banner34

banner50

banner6

Gıda üretimi için işbirliği

Gıda üretimi için işbirliği

Sektörel Haberler 19.08.2019, 21:00 19.08.2019, 21:00
Gıda üretimi için işbirliği
Türkiye'de gıda üretiminde olumsuz çevresel etkilerin en aza indirilmesi amacıyla tarım ve gıdanın çevresel sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması için işbirliği içerisinde yürütülecek çalışmaları destekleme protokolü imzalandı.

İki yıl süreyle geçerli olacak protokol ile tarım ve gıdanın çevresel sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması için yürütülecek çalışmaların çerçevesi oluşturuldu. Bu doğrultuda oluşturulacak komisyonlar, sürdürülebilir kaynak tedariki, enerji verimliliği, su yönetimi, gıda ve ambalaj atık yönetimi, lojistik, tüketici farkındalığının artırılması ve konunun bilimsel temellerinin sağlamlaştırılması yönünde çalışmalar yürütecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) arasında hazırlanan iş birliği protokolü kapsamında, gıda ve içecek sanayisine ham madde sağlayan tarım ve hayvancılığın çevresel sürdürülebilirliğinin de sağlanması için sürdürülebilir kaynak tedariki, enerji verimliliğinin arttırılması, suyun geri kazanımı ve yeniden kullanımı, çevreye duyarlı ambalajların geliştirilmesi gibi çalışmalar desteklenecek. Çalışmalar ve teşviklerle üretim ve tüketimde israfı önleyip verimliliğin arttırılması amaçlanıyor.

"GERİ KAZANIM ORANI YÜZDE 13 SEVİYELERİNE ULAŞMIŞTIR
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel, hızlı nüfus artışı ve kentleşmenin yanı sıra endüstrileşmenin de çevre üzerinde önemli bir baskı oluşturduğuna dikkati çekti. Ecel, dünya çapında kabul gören döngüsel ekonomi vizyonu çerçevesinde, geri dönüşümü artırmak, ham maddeye erişimi kolaylaştırmak, istihdam oluşturmak ve ekonomik büyümeyi sağlamak amacıyla maddesel geri dönüşümün en önemli unsur olarak öne çıktığını bildirdi. Türkiye'de geri kazanım sektöründe önemli ilerlemeler sağlandığına işaret eden Ecel, "Yıllık 31 milyon ton belediye atığının oluştuğu ülkemizde geri kazanım oranı 2002'de yüzde 1 bile değilken, bugün yüzde 13 seviyelerine ulaşmıştır. Elbette bu seviye yeterli olmamakla birlikte çalışmalarımız 2023 yılında yüzde 35'e çıkarılması yönündedir dedi. Atıkların sürdürülebilir yönetimini sağlamak amacıyla Sıfır Atık Projesi kapsamında adımlar atıldığını vurgulayan Ecel, şöyle konuştu: "Sıfır Atık, oluşan atıkların değerli bir kaynak olarak üretim sürecine dahil olmasını hedefleyen köklü bir değişim hareketi ve bütüncül bir yaklaşımdır. Bu hedefe ulaşmak amacıyla 12 Temmuz 2019 tarihinde yayınladığımız Sıfır Atık Yönetmeliği ile 2023 yılına kadar ülke genelinde benimsenip hayata geçirilecek ve böylelikle insanımızın atıklara bakışını değiştirecek bir atık yönetim sistemidir.

Sayı: 1212 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51