banner34

banner50

banner6

İnşaatçılar umutlu

Salgınla birlikte yaşanan durgunluğa rağmen inşaat firmaları sektörün geleceği adına umutlarını koruyor. Hükümet açıkladığı yeni paketi olumlu bulan firmalar, daralmanın kısa sürede aşılacağını düşünüyor.

Sektörel Haberler 09.06.2020, 00:00 09.06.2020, 00:00
İnşaatçılar umutlu

Salgınla birlikte yaşanan durgunluğa rağmen inşaat firmaları sektörün geleceği adına umutlarını koruyor. Hükümet açıkladığı yeni paketi olumlu bulan firmalar, daralmanın kısa sürede aşılacağını düşünüyor.



Önceliklerini sürdürülebilir yapının kurulmasına veren inşaatçılar, konut kredilerindeki kampanyayı kaçırılmayacak bir fırsat olarak görüyor.



İMSİAD Başkanı Mustafa ANDIÇ

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, üç kamu bankası tarafında sıfır konutlara verilecek kredilerdeki faizin bir yıl ertelemeli yüzde 0,64’e indirme açıklaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yeni faiz oranlarının ev alma hayali kuranlar için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken İMSİAD Başkanı Andıç, “Öncelikle bu üç kamu bankasına ve Hükümetimize pandemi sonrasında değişen konut ihtiyaçlarına uygun konut almak isteyenlere böylesine önemli bir fırsat sundukları için teşekkür ediyoruz. Gayrimenkul yatırımcılarının üç kamu bankasının şuan açıklamış oldukları, sıfır konutlara verilecek olan kredilerde bir yıl ertelemeli aylık % 0,64, yıllık %10’un altındaki bir orana indirmeleri ender rastlanabilecek büyük bir fırsattır” dedi.

Sektörde bitmiş dairelerin de tükenmek üzere olduğunu hatırlatan İMSİAD Başkanı Andıç, “Sıfır konut alımlarında önceki dönemde uygulanan aylık 0,79 konut kredi faizi ile zaten tamamlanmış daireler hızla tükenme sürecine girmişti. Şimdi uygulanacak olan aylık 0,64 konut kredi faizi ile zaten az sayıdaki bitmiş dairelerin de hızla satılacağını söylemek yanlış olmaz” şeklinde konuştu.



Lik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet KURT

Türkiye ekonomisinin % 7 sini oluşturan, alt sektörlerle beraber 2.5 milyon kişinin istihdam edildiği inşaat sektörü bu süreçte tabii ki olumsuz etkilendi. Talepte ve istihdamda düşüş, malzeme ve işçilik fiyatlarında yükselişler yaşandı. Bu süreçte bizim gibi sermaye yapısı güçlü firmalar marka projelerini öz kaynaklarından finanse ederek tamamlama yoluna gitti. Pandemi sürecinde hijyen önlemleri çerçevesinde şantiyelerimizi durdurmadığımız gibi satışlarımıza da devam ettik. Bizim de bu dönemi gayet iyi şekilde yönettiğimizi düşünüyorum.

Hepsi Mudanya’da olmak üzere; Satışı devam eden bitmiş projelerimizin yanı sıra, devam eden 3 adet projemiz var. Kapalı otopark, yürüyüş yolu, 1 i kapalı 3 yüzme havuzu, fitness center, ladys ve kids club, sauna v.b. bir çok sosyal donatıya sahip yürüyüş yolu ile çevrelenen Mudanya’nın terasında 300 dairelik Seyirtepe Konakları, Merkezi lokasyonda, kapalı otoparklı 48 daireden oluşan Likoğlu Plaza ile doğa ve denizin birlikte sunulduğu yüzme havuzu ve kapalı otoparkın artık bir standart haline geldiği 96 daireden oluşan Dikilitaş Konakları .

Ev ortamının daha önemli hale gelmesiyle kullanıcıların geniş peyzaj alanına ve sosyal donatılara sahip, işlevsel konut tercihlerinin arttığını ortaya koyuyor. Deprem hassasiyetinin de tüketicilerin satın alma kararında halen etkili olduğu belirtiliyor.

Ayrıca dijital satış kanalları da önem kazandı. Biz de bu yolda önemli yol kat ettik. Örneğin pandemi sürecinde A.B.D. de yaşayan bir Dominik vatandaşına telekonferanstan yaptığımız sunum ve canlı görüntüler ile dubleks daire sattık.

