banner34

banner50

banner6

Sanayi üretime odaklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yılın ilk yarısında verilen yatırım teşvik belgeleri imalat sektöründe yoğunlaştı. Sanayiciler, yılın ilk yarısında ekonomik belirsizlikler ile siyasi, yüksek faiz oranları, dış politik ve jeopolitik riskler yatırımları olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

Sektörel Haberler 16.09.2019, 21:00 16.09.2019, 21:00
Sanayi üretime odaklandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yılın ilk yarısında verilen yatırım teşvik belgeleri imalat sektöründe yoğunlaştı. Sanayiciler, yılın ilk yarısında ekonomik belirsizlikler ile siyasi, yüksek faiz oranları, dış politik ve jeopolitik riskler yatırımları olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Sanayiciler, imalat sanayi üretiminde küçülmenin yavaşlamasını bekliyor.

Sanayiciler, sanayide yaşanan gelişmeler nedeniyle yeni yatırım iştahının da olumsuz etkilendiğinin altını çizdi. Dünya ekonomisi siyasi ve ekonomik dalgalanmalardan dolayı zorlu bir dönemden geçtiğini ifade eden sanayiciler, piyasalarda yaşanan bu dalgalanmalara karşı devletin sağladığı teşvikler ve imalat sanayine yönelik yatırımların artarak devam edeceğini belirtti. Sektörün geleceğinin tamamen teknoloji odaklı şekilleneceğini belirten sanayiciler ile imalat sektörüne yatırımları ve imalat sanayinin geleceğini konuştuk.
TEŞVİKLER İMALATA YOĞUNLAŞTI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yılın ilk yarısında verilen yatırım teşvik belgelerinde imalat sektörü öne çıktı. Bu sektörde ocak-haziran döneminde toplam sabit yatırım tutarı 28 milyar 741 milyon lirayı bulan bin 467 projeye teşvik sağlandı.

Adnan Dalgakıran - MAKFED YKB
"Yüksek faiz oranları da yine yatırımları olumsuz etkilemiştir
2019 yılının ilk yarısında imalat sanayi üretimi yüzde 4,0 gerilemiş, kapasite kullanım oranları da ortalama yüzde 75,0 seviyesinde kalmıştır. İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı sanayi PMI verisi yılın ilk yarısında 50 puan altında kalmış ve sanayi de küçülmeyi göstermiştir. Sanayideki bu gelişmeler nedeniyle yeni yatırım iştahı da olumsuz etkilenmiştir. 2019 yılının ilk çeyreğinde makine ve teçhizat yatırımları yüzde 11,3 küçülmüştür. İkinci çeyrekte de makine ve teçhizat yatırımlarında yine yüzde 10,0-12,0 arasında küçülme olduğu öngörülmektedir. Makine ve teçhizat yatırımlarındaki bu sert daralma iç piyasada makine talebini de olumsuz etkilemiştir. Yatırım malları ithalatı da yılın ilk yarısında yüzde 25 küçülmüştür. Makine ve teçhizat sanayi 2019 yılının ilk yarısında yüzde 74,5 KKO ile çalışmış ve üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 gerilemiştir. Yılın ilk yarısında ekonomik belirsizlikler ile siyasi, dış politik ve jeopolitik riskler yatırımları olumsuz etkilemiştir. Yüksek faiz oranları da yine yatırımları olumsuz etkilemiştir. Makine sanayi 2019 yılının ilk yarısında önceliğini ve ağırlığını ihracata vermiştir. Makine sanayi ihracatı Türkiye'nin ihracat artışının oldukça üzerinde bir artış göstermiştir. Yılın ilk yarısında makine ihracatı yüzde 12,0 artmıştır. 2019 yılının ikinci yarısında imalat sanayi üretiminde küçülmenin yavaşlaması ve son çeyrekte de yeniden büyüme sağlanması beklenmektedir. Ancak bu toparlanma sınırlı olacak ve yıl genelinde imalat sanayinde yüzde 2,0-2,5 küçülme yaşanmış olacaktır. Kapasite kullanım oranı da yılın ikinci yarısında ortalama yüzde 77-78 aralığında gerçekleşecektir. Sanayideki bu gelişmeler yeni yatırım iştahını tetiklemeye yeterli olmayacaktır. 2019 yılının ikinci yarısında da makine ve teçhizat yatırımları küçülmeye devam edecektir. Ancak küçülmenin giderek yavaşlaması beklenmektedir. Makine ve teçhizat yatırımlarında ilk büyüme muhtemelen 2020 yılı ilk veya ikinci çeyreğinde görülecektir.


