıyla dünya tekstil sektöründeki yerini her geçen gün daha da güçlendiriyor. Bu uzun soluklu yolculukta önemli aktörlerden biri olan Zorlu Tekstil Grubu ise Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda başlattığı sürdürülebilirlik odaklı akıllı dönüşüm ile yeni nesil tekstillerin Türkiye’deki öncüsü olmaya devam ediyor. Sürdürülebilirlik odaklı akıllı tekstillere yıllardır yatırım yaparken ev tekstilindeki ihracatını artırmak için dünyadaki trendleri de yakından takip eden Zorlu Tekstil, ev tekstil modasına dair değişimleri Türkiye’ye taşırken aynı zamanda ihracat pazarlarındaki dünya devi müşterilerine yenilikçi ürünler sunabiliyor.

Tekstilde 2025 yılında yüzde 50 ciro hedefi

Tekstilin şimdi olduğu gibi gelecekte de katma değer yaratacak en kritik sektörlerden biri olacağını söyleyen Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın; “Türkiye’nin katma değerli üretimin şifrelerini aradığı bir dönemde asıl katma değerin inovasyonda olduğunu, çok erken dönemde keşfetmiş bir şirketiz. Bu sayede büyük markaların inovatif iş ortağı ve yaptığımız ihracat ile yeni nesil akıllı tekstillerde Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olabiliyoruz. Isıya ve neme duyarlı, hava geçirgenliği yüksek aynı zamanda antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip iplik ve kumaşlarımızla; güvenlik, savunma sanayi, sağlık, otomotiv ve elbette uzmanlık alanlarımızdan biri olan ev tekstili olmak üzere pek çok sektöre akıllı tekstil ürünleri sunuyoruz. Ar-Ge ve inovasyon kapasitemize güvenerek çıktığımız bu uzun soluklu yolculukta edindiğimiz know how ile değişen dünyanın ani taleplerine çevik bir şekilde çözümler üreterek hızlı bir şekilde aksiyon alabiliyoruz. Örneğin pandemi döneminde hastane ve sağlık tekstiline odaklanarak, bütün gücümüzü buna yönlendirerek kendi yol haritamızı revize ettik. Son dönemde daha da fazla odaklandığımız bu alandan aldığımız geribildirimler sonrasında DRY TOUCH® adını verdiğimiz terletmeyen ve nefes aldıran teknik tekstil kategorisindeki kumaşlarımızla maskeler ürettik. Aylık 3 milyon adet maske üretim kapasitesine sahibiz. Antibakteriyel maskenin yanı sıra antiviral maske de üretiyoruz. Şu anda ihracatımızın yüzde 10’u maske satışından geliyor. Çok yakın bir zamanda İngiltere’ye Marks&Spencer markası için 5 milyon adet antibakteriyel maske ihracatı gerçekleştirdik. Yine bu süreçte İngiltere’ye havayı temizleyen perde satışı yapmaya başladık. Ayrıca Erciyes Üniversitesi ile birlikte antibakteriyel ve antiviral apre geliştirilmesi konusunda işbirliğine gittik.

Erciyes Üniversitesi bilim insanları Nano Teknolojik çalışmalar sonunda Nano Gümüş etkenli bir dezenfektan üreterek salgınla ve diğer zararlı mikroorganizmalarla mücadelede güçlü bir koruyucu geliştirdi. Hızlı ve uzun süre kalıcı etkisi olan aynı zamanda içinde çevreye zararlı madde ve bileşenler bulunmayan bu koruyucu madde, Türkiye’nin tek vegan belgeli koruyucusu olma özelliği de taşıyor. Biz de Zorluteks olarak Erciyes Üniversitesi ile yaptığımız iş birliği neticesinde, doğal kaynaklardan elde edilen bileşenlerden oluşan bu aprenin, hem ev tekstili hem de maske kumaşları üzerine uygulanma yöntemleri ve yıkama dayanımının geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Elimizde akıllı tekstillere yönelik çok güçlü bir know how var. Ev tekstilinden sağlığa, giyilebilir teknolojiden savunmaya sanayine kadar her alana bunu uygulayabilecek güçte ve kapasitedeyiz.

