banner34

banner50

banner6

İnşaatta ışık göründü

İnşaat sektörü temsilcileri, konut kredi faiz oranlarının düşürülmesine ilişkin sektörde faiz indirimiyle ivme beklediklerinin altını çizdiler. Konut kredi faiz oranlarının 0,99'a çekilmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, indirimin inşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazın aşılmasında etkili olacağını ifade etti.

Sektörel Haberler 05.08.2019, 21:00 05.08.2019, 21:00
İnşaatta ışık göründü
İnşaat sektörü temsilcileri, konut kredi faiz oranlarının düşürülmesine ilişkin sektörde faiz indirimiyle ivme beklediklerinin altını çizdiler.

Konut kredi faiz oranlarının 0,99'a çekilmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, indirimin inşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazın aşılmasında etkili olacağını ifade etti. Merkez Bankası'nın hareketini Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank'da da karşılık gördüğünü ifade eden sektör temsilcileri, beklentilerinin özel bankalar nezdinde de destek görmesi ve sektörü harekete geçirecek istikrara dönmesi yönünde olduğunu söyledi.Nitekim inşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazın aşılmasında bu durum büyük önem arz etmektedir. Uzun zamandır sektör temsilcilerinin beklediği bir karar olduğunu belirten sektör temsilcileri, kararın kendileri için sevindirici olduğunu söyledi. Uzun zamandan beri konut alıcılarının konut alımından ziyade kiraya yönlendiğini ve parasını mevduatta değerlendirdiğini gözlemlediklerini belirten sektör temsilcileri, bu kararla birlikte sektörde beklenen hareketin gerçekleşeceğini belirttiler. Sektör temsilcileri, bunun bankacılık sektöründe benzer yansımaları olur ise konut talebinin ciddi anlamda canlanacağını düşündüklerini belirtti. İşte, faiz indiriminde yaşanan gelişmeyi inşaat sektör temsilcileri ile değerlendirdik.

Mehmet Albayrak-İMO Bursa Şube Başkanı
"Yeni yatırımların önünü açacaktır
Yaz aylarında hareketlenmesini beklediğimiz sektördeki durağanlık ve satışlarda yaşanan düşüş endişe vericiydi. En büyük sorun konut faizlerinin düşürülememesi olmuştu. Tüm sektör paydaşları bu konuda çalışma yapılması gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Sesimizin duyulması umut verici oldu ve şimdi faiz oranlarının giderek düşmesi satışları arttıracak, yeni yatırımların önünü açacaktır. İndirimlerin sadece kamu bankalarında değil özel bankalarda da sürmesini ve bu uygulamanın Türkiye geneline yayılmasını diliyoruz. İnşaat sektörünün geleceği bu tür kararlı adımların atılmasına bağlı.

Mustafa Andıç - İMSİAD Başkanı
"Temennimiz mevduat faizlerinde de düşüş görebilmektir
Uzun zamandır sektör olarak talep ettiğimiz konut kredi faizlerindeki bugünkü düşüş sektörümüz için son derece önemli bir adımdır. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki, inşaat sektörü olarak, gerek sağladığımız istihdam, gerekse de yüksek yerlilik oranımız ve yine halkımızın konut sahipliği oranının yukarılara çekilebilmesi için böylesi konut kredi faizlerinin düşürülmesi son derece önemli adımlardır. Halkımızın daha uygun rakamlara konut sahibi olabilmesi fırsatından hızla yararlanacağına inanmaktayız. Temennimiz önümüzdeki günlerde mevduat faizlerinde de düşüş görebilmektir.

Ali Tuğcu-Tuğcuoğlu Mimarlık BTSO Meclis Üyesi
"Satışlarda hareketlilik bekliyoruz
Bu olumlu havanın sektöre canlılık, satışlara da yukarı yönlü bir hareketlilik sağlayacağını, yılın ikinci yarısında satış rakamlarının toparlanma sürecine gireceği kanaatindeyim. Faiz indiriminin başta inşaat sektörüne ve devamında ülke ekonomisine katkıları olacaktır. Sektör bu teşvikle mutlaka harekete geçecektir. Konut satışlarından büyük bir hareketlilik bekliyoruz.