Lik Yapı olarak faaliyete başladığımız andan beri hiç durmadık. Devam eden projelerin önümüzdeki 2 yıllık süreçte tamamlanmasını öngörmekle beraber, projesi hazır, yeni inşaatlarımıza da start vererek müşterilerimizin güven ve teveccühüne layık sağlam, kaliteli, konforlu yeni konutlar üreteceğiz. Yeni projelerde e-şantiyeler oluşturacak, robotik emlak teknolojilerine ve akıllı konut sistemlerine yer vereceğiz.

Hükümetimizin bu konuda aldığı kararları çok olumlu buluyor ve destekliyorum. Bence ekonomimizi canlandıracak bu TARİHİ FIRSATI hem müteahhitler hem de müşteriler iyi değerlendirmeli. Müteahhitlerin eldeki stokları eritmesi, müşterilerin de yeni konutlara geçişi için iyi bir fırsat. Müteahhitler maliyetlerini göz önünde bulundurmalı ama bunu fırsatçılığa çevirip fiyat arttırmamalılar. Biz halen 2018 fiyatlarımızla satışlarımıza devam etmekteyiz. Kamu ve kamuya ait katılım bankalarının konut kredisi oranlarını düşürmesinin etkisini hafta başından itibaren yaşıyoruz ve gördüğümüz ilgiden son derece memnunuz.



Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan ELMAS

Sektöre örnek teşkil eden projeleriyle adından söz ettiren Sur Yapı, kamu bankaları tarafından açıklanan yeni kredi paketine tüm projeleriyle destek veriyor. Özellikle sıfır ve birinci el konutlar için avantajlı olan kampanya kapsamında 15 yıla varan vade ile ilk 12 ay ödemesiz, aylık yüzde 0.64 faizle finansman sağlanacak.Hem ev almak isteyenlere hem de gayrimenkul yatırımcılarına güven ve moral veren kampanya Sur Yapı’nın tüm projelerinde geçerli olacak.

“Kampanya pandemi sonrasında sektörümüzü canlandıracak”

Kampanyanın hem konut almak isteyenlere hem de yatırımcıya moral vereceğini belirten Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, “Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid -19 salgınıyla geçirdiğimiz süreçte tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektörümüz de olumsuz etkilendi. Hem hükümetimiz hem de Sağlık Bakanlığımız bu pandemi sürecini dünyada en iyi yöneten ülkelerden birisi oldu şüphesiz. Çok erken ve ciddi tedbirlerle sağlık konusunda son derece başarılı bir yönetim sergilenmiş oldu. Ekonomi yönetimimizin de pandemi sürecinde aldığı hızlı tedbirlerle birlikte krize izin vermeden geçirmemiz sağlandı. Şimdi de ekonomiyi tekrar hızlandıracak tedbirler hızlıca alınıyor.” diye konuştu.

Kamu bankalarının yeni destek paketi kapsamında konut kredi faizlerini düşürmesiyle gayrimenkul sektörü yeniden hareketlenmeye başlıyor. Sur Yapı vatandaşlara tasarruflarına dokunmadan bir yıl sonra ödemeye başlayacakları cazip fırsatlar sunuyor.

Sur Yapı’dan hemen taşınmaya uygun evlerde büyük fırsat!

Sur Yapı’nın bitmiş projelerinde de büyük avantajlar ve hemen taşınma imkanı söz konusu. Kampanya kapsamında bu projelerde yüzde 20 indirim uygulanacak ve yüzde 20‘lik peşinat sonrasında kalan yüzde 80’lik kısma ise 180 aya varan yüzde 0.64 vade oranıyla kredi kullandırılıp, ilk 12 ay taksit ödenmeyecek. Kampanya kapsamında tamamı peşin ödemelerde kredili planda olduğu gibi bütün projelerinde % 20 ve %10 indirim uygulanacak.



Kıratlı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ergün KIRATLI

Çin’de 1 Aralık 2019 yılında Vuhan’da başlayan koronavirüs salgını tüm dünyada 2020 yılında etkin olmaya başlamıştır. Türkiye’de Mart 2020 tarihinde ilk koronavirüs vakaları görünmeye başlamıştır.

