banner34

banner50

banner6

Sanayiciyi enerji üzüyor

EPDK'dan elektriğe yüzde 14. 9 zam, son 2 senede yapılan zam toplamı yüzde 70'i buldu.

Sektörel Haberler 07.10.2019, 21:00 07.10.2019, 21:00
Sanayiciyi enerji üzüyor
EPDK'dan elektriğe yüzde 14.9 zam, son 2 senede yapılan zam toplamı yüzde 70'i buldu. Sanayiciler, üretimin giderek zorlaştığını ve acil olarak sanayicinin enerji giderlerini düşürmenin yolunun bulunmasının altını çizdi.

Elif Didem DANACIOĞLU

Aylardır konuşulan elektrik zammı geldi. EPDK 1 Ekim'den itibaren geçerli olacak elektrik birim fiyatlarını açıkladı. Elektrik fiyatları, konut, sanayi ve ticarethaneler için zamlandı. Elektriğe, en son 1 Temmuz tarihinde yüzde 15 zam yapılmıştı. Yeni tarifenin, olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde 31 aralık 2019 tarihine kadar olan 3 aylık dönemde geçerli olması bekleniyor. 2018 ve 2019 yılları arasında elektrik fiyatlarına 5 kere zam yapıldı.
Zamları üreterek telafi etmenin kolay olmayacağını ifade eden sanayiciler, sanayicinin hammadede, işçilik ve enerji olarak 3 temel maliyeti olduğunun altını çizdi. Üretimin giderek zorlaştığını vurgulayan sanayiciler, acil olarak sanayicinin enerji giderini düşürmenin yolunun bulunması gerektiğini vurguladı.
"Yüksek oranda fiyat artışları hem konutlar için hem de sanayi kuruluşları için yönetilmesi güç hale geldi diyen sanayiciler, her ay aynı konular üzerinde konuşuyor olmanın endişe yarattığını ve zamların üretime ciddi etkiler yarattığını belirtti. Sanayicilerin beklentileri, vatandaşların ve sanayicinin alım gücü oranında artışların gerçekleşmesi yönünde. İşte bu hafta Bursalı sanayicilerle elektriğe yapılan toplam zam oranlarının yansımalarını konuştuk.
1 EKİM İTİBARIYLA ELEKTRİĞE YÜZDE 14,9 ZAM
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), 1 Ekim itibarıyla elektriğe yüzde 14,9 zam yapılacağı bildirildi. EPDK'den yapılan açıklamada, söz konusu fiyat artışında, bir önceki tarife dönemine göre Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişimin en önemli etken olduğu kaydedildi. Açıklamada,
"1 Ekim 2019 tarihinden itibaren geçerli olan elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artışlar nedeniyle görevli tedarik şirketlerinden elektrik enerjisi satın alan tüketicilerin tükettiği elektrik tarifelerinde vergi ve fonlar dahil yüzde 14,9 artış yapılmıştır. Bu kapsamda, 1 Ekim itibariyle mesken abonelerince 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 71,02 lira ödenecektir ifadeleri kullanıldı.

