banner34

banner50

banner6

Otomotivde yeni rota Güney Afrika

Türkiye otomotiv sektörü, 7 milyar dolarlık ithalatı ve 500 bin adetlik iç pazar büyüklüğü ile Afrika kıtasının en büyük pazarı olan Güney Afrika ile olan ticareti artırmak için düğmeye bastı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), hedef ülkelerde ihracatı artırmak üzere düzenlediği Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programlarında yeni rota Güney Afrika oldu.

Sektörel Haberler 08.03.2021, 20:47 08.03.2021, 20:47
Otomotivde yeni rota Güney Afrika
Türkiye otomotiv sektörü, 7 milyar dolarlık ithalatı ve 500 bin adetlik iç pazar büyüklüğü ile Afrika kıtasının en büyük pazarı olan Güney Afrika ile olan ticareti artırmak için düğmeye bastı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), hedef ülkelerde ihracatı artırmak üzere düzenlediği Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programlarında yeni rota Güney Afrika oldu. OİB’in Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteği ile düzenlediği Güney Afrika Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programında, OİB Başkanı Baran Çelik, TİM Başkanı İsmail Gülle ve T.C. Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Programda konuşan OİB Başkanı Baran Çelik, programa Türkiye’den 20, Güney Afrika’dan 40 olmak üzere toplam 60 firmanın katıldığı bilgisini verdi. Çelik, “Güney Afrika Cumhuriyeti Afrika kıtasının en büyük motorlu araç üreticisi. 600 binden fazla üretimiyle Güney Afrika Cumhuriyeti hem binek otomobiller hem de ticari araçlarda önemli bir üretici konumunda yer alıyor. Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da güçleneceğine ve karşılıklı ticaretin de giderek artacağına inanıyoruz” dedi.

Güney Afrika ihracatında otomotiv öne çıkıyor
Güney Afrika ile Türkiye arasındaki ihracata da değinen OİB Başkanı Baran Çelik, “Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyeti’ne toplamda 500 milyon doların üzerinde seyreden ihracatında otomotiv endüstrisi öne çıkıyor. 2020 yılı öncesinde 100 milyon doların üzerinde seyreden otomotiv ihracatımız 2020 yılında pandemi etkisiyle 64 milyon dolara geriledi” diye konuştu.

“Rakamlar potansiyeli ortaya koymakta”
TİM Başkanı İsmail Gülle de, Türkiye’nin 2019 yılında 16 milyar 945 milyon dolar ihracat hacmiyle Afrika’nın toplam ithalatında yüzde 3’lük bir pay alarak kıtanın en büyük onuncu tedarikçisi olduğunu ifade etti. Konuşmasında Afrika kıtası ile ilgili önemli rakamları dinleyicilerle paylaşan Gülle, bu rakamların Türkiye Afrika ilişkilerindeki potansiyeli net bir şekilde ortaya koyduğuna vurgu yaptı. Gülle şunları söyledi: “Türkiye 2020 yılında Sahra Altı Afrika Bölgesi’ne bir önceki yıla göre yüzde 4,1 artışla 6 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Afrika ülkelerine otomotiv sektöründeki ihracatımız 2020 yılında pandemi kaynaklı tüm olumsuzluklara rağmen 1 milyar 434 milyon dolara ulaştı. Bu ihracatın 64 milyon doları Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yapıldı. Tüm bu rakamlar otomotiv sektöründe Türkiye-Afrika ilişkilerinde ciddi bir potansiyeli ve gelişme ivmesi olduğunu göstermektedir.”
Programda Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen de Güney Afrika Cumhuriyeti’nin otomotiv sektörü hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51