banner34

banner50

banner6

Kurdaki dalgalanma sanayiciyi endişelendiriyor

Son aylarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, piyasalarda belirsizlik yaşanmasına, maliyet artışlarına yol açıyor. Kurdaki bu hareketlilik, hemen hemen her sektörü yakından ilgilendiriyor.

Sektörel Haberler 31.08.2020, 12:01 31.08.2020, 12:01
Kurdaki dalgalanma sanayiciyi endişelendiriyor
Son aylarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, piyasalarda belirsizlik yaşanmasına, maliyet artışlarına yol açıyor. Kurdaki bu hareketlilik, hemen hemen her sektörü yakından ilgilendiriyor. Bursa iş dünyası temsilcileri, dövizde kısa sürede yaşanan bu ani artışların, hammadde ithalatı ve fiyatlandırma açısından olumsuzluklar doğurduğunu dile getirerek, yerli üretimin önemine vurgu yaptılar.

 

OTOMOTİV YAN SANAYİ

Ermetal AŞ YKB Fahrettin GÜLENER

“Çalışmayan milletler başka milletlerin esiri ve eğlencesi olurlar.” Bu söz babam Vehbi Gülener’e aittir. Ben, bu ve benzeri sözlerle yetiştim. Burada milletimize, insanımıza herhangi bir aykırı ifade yoktur. “Ne ektin de ne istiyorsun?” derler!  Örneğin; marul ekip de ceviz istenmez! Bütün bunlardan sonra şunu söyleyebilirim; gayretin kadar varsın. Gayret yok, sorumluluk yok, hedef yok. Bugüne gelecek olursak; bugünkü durum yukarıda söylediklerimin sonucudur! Anlayış, çare buluculuk, gayretkarlık, hakça paylaşım! Bunları belli bir kültür ve terbiye içinde yapıyor muyuz? Yapmadığımız zaman kazanan fazla kazanıyor, kazanamayan da standartların altında bir kazanca razı geliyor! Bunların iyi anlaşılması lazım ama, çok geç kaldık! Şimdi gelelim doların niye arttığına; en üst kazanç düzeyinde ihraç ettiğimiz endüstriyel üretimlerimiz; otomotiv, makinecilik ve özel tasarımlardır. C sınıfı araç üretimi yaptığımız için otomotivde bizim kilogram satış değerimiz hiçbir zaman 10 doların üzerinde olmamıştır. Makinecilik alanında kıymetli işler yapıyoruz ama en pahalı ve en özellikli olanını max. 50 dolara satmışızdır. Özel tasarımlar; kontrol mastarları, montaj fikstürleri, hat üretimleri aparatları ve “görevine özel otomasyon gereçleri” ürettiğimizde dahi ancak 100 Dolar /Kilogram düzeyine erişiyoruz. Aynı şeyleri satın alırsak iki üç katı para ödüyoruz. Çünkü endüstrimiz 300 yıl geriden gelmektedir! (kızmayın lütfen) O zaman cep telefonu yapalım; çünkü kilosu 5.000 ~ 10.000 dolar! Bu, demektir ki; standart materyallerle iyi ve özgün tasarımlar, üstün gayretlerle, el emeği göz nuru, büyük otomasyon marifetleri yoluyla üretim yapabildiğimiz gün konuşmalıyız. “Yükte hafif pahada ağır” söylemi çarşı ve pazarlarda hep dillendirilir ve buna göre dertlenilir! Her fert bu sözü anlayıp uyguladığı gün, ülkece; döviz de kazanırız, saygınlık da kazanırız!

 

HIRDAVAT

Tokgözler AŞ YKB Remzi TOPUK

İş hayatının içindeyiz. Döviz fiyatlarındaki artış ihracatı da arttırabilir diye görüşler var ama öyle değil. Bir defa döviz fiyatları artınca işletmelerin sermayesi küçülüyor. Bu bir gerçek. Ayrıca geçici ihracat artışı derken, bir taraftan da ithalat da yavaşlıyor. Belki böyle bir amacımız da olabilir fakat, bu sefer bazı mal ve ürünler ithalat güçlüğünden dolayı ya da ithalatçıların döviz fiyatlarındaki belirsizlikten dolayı ithalatı geciktirmelerinden dolayı bazı mallar piyasada daha az bulunur ve daha az rekabet edebilir duruma geliyor. Burada da sıkıntılar var. Yani iş hayatı olarak gerek hırdavat sektöründe gerekse imalatta rantabl, belli bir düzeyde enflasyonla orantılı bir düzeyde döviz fiyatı olmasını tercih ediyoruz. Bu gibi iniş çıkışlar bizleri rahatsız ediyor. Zaman zaman bir ürün alıyorsunuz döviz fiyatı geri gelirse elinizdeki mal pahalı oluyor veya tersi olabiliyor. Maliyet hesabı yapmakta, stokları dengelemekte güçlük çekiyoruz. Bu gibi sıkıntılar var. Ama her şeye rağmen biz işimize bakıyor ve çalışmaya gayret ediyoruz. Ülkemiz ayakta olsun biz de ayakta oluruz diye düşünüyoruz.

