banner6

KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok

KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok

Sektörel Haberler 02.06.2020, 00:00 02.06.2020, 00:00
KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok

COVID-19 Standartları Gelmeli



Kalite Birliği Derneği (KALBİR) Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, pandemi döneminde ve sonrasında standartlar konusunda dikkat çekti.



Covid-19 olarak adlandırılan koronavirüs salgını, ülkemiz de dahil olmak üzere dünya üzerindeki tüm dengeleri değiştirdiğini belirten Prof. Dr. Işığıçok, “Bize çok şey öğreten koronavirüs, aynı zamanda standartların öneminin anlaşılmasını da sağlamıştır” dedi.



Açıklamasında, “Sadece Covid-19’a yönelik olmayıp, daha genel pandemi olaylarına ilişkin yağıda standartların oluşturulması ihtiyacı doğmuştur” diyen Kalite Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, “Bu süreçte Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi acil durum eylem planı hazırlandı, bazı meslek gruplarına özel kurallar konuldu, uyulması gereken bazı kurallar genelge olarak yayınlandı. Ancak; buradaki sıkıntı, kuralların uyulması zorunlu uygulamalar olmasına karşın, standartların gönüllülük esasına dayanmasıdır. Diğer bir deyişle; standartlar kurumdan kuruma, sektörden sektöre veya ülkeden ülkeye değişiklik göstermez, geneldir ve gönüllülük gerektirir” şeklinde konuştu.



“Belgelendirme güvence oluşturacaktır”

Prof. Dr. Işığıçok, “Covid-19’un ne zaman biteceği belli olmamakla birlikte, bitse bile devamında başka bir virüs ile karşılaşılması olasılığı yüksek görünmektedir. Bu nedenle, TSE önderliğinde tarafsız ve siyasetten bağımsız bilim kurulu üyeleri oluşturularak, dünyadaki uygulamalar da araştırılarak, sadece hijyen belgesi ile yetinmeyip, özellikle sağlık güvenliği standardı, dijital güvenlik (online alışveriş standardı, online eğitim standardı, dijital para standardı, vb.) standardı, ithalat-ihracat standardı, üretim standardı ve bunların belgelendirilmesi konularında çalışılmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Bu standartlara yönelik yapılacak belgelendirmenin de ilgili konuda bir güvence oluşturacağı unutulmamalıdır. En kötü senaryoda, mevcut standartlarda pandemi konusunu içine alacak şekilde önemli ve risk tabanlı düşünce yaklaşımını daha etkin hale getirecek revizyonların yapılmasını da önerebilirim. Ayrıca, dijital gözetleme veya dijital kontrol konuları üzerinde de çalışılmalıdır. Nitekim, nesnelerin interneti sayesinde eve gitmeden önce klimayı açmanız mümkün olabilecek. Burası iyi, ancak bu bilginin Google’a, Facebook’a, Hükümet’e veya ABD’ye gideceği de unutulmamalıdır” diye konuştu.


Sayı: 1253 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51