banner6

Tekstil ve otomotiv umutlu

Tekstil ve otomotiv umutlu

Sektörel Haberler 12.05.2020, 03:00 12.05.2020, 03:00
Tekstil ve otomotiv umutlu

Koronavirüs salgınının yarattığı sert ekonomik sarsıntılar nedeniyle beklentilerini daha çok yılın ikinci yarısına çeviren otomotiv ve tekstil sektörlerinin temsilcileri, belirsizlik ortamının son bulmasının ardından güçlenecek talep artışıyla birlikte iyileşme sinyallerinin artacağını düşünüyor.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı Pınar Taşdelen Engin, BOSİAD Başkanı Rasim Çağan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen video konferans toplantısında, pandemi sürecinde yaşananlar ve ‘yeni normal’e dönüş başlıklarında önemli açıklamalarda bulunarak, sanayicilerin sorularını yanıtladılar.



İHRACATTA CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞANDI

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan

Bu dönemde Bursa ihracatının ciddi bir düşüş yaşadı. Nisan ayının ilk yarısında otomotivin yüzde 70, konfeksiyonun yüzde 67, tekstilin de yüzde 62 oranında gerilediği öğrendik. BOSİAD olarak bölgemiz şirketlerinin büyük bir bölümünü oluşturan otomotiv ve tekstil sektörlerinin bu süreçten nasıl etkilendiğini ve yakın gelecekte bizi nasıl bir ortamın beklediğini ilk ağızdan öğrenmek istiyoruz.





AVRUPA’DAN CİDDİ TALEP BEKLİYORUZ

UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin

Önümüzü göremediğimiz bir dönem yaşıyoruz. İhracatta nisan ayında tekstilde yüzde 65 düşüş yaşadık. Ocak-Nisan döneminde de bir önceki yıla göre azalış yüzde 22. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de buna paralel. Fakat haziran ayından itibaren Avrupa’dan bize ciddi taleplerin geleceğini düşünüyorum. Bu yönde birçok gösterge de var. Mağazalar açıldıktan sonra hazırlıklı olmalıyız.





AYLIK İHRACATTA LİDERLİĞİ KAYBETTİK

OİB Başkanı Baran Çelik

Pandemi öncesi 2020 için çok pozitif düşüncelerimiz vardı, ancak mart ayının ikinci yarısından itibaren Türkiye’de ihracatı en çok düşen sektör otomotiv endüstrisi oldu. 2019’da 31 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörün bu yıl ki hedefi 32 milyar dolardı. Ancak sektör ihracatının yüzde 75’inin Avrupa’ya gerçekleşmesi ve pandeminin Avrupa’da şiddetli yaşanması nedeniyle, nisan ayında, uzun bir süre sonra aylık bazda ihracatta liderliği kaybettik. Pandeminin sona ermesi ile birlikte ise pazardaki geri dönüşün çok hızlı olacağına inanıyorum. Avrupa Birliği’nin kısa sürede toparlanması sektöre can suyu olacaktır.


Sayı: 1250 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51