Türkiye’de doğrudan 2 milyon kişiye, dolaylı olarak 4 milyon kişiye istihdam sağlayan inşaat sektörünün güçlü bir parçası olan Kıratlı İnşaat bu salgın karşısında gerekli planlamalarını yaparak üretimine devam etmiştir.

Kıratlı İnşaat olarak tedarikçileri ile gerekli toplantıları yaparak bu süreci sorunsuz olarak tamamlamayı hedeflemiştir. Şantiyede 14 kuralın uygulanması için gerekli hassasiyetler gösterilmiştir. Şantiyeye giriş yapan tüm çalışanların iş başı öncesi ateşleri ölçülmüş, maske takmalar sağlanmış, sosyal mesafe kuralına uyulması şantiye şefliği tarafından kontrol edilerek uyulması sağlanmıştır.

Bu salgın döneminde Kıratlı İnşaat Mudanya yolu üzerinde bulunan 12 dükkan 65 Ofisten oluşan projesini hedeflediği tarihte bitirmiş ve işletmeci ve yatırımcıların hizmetine sunmuştur. Bu salgın dönemini Türkiye olarak inşallah en kısa sürede atlatarak güçlü bir şekilde yolumuza devam ederek ülke ekonomisine değer katmaya ve güçlü bir Türkiye olma yolunda Kıratlı İnşaat olarak katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Kıratlı İnşaat kalitesi ve güvencesi ile yeni projelerle yoluma devam ederek üretmek ve katma değer sağlamak en büyük hedefimizdir.



Akyükselen İnşaat Genel Müdürü Şeref DEMİR

Salgın nedeniyle Nisan ayında durma noktasına gelen Mayıs ayında kısmen hareketlenen konut satış piyasası kamu bankalarının 0.64 oranla 180 aya varan vadelerle konut kredi desteği, uzun süredir görülmeyen talep oluşmasına vesile oldu. Ev sahibi olmayı kolaylaştıran bu tarihi fırsat aynı zamanda sektörün yaşadığı sıkıntıları gidermeye, 200 fazla alt sektörün hareketlenmesine bununla birlikte istihdama büyük katkı sağlayacaktır.

2015 yılında bu yana inşaat maliyetlerinde %100’den fazla artış olmasına rağmen konut fiyatlarında %50‘lere varan seviyelerde artış olmuştur. Buda konut fiyatlarının alım için tam da zamanı denilecek noktadadır.

Akyükselen inşaat bu süreçte 800 dairelik Ataevlerde Yükselenpark Özlem, 138 dairelik Ataevlerde Yükselenpark Nilüfer, Beşevler mahallesi’nde 60 dairelik Yükselenpark Vizyon, 86 dairelik Soğanlı Mah. Yükselenpark Mercan, FSM’de 110 daire işyerleri ofislerden oluşan Yükselenpark Melis projesi, 46 daire iş yeri ve ofislerden oluşan FSM de Yükselenpark Bulvar projelerinin imalatları bitmiş satışları devam etmektedir

Biz olaya yalnızca kazanç gözüyle bakmıyoruz. “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır” prensibiyle bulunduğumuz şehrin değerlerine değer katmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak istihdam oluşturmak için bütün gayretimizle çalışmaya üretmeye devam ediyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen bu yıl temel attığımız Beşevler mahallesi’nde 121 dairelik Yükselenpark Gönül, Ataevlerde 128 dairelik Yükselenpark Çamlık projelerinin imalatı hızla devam etmektedir. Aynı zamanda proje ve ruhsat aşamasında olan Hürriyette, Bademli‘de, Karaman mahallesinde kısa sürede başlayacağımız projelerimiz olacaktır.



Alpiş Group CEO’su Gökhan KARADAYI

Alpiş Group CEO’su Gökhan Karadayı sektördeki daralmanın salgın öncesine uzandığını söyleyerek, “Aslında sektörün sürecine sadece pandemi olarak bakmak yanıltıcı olabilir. 2018 yılında başlayan sektörel küçülme, 2019 yılının son çeyreğinde konut oranlarındaki değişimle sektöre her ne kadar pozitif bir ivme sağlamış olsa da beklentileri ve hedeflenen güven ortamını tam olarak karşılamadı. Şubat 2020’de dünyayı etkilemeye başlayan pandemi süreci ile sektörümüz en büyük küçülme oranlarını yaşamıştır. Co-vid 19 sürecinde devletimizin sağlık alanında uyguladığı başarılı çalışmalar ve sağlanan destek paketleri Mayıs ayı itibari ile geleceğe biraz daha umutla bakmamızı sağlayacaktır.