Selçuk Gülsün - PAGDER Başkanı
"İmalat sanayi yetişmiş ara eleman bulma konusunda ciddi sıkıntı yaşamakta
Bahsettiğiniz üzere 2018 yılında yaşanan kur şokunun atlatılmasının ardından imalat sanayi yatırımlarının yeniden dengeye geldiğini görüyoruz. Plastik sektörü tarafından ele alacak olursak yeni yatırım teşvik belgelerinde geri dönüşüm sektörünün payının her geçen gün ağırlığını arttırdığını gözlemlemekteyiz. Dünyada da plastik sektörünün geleceğinin döngüsel ekonomi üzerine şekilleneceği konusunda analizler yapılıyor. Önümüzdeki 30 yıllık süreçte dünyadaki plastik tüketiminin yaklaşık 3 katına çıkması beklenirken bu artışın neredeyse tamamının geri dönüşüm sektörü tarafından karşılanacağı öngörülüyor. Türkiye'nin bu anlamda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiği ve bu sektörde söz sahibi bir ülke olma konusunda yol aldığı söylenebilir. Öte yandan, yatırım açısından bakıldığında mevcut teşvik paketleri çok ilgi çekici olsa da ülkemizin yüksek katma değerli ürünlere yönelmesinin önünde bazı engeller söz konusudur. Bunların en önde geleninin nitelikli işgücü eksikliği olduğunu söyleyebiliriz. Neredeyse tüm imalat sanayi yetişmiş ara eleman bulma konusunda ciddi sıkıntı yaşamaktalar. Sanayinin ihtiyaçlarına cevap verecek çağa uygun mesleki eğitimin çok önemli olduğunun bir kez daha altını çizmek gerekiyor. Son dönemde gündemde olan bir diğer nokta ise enerji maliyetleri. Özellikle son 1-1,5 yıllık süreçte enerji maliyetlerinde yaşanan artış, plastik sektörü gibi yoğun elektrik tüketen endüstrileri zora soktu. Firmaların karları neredeyse tamamen erimiş durumda.


Ahmet Özkayan - Ermaksan YKB Vekili ve Genel Müdürü
"Sektörün geleceği tamamen teknoloji odaklı şekillenecek
Dünya ekonomisi siyasi ve ekonomik dalgalanmalardan dolayı zorlu bir dönemden geçiyor. Piyasalarda yaşanan bu dalgalanmalara karşı devletimizin sağladığı teşvikler ve imalat sanayine yönelik yatırımlar artarak devam ediyor. Nitekim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, imalat sektöründe ocak-haziran dönemindeki toplam sabit yatırım tutarı 28,7 milyar doları bulan toplam 1467 projeye teşvik verildiğini görmekteyiz. Bu sayının daha da artması, kuşkusuz sektörün gelişimi açısından önemli avantajları beraberinde getirecektir. Neticede ülke olarak daha da büyüyüp gelişmek için üretime odaklanmak zorundayız. Özellikle de teknoloji üretmek, dünyada yarıştığımız diğer ülkelerle mücadele etme noktasında son derece önem arz ediyor. Çünkü baktığımızda teknoloji üreten ve geliştiren ülkelerin, dünya ekonomisinde söz sahibi olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla ülkemiz ekonomisine ciddi bir katma değer sağlayan imalat sanayinin, gelişmek ve büyümek için bu tür teşviklere ihtiyacı var. Sonuç olarak sektörün geleceği tamamen teknoloji odaklı şekillenecek. Teknolojiye yatırım yapan, AR-GE'ye önem firmaların, küresel rekabette ön plana çıkacağı ortadadır. Biz de Ermaksan olarak, geleceğe dönük tüm planlarımızın merkezine teknolojiyi koymuş durumdayız. Ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak ve sektörün gelişimi için teknoloji üretmeye devam edeceğiz.

Sayı: 1216 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51