Cihat Bakgör- Göryapı YKB
"Vatandaşlarımız alımlarını ertelediler
Konut sektörümüz bu indirimle büyük bir fırsat bekliyor. Konut kredilerinin düşürülmesi sektör için büyük bir adım. Bilindiği üzere, son bir buçuk iki yıldır ciddi anlamda yavaşlayan bir konut sektörü ve satışları söz konusu. Maliyet artışlarının yansıtılamadığı fiyat tablosu var ortada. Dolayısıyla bu çok büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Sektör bu teşvikle mutlaka harekete geçecektir. Biz konut satışlarından büyük bir hareketlilik bekliyoruz. Çünkü son 1 buçuk yıldır ertelenen bir talep vardı. Talep ortadan kalkmadı ama vatandaşlarımız alımlarını ertelediler.

Kamu bankaları konutta vadeleri 180 aya çıkardı
Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank konut kredilerinde vadeleri 120 aydan 180 aya çıkardı
Kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını yüzde 0,99'a çekmesi ve vadeyi 15 yıla çıkarması kira öder gibi ev sahibi olmanın yolunu açacak 180 ay vade 0,99 faiz oranı ile 250 bin TL konut kredisi kullanan tüketicinin aylık taksit tutarı 2 bin 980 TL olacak Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank konut kredi faizlerini yüzde 1'in altına çekerken, vadeleri de ilk defa 180 aya çıkardı.Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecine girmesi, enflasyondaki gerileme ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 425 baz puanlık politika faiz indirimi sonrası bankalardan mevduat ve kredi faiz oranları düşüş haberleri gelmeye başladı. Kamu bankaları öncülüğünde konut kredi faiz oranları önemli eşik değer olan yüzde 1'in altına çekildi.
Ziraat Bankası, tutarı 500 bine kadar konut kredilerine yönelik faiz oranlarını, azami 180 ay vade için aylık yüzde 0,99'a indirdi. Ayrıca kredili çalışan konut sektörü firmaları, Ziraat Bankası ile anlaşmaları halinde katkı payı ödeyerek daha uygun faiz oranları ile müşterilerine kredi kullanma imkanı sağlayabilecek. Ziraat Bankası ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen e-ipotek uygulaması ile banka şubelerinden yapılan kredi başvurularında ipotek tesis ücreti de alınmayacak.
VakıfBank, tutarı 500 bin liraya kadar konut kredilerine yönelik aylık faiz oranlarını, azami 180 ay vade için yüzde 1,49'dan yüzde 0,99'a indirdi. VakıfBank, konut projelerinde aktif müşterisi olan firmaların ürettiği konutlardan satın almak isteyen bireysel müşteriler için firmaların kampanyaya katılımı halinde 180 ay vadeye kadar aylık yüzde 0,79 faiz oranından konut kredisi imkanı sunuyor.
Halkbank, konut kredi faiz oranını azami 180 ay vade için yüzde 0,99'a indirdi. Ayrıca, Halkbank ile aktif çalışan konut sektörü firmaları bankaya katkı payı ödeyerek, müşterilerine yüzde 0,79 faiz oranı ile kredi kullanma imkanı sağlayabilecek. Böylece ilk defa kamu bankaları konut kredilerinde vadeyi 120 aydan 180 aya çıkarmış oldu. Yurt dışında azami 240 aya kadar mortgage kredileri kullanılırken, yurt içinde bazı özel bankalar azami 240 aya kadar vade yapabiliyor.Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank'ın konut kredi faiz oranlarını yüzde 0,99'a çekmesi ve vadeyi 15 yıla çıkarması kira öder gibi ev sahibi olmanın yolunu açacak. Kredi ödemelerinin uzun vadeli ve taksit miktarlarının kira tutarlarına yakın hatta bazı vadelerde bire bir olması, reel gelirin orta ve uzun vadede artacak olması göz önünde bulundurulduğunda söz konusu kredinin ödemeleri orta ve uzun vadede hane halkının geliri içerisinde düşük bir paya sahip olacak.Kredinin uzun vadeli finansman sağlaması peşinat sıkıntısı çeken tüketicileri için de avantaj sağlayacak. 180 ay vade 0,99 faiz oranı ile 250 bin TL konut kredisi kullanan tüketicinin aylık taksit tutarı 2 bin 980 TL olacak.

Sayı: 1211 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51