"İşimiz kolay olmayacak
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Yönetim Kurulu Başkanı (BUSİAD) Ergun Hadi Türkay, elektriğe yapılan yüzde 14.9 zammın, belirlenen hedeflere ulaşmak konusunda kendilerini daha da zorlayacağını söyledi. BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Türkay, "Yıl sonu enflasyonu yüzde 12 öngörülüyor. Gelecek yıldan itibaren de yüzde 5'lik büyüme hedefi var. İşsizlik yüzde 12'lerin altına çekilecek deniliyor. Ancak aradan saatler geçmişken elektriğe yüzde 14.9 zam geliyor. Bunu üretenler olarak telafi etmemiz, çok istememize rağmen kolay olmayacak dedi. Türkay, sanayicinin 3 temel maliyeti olduğunu, bunların, ham madde, işçilik ve enerji olarak sıralamanın mümkün olduğunu ifade ederken, şunları söyledi:
"Ham madde fiyatını belirleyemiyoruz. Enerji maliyeti aldı başını gitti. Bir tek, işçilik maliyeti kaldı elimizde. O da zaten bulunması zor olan yetişmiş iş gücünün kaybına neden oluyor. Üretim giderek zorlaşıyor. Acil olarak sanayicinin enerji giderini düşürmenin yolu bulunmalı. Sanayiciler olarak tüm bu zorluklara rağmen elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Türkay, açıklanan ekonomik hedeflere ulaşmayı, en çok isteyenler arasında sanayicilerin olduğunu ancak hedeflere ulaşmak için yapılanların da buna uygun olması gerektiğini ifade etti. Türkay, son iki ayda elektrik ve doğal gaza yüzde 32 zam geldiğini hatırlatarak, "enflasyon hedefi yüzde 12, enerji zammı yüzde 32. Bu hesabın içinden çıkamıyoruz. İşimiz kolay olmayacak dedi.

ELEKTRİĞE GELEN ZAMLAR
01 AĞUSTOS 2018
Ağustos ayındaki elektrik zammı akşam saatlerinde duyurulmuştu. Buna göre konutlarda yüzde 9, sanayide ise yüzde 14 olmak üzere elektrik fiyatlarına zam yapılmıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, konutlarda kullanılan elektriğin kilovatsaati yüzde 9,57 artış ile 29,578 kuruş olmuştu.
01 EYLÜL 2018
EPDK elektrik fiyatlarını sanayide yüzde 14, konutlarda ise yüzde 9 artırmıştı. Tarife resmi gazetenin mükerrer sayısında gece yayımlanmıştı. Normalde elektrik fiyatları için üç ayda bir tarife yenileyen EPDK, 1 Ekim 2018 yerine 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle tarifeleri yenilemişti.
01 EKİM 2018
2018 yılını kapatmadan bu tarihe kadar elektrik fiyatları bir kez daha artırıldı. Meskenlerde kullanılan elektriğe yüzde 9, sanayi için kullanılan elektriğe ise yüzde 18 oranında zam yapıldı.
 01 TEMMUZ 2019
Tekrarlanan İstanbul seçimi sonrası elektrik fiyatı 1 Temmuz itibarıyla yüzde 14.98 zamlanmıştı. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) yaptığı toplantı neticesinde, kamu ve özel sektör üretim şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar verilmişti. Doğalgaz için de çift haneli zam yapılacağı tahmin ediliyor.
01 EKİM 2019
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), bugün itibarıyla elektriğe yüzde 14,9 zam yapılacağı bildirildi. EPDK'dan yapılan açıklamada, söz konusu fiyat artışında, bir önceki tarife dönemine göre Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişimin en önemli etken olduğu kaydedildi.

Erol Gülmez – NOSAB Başkanı  
"Bizleri endişelendiriyor
Elektrik fiyatlarına son bir yılda % 60 zam geldi. Aynı dönemde doğalgaz satış fiyatları da yüksek oranda artış gösterdi. Bugünkü öngörümüze göre, eğer doğalgaz ve elektrik maliyet artışları dengelenmek istenirse ve doğalgaza indirim yapılmazsa, elektriğe Ocak ayı içerisinde bir zam daha yapılabilir. Yüksek oranda fiyat artışları hem konutlar için hem de sanayi kuruluşları için yönetilmesi güç hale geldi. Her ay aynı konular üzerinde konuşuyor olmak bizi endişelendiriyor, neticede bu zamlar üretime, Türkiye'nin rekabet gücüne ve ülke ekonomisine etki ediyor. Temennimiz ve beklentimiz vatandaşların ve sanayicinin alım gücü oranında artışların gerçekleşmesidir.