 

KAĞIT-AMBALAJ

Akademika Ambalaj Genel Müdürü Ramazan KAYA

Dövizin aşırı artışı bizin açımızdan olumsuz bir durum. Belirli bir seviyede, kontrollü bir şekilde artış olsa sorun değil ama kısa sürede ani yükselmeler bizi fiyatlandırma açısından kötü yönde etkiliyor. Maliyetlerimizi belirlemekte zorlanıyoruz. Artışlar hammadde fiyatlarına yansıyor. Örneğin Ağustos ayında dövizin artışı şu anda Eylül ayındaki hammadde fiyatlarına yansımaya başladı, biz bunu kendi sektörümüzde görüyoruz. Şu anda kağıda yaklaşık yüzde 14 civarında zam geldi ve uygulanmaya başladı. Bu tabii ki dövizdeki kur artışı nedeniyle oldu. Biz fiyat vermeye kalktığımızda da sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle döviz bazlı fiyat verdiğimiz yerler var ama bir hafta sonra dövizin fiyatı değişiyor. Öbür taraftan avantaj gibi gözükse de hammadde fiyatları değişince zorlanıyoruz. Bu aşamada bazı noktalarda durulmayı bekleyelim denebiliyor. Fakat bu da bir risk ve bazen kazanılıyor bazen de kaybedilebiliyor. Bence dövizde fiyat artışı yıl sonuna kadar devam edecektir. Dolar yılsonunda 8 lirayı görebilir, Euro da 9 liranın biraz üzerinde olabilir diye düşünüyorum. Bunlar biraz ülkemizin risk primi ile alakalı ve bir türlü aşağıya da inmedi. Bir de ortada bir enflasyon varken 1-1,5 ay boyunca doları 6.80’lerde sabit tutmaya çalıştılar ama o da bir işe yaramadı. Belki kontrollü bir şekilde artış olsaydı dolar 7,40 değil de 7 civarında olabilirdi.

Dövizdeki bu artışlar açıkçası bizi olumsuz yönde etkiliyor ve fiyat vermekte zorlanıyoruz. Artışları maliyetlere yansıtamıyoruz.

 

PLASTİK - KAUÇUK

Ay Plastik AŞ YKB Kağan YEŞİL

Dövizdeki hareketlilik herkesi olduğu gibi bizi de etkiledi çünkü ithalatımız dolarla satışlarımız ise TL ile. Fiyat artışları da bu kadar hızlı olduğu için maalesef para kazanamıyoruz. Gidişat da böyle. Plastik sektörü son iki haftada inanılmaz bir durgunluk içinde. Bu konuda sektör olarak birbirimizle sürekli görüşüyoruz, hammadde alalım mı almayalım, durum nereye kadar gider diye konuşuyoruz. Benim görüşüm şu; dolar 7,50-7,80 olana kadar böyle devam edecektir. Sonra ne olur derseniz arz talep dengesi içerisinde herkes işine devam etmeye çalışacak.

 

BİLİŞİM

BİLİMP Genel Müdürü Osman AKIN

Bilişim sektörü neredeyse tamamen dışa bağımlı durumda. İleri teknoloji ürünlerinin de önemli bir kısmı yurtdışından ithal geliyor. Sadece üretimde kullanılan değil de cep telefonları, notebook gibi halkın kullandığı cihazların da hepsi döviz ile yurtdışından geliyor. Döviz artınca bu ürünlerin de fiyatı artınca talep daha zorlaşıyor. Talep azalınca da bu sefer de sektörde iş yapanlar ürünlerini daha zor satabiliyorlar. Sektörümüz bunu önlemek iççin bu kez kar marjlarını düşürüyor. Kar marjı kısıldığı zaman da bu iş şirketlerin karsızlığına kadar gidiyor. Bunun çözümü dövizin artmamasından daha ziyade bizim bu ürünleri ülkemizde üretiyor olup hatta bu döviz kurları ile yurtdışına satabilmemiz lazım. Bu da kısa sürede yapılabilecek işler değil. Çok uzun süreden beri aynı şeyler söylüyoruz. Montaj sanayi yerine üretime geçmemiz lazım. Bu olmadıkça dövizin artışı kaçınılmaz oluyor. Haliyle sektörümüz ile birlikte ülkemiz de etkileniyor. Çare yerli üretimde diyorum. Dövizin yükselmesinde de bazı parametreler var tabii ki, iş insanları olarak gördüğümüz ülkemiz bu noktadaki gücünü kaybediyor, dolayısıyla döviz de yukarıya doğru çıkıyor. Rakam da söylemek mümkün olamıyor. Bir zamanlar 7-7,5 lira dendiğinde herkes gülüyordu, ama realiteler var. Döviz fiyatlarının artması veya azalmasından daha önemlisi istikrara kavuşması önemli. Daha öngörülebilir bir döviz kuru olursa ve biz de önümüzü rahatlıkla görebiliyorsak bu bizim için daha önemli.

 

MAKİNA-METAL

Mira Heating Genel Müdürü İlker ÖZASLAN

Dövizin aniden kontrolsüz yükselmesinin üretici için iki olumsuz etkisi var. Birincisi, piyasalarda belirsizlik olduğu için mal talebinde gerilemeye sebebiyet veriyor. İkincisi de imal edilen üründen kar elde etme oranı kontrolsüz hale geliyor. Malını döviz cinsinden satan firmalar bundan etkilenmiyor, ama ürününü TL ile satan firmalar etkileniyor. Ülkemizde genelde vadeli ve çek ile senede dayalı satış olduğu için de üreten zarar ediyor. Ayrıca, hammadde veya ara malı ithalata dayalı olduğu için bu tür artışlar yerli üreticiyi olumsuz etkiliyor, girdi maliyetleri artıyor, üretim aksıyor. Bir de işler yavaşlasa bile sabit giderler devam ediyor. Dövizin artmasına karşı değilim. Bir ülkenin ihracat yapmasının birinci yolu dövizin değerli olmasıdır. Bizim ihracattan daha çok para kazanabilmemizin yolu ürünlerimizi rakip ülkelere göre daha ucuza imal edebilmemizden geçer.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51