“Tüketicilerin beklenti ve isteklerinde değişimler olacaktır. Yeni proje konseptleri, bu süreçte edinilen deneyimler ile kurgulanacak olup konut projeleri bu koşullara göre belirlenecektir.” diyen Karadayı Sektör dinamikleri açısından devlet desteklerinin sadece konut oranlarında değil, yeni projelerin devreye girmesi ve konut satışlarının büyüme hızının artmasını sağlayacak farklı destek programlarını da uygulamaya alması bu pozitif ortamı devam ettirecektir. Aynı şekilde yabancı yatırımcıların da ilgi duyduğu, güven duyduğu bir ülke konumunda olduğumuzu da unutmamak gerekir. Kısa ve uzun vade stratejilerimize bu yönde tekrar gözden geçirmek fayda sağlayacaktır.” diye konuştu.

Karadayı açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Önceliğimiz, finansal açıdan sağlam, sürdürülebilir bir yapı üzerinde çalışmalarımıza devam etmek olacaktır. Tamamlanmış ve teslime hazır projelerimizin satışlarını arttırmak için kısa sürede planlanan dijital çözümler sayesinde Mayıs ayında 2020 yılının en yüksek satış adetlerine ulaştık. Bu zor süreçte çalışanlarımızın göstermiş olduğu ekstra performans başarımız da en önemli etken olmuştur. 26 yıllık sektör tecrübemizi ve Bursa’ya kazandırdığımız projeleri referans alarak, Kentlerin Mimarı mottosu ile çıktığımız bu yolda daha farklı ve daha iyisini yapabileceğimize inancımız tamdır. Alpiş bünyesinde bulunan farklı lokasyonlardaki yerlerimiz üzerinde yeni proje çalışmalarımız, planlamalarımız devam etmektedir.

Türk Yapı Malzemeleri Sektörü Başkanı Serdar URFALILAR

Türk Yapı Malzemeleri Sektörü Başkanı Serdar Urfalılar, geçtiğimiz yılı 22,1 milyar dolar ihracatla kapatan sektörün salgın nedeniyle olumsuz etkilendiğini ancak hedeflere ulaşmak için yeni formatlar geliştirdiklerini söyledi.

2019’u 22,1 milyar dolar ihracatla kapatan Türk yapı malzemeleri sektörü, Covid-19’un olumsuz etkilerini en az hasarla atlatmak adına geliştirdiği projelere ara vermiyor. Türk Yapı Malzemeleri Sektörü Başkanı Serdar Urfalılar, sanal fuarlar ve sanal ticaret heyetleri ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ve dünya ihracat sıralamasında 11’inci sırada yer alan sektörün hedefinin tekrar ilk 10’a girmek olduğunu söyledi.

İlk çeyrek en fazla ihracat ABD, İsrail ve Almanya’ya

Türk yapı malzemeleri sektörünün ilk çeyrek rakamlarını paylaşan Serdar Urfalılar şu bilgileri verdi: Sektörün Ocak-Nisan ihracat rakamlarına baktığımızda miktarda yüzde 16,31’lik artış görülürken değerde ise yüzde 4,82’lik düşüş kaydedildi. Bu düşüşe rağmen yüzde 30’lara varan alt sektör ihracat artışları var. Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ülkeler ABD, İsrail, Almanya, Irak ve İngiltere oldu. İhracat yapılan pazarları salgın öncesi ve sonrasına göre değerlendirdiğimizde, ABD 2020’nin ilk çeyreğini geçtiğimiz senenin ilk çeyreğine göre yüzde 20’lik artış ile tamamladı. İsrail özelinde bu oran yüzde 7 olarak hesaplandı. Önemli ihracat pazarlarımızdan Almanya ile olan ticaretimiz ilk çeyrekte 413 milyon dolarla bir yıl öncesine göre neredeyse aynı seviyeyi korudu. Buradaki en önemli etken salgının ülkeye girmesi ve devletlerin süreçte nasıl bir yol izlediği ile alakalı.”

Bu yılın ilk çeyreğinde 214 ülkeye ihracat yapıldığını ifade eden Urfalılar, en fazla düşüşün İspanya, İtalya, Kenya, İran ve Özbekistan’da yaşandığını söyledi.




Sayı: 1254 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51