Yunus Aydın - Uludağ OSB YKB
"Üretim gücü zayıflayacaktır
Sanayide iki önemli maliyet faktöründen biri doğalgazsa diğeri elektrik. Yapılan zamlar elbette sanayideki maliyetlerimizi önemli derecede artırıyor.
Sanayiciler, daha fazla üretmek, daha fazla istihdam ve katma değer yaratabilmek için destek ve teşviklerin artmasını beklerken, gerçekleşen zamlar mevcut duruma daha da zorlaştırıyor.
Sanayi tesislerinin en büyük girdi maliyetleri arasında yer alan elektriğe yapılan zamlar, bizleri yeni sıkıntılarla başbaşa bıraktı. 
Uluslararası rekabet gücü Türkiye sanayisinin son gelen zamlar ile üretim ve rekabet gücü daha da zayıflayacaktır.
Bu zamlar sanayi üretimini, istihdamını ve ihracatını olumsuz yönde etkileyecektir. Üretimin azalması, personel sayısının düşürülmesi gibi sonuçlar kaçınılmaz görünüyor.
Öncelikle enerjide dışa bağımlılık azaltılmalı. İthal kaynağa dayalı elektrik üretim politikalar adım adım terk edilmeli. 
Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim altyapısı geliştirilmeli.Elektrik zam faturalarının piyasaya yansıması kaçınılmaz.

Yalçın Toy – Kayapa OSB Başkanı
"İlave yük getirecek
Ekonominin yavaş yavaş hareketlenmeye başladığı günlerde, böyle bir zam çok olumlu olmadı.
İlave yük getirecek zammın tekrar gözden geçirilmesini bekliyoruz. Gelen elektrik zammı da işletme giderlerine artış olarak yansıyacak. Türkiye'nin yatırıma ve üretime ciddi anlamda ihtiyaç duyduğu bir ortamda iş dünyasına ilave yük getiren bu zamlar tekrar gözden geçirilmelidir. Üretenler olarak telafi etmemiz kolay olmayacak. Üretimde yaşanacak sıkıntılar, ekonomimizi çözümü daha da güç bir noktaya götürür.
Yapılan zamlar elbette sanayideki maliyetlerimizi önemli derecede artırıyor.
Sanayinin son gelen zamlar ile üretim ve rekabet gücü zayıflayacaktır. Gerçekleşen zamlar mevcut duruma daha da zorlaştırıyor.

Kağan Yeşil – Ay Plastik YKB
"Üretimi zorluyor
Üretim giderek zorlaşıyor. Sanayicinin karşısına negatif bir tablo çıkıyor. Acil olarak sanayicinin enerji giderlerini düşürmenin yolları bulunmalı. Bundan sonraki süreçte işimiz kolay olmayacak, yapmış olduğumuz iş bağlantıları gittikçe zolaşıyor. Döviz kurlarındaki aşırı oynaklık girdi maliyetlerini yukarı çekti, işçi giderleri de arttı, üretime ve piyasa rekabetine olumsuz etki enerji fiyatlarıyla gelmeye devam ediyor. Sektör, enerji fiyatlarındaki artışla zora giriyor. Sanayi tesislerinin en büyük girdi maliyetleri arasında yer alan elektriğe yapılan zamlar, sanayiciyi yeni sıkıntılarla başbaşa bırakıyor. Türkiye sanayisinin son gelen zamlar ile üretim ve rekabet gücü zayıflayacaktır.

İbrahim Öztürk – IMC Enerji Genel Müdürü
"Üreterek kalkınmak zorundayız
Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar ile birlikte üretim gücü düşüyor. Piyasalarda paranın maliyetinin yüksekliği düzelmeye başlamışken, böylesi bir zam ile sanayicinin üzerine yük getirmek doğru değil.
Üretim gücü düşmüş, uluslararası piyasalarda rekabet gücü azalmış bir Türkiye'nin kimseye faydası olamaz.Üreterek kalkınmak zorundayız. Sanayicinin enerjisi tükeniyor.
Üretimde yaşanacak sıkıntılar, ekonomimizi daha da güç bir noktaya götürür.

Sayı: 1219 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51