Dünyadaki mega trendlerden biri olan sürdürülebilirliği odağımıza alarak her türlü sektörden gelecek akıllı ürün talebine hazırız. Zorlu Tekstil Grubu olarak, halihazırda ciromuzun yüzde 20’sini oluşturan akıllı tekstilin ciromuzdaki payını 2025 yılında yüzde 50’ye yükseltmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Korteks’ten Avrupa’da ve Türkiye’de bir ilk

Döngüsel ekonomi tabanlı inovasyona dayalı yeni nesil tekstil yaklaşımını sürdüren Zorlu Tekstil Grubu şirketlerinden Korteks, bu yıl sonunda devreye alacağı Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile Avrupa ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek %100 pet şişeden polyester iplik üretmeye hazırlanıyor.

Korteks, yeni yatırımı Polimer Geri Dönüşüm Tesis Projesi’ni yılın son çeyreği itibariyle devreye almaya hazırlanıyor. Şirket, söz konusu tesiste pet şişe ve diğer üretim firesi ipliklerden polyester ipliğin ham maddesi olan “RPET Cips” üretimi yaparak bunları filament polyester ipliğe dönüştürecek.

Aylık 600 ton üretim kapasitesine sahip olacak

Toplam 17.000 m2 kapalı alanda aylık 600 ton üretim kapasitesine sahip olacak tesis ile Korteks, virgin PES iplik tesislerinde sıfır üretim firesiyle üretim yapabilecek. Üretilecek geri dönüşümlü polyester iplikler, giyimden ev tekstili ve otomotive kadar farklı pek çok sektörde kullanılabilecek.

Çevresel etkiyi her geçen gün daha da azaltma hedefiyle çalışmalarını yürüten Korteks, Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile birlikte mevcut kaynakları daha verimli kullanırken küresel sorun haline gelen plastik atıkların yarattığı çevresel etkiyi azaltmak adına önemli bir adım atmış olacak.

“Sürdürülebilir ürünler ile doğayı koruyoruz”

Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu tekstil piyasası, teknik tekstiller, otomotiv tekstilleri ve fonksiyonel ürün pazarlarında elde edilen liderliği sürdürülebilir kılabilmek için en büyük etkenlerin başında Ar-Ge ve inovasyonun geldiğinin altını çizen Necat Altın, “AR-GE ve inovasyona yaptığımız yatırımlara ara vermeden devam ediyoruz. Yatırımlarımız ile inovasyon temelli sürdürülebilir ürünler yaratmaya devam ediyoruz. Korteks Ar-Ge merkezlerimizde 40 mühendis çalışıyor. Ar-Ge çalışmaları kapalı kapılar ardında, tüketiciden kopuk bir şekilde yapılmıyor. Sık sık tüketici araştırmaları yapıyoruz. Yaptığımız araştırmalarda tüketicileri dinliyoruz, Ar-Ge mühendislerimiz aldığımız geribildirimlere göre ürün geliştiriyor. Tasarımcılarımız buna uygun ürünler tasarılıyor. Ar-Ge ve inovasyona yaptığımız yatırımla tüketicilere son derece yenilikçi ürünler sunabiliyoruz. Patenti bize ait olan bu ürünler sektörümüzde geleceğin ürünlerine yönelik önemli ipuçları sunuyor. Akıllı tekstil ürünleri sayesinde hem çevrenin korunmasına katkı sağlıyor hem de bu sayede dünya ile rekabet gücümüz giderek büyüyor. Geleceğin tekstilini oluşturmak noktasına inovasyon, tasarım ve AR-GE çalışmaları temel kılavuzumuzu oluşturuyor. Korteks olarak gündemimizde sürdürülebilir bir dünya bulunuyor. Bu dünya için çevreci bir üretim anlayışı benimsiyor; mısır, şeker kamışı gibi yüksek oranda nişasta içeren tarım ürünlerinden elde edilen PLA ipliklerinden ürünler üretiyoruz. Aynı zamanda Polimer Geri Dönüşüm Tesisi yatırımız ile atık pet şişelerin hammadde olarak kullanıldığı recycle polyester filament iplik üretimiyle, atık PET şişeleri ve iplik firelerini tekrar polyester iplik üretiminde kullanarak bir yandan doğayı koruyacak diğer yandan döngüsel ekonomiye de katkı sağlamış olacağız.” diye konuştu.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51