banner6

Dağ ilçeleri teşvikle canlanacak

Bursa’nın güneyinde yer alan Keles, Harmancık ve Büyükorhan ilçeleri, alınan kararla yatırımcılara daha cazip teşviklerin sunulduğu bir üst kademe olan 2. bölgeye çekilmiş oldu.

Sektörel Haberler 31.08.2020, 12:03 31.08.2020, 12:03
Dağ ilçeleri teşvikle canlanacak
Bursa’nın güneyinde yer alan Keles, Harmancık ve Büyükorhan ilçeleri, alınan kararla yatırımcılara daha cazip teşviklerin sunulduğu bir üst kademe olan 2. bölgeye çekilmiş oldu.

CÜNEYT ALKIŞ

Uzun bir zamandır iş dünyası ve ilçelerde yaşaşanlar tarafından sıkça dillendirilen ‘İlçe bazlı teşvik sistemi’ nihayet hayata geçiriliyor. 21 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da değişiklik yapan Cumhurbaşkanı kararıyla, kendi bölgesindeki teşviklerin bir alt bölgesindeki teşviklerden yararlanacak ilçeler belirlenmiş oldu.

Buna göre Bursa’da 3 dağ ilçesi teşvik kapsamına dahil edilirken, bu ilçelerde yapılacak yatırımlarda, yer tahsisi, yüzde 20 vergi muafiyeti, SGK İşveren Prim Muafiyeti, KDV ve Gümrük Vergisi İstisnası gibi konularda teşvik uygulanacak. İlçenin yatırım açısından önünün açıldığını ifade eden bölge milletvekilleri, ilçelerin belediye başkanları, BTSO Başkanı ile STK temsilcileri kararın bölgeye hareketlilik getireceği görüşünde birleştiler.

 

AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten

2 dönemdir vekillik yapıyorum ve bu süreçte uğraştığım en önemli işlerden biri budur. Dağ yöresi adına çok ciddi bir gelişmedir, çok sevinçliyiz. Ancak Orhaneli’nin buna dâhil edilmemiş olması bizi üzdü. Bu konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunduk, üzerinde tekrar çalışma yapılıyor. Bu yanlıştan dönüleceğini umuyorum. Bu teşvik, bölgemiz için ciddi bir can suyu olacaktır. Haber çıkar çıkmaz yatırımcılar aramaya, neler yapabiliriz diye sormaya başladılar. İç göçün yanı sıra dışardan da göç alma potansiyeli olacak. Sadece bu teşvik kararı ile değil kırsal turizmle alakalı, katma değerli tarımsal üretimle alakalı da ciddi çalışmalarımız var. Tüm bunlar dağ yöremizi ciddi derecede hareketlendirecektir. Dağ bölgesinin geleceği parlak haline geldi.

 

Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz ATAŞ

Harmancık ilçemiz, Bursa, Balıkesir ve Kütahya illerinin kesişim noktasında, yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş güzergâhında kalmasından dolayı, ulaşım yönünden avantajları oldukça fazladır. 21 Ağustos’ta Cumhurbaşkanımızın kararı ile yayınlanan müjde niteliğindeki teşvik ile de ilçemizin yatırım açısından önü açılmış oldu. Dolayısı ile ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları’ hakkında 21 Ağustos 2020 Resmî Gazete’de yayınlanan Bölgesel teşviklerle ilgili 1. Bölge’de yer alan Bursa İlinde, Cumhurbaşkanımızın kararı ile açıklanan Harmancık ilçemiz, 2. Bölgesel teşvik kapsamına alınmıştır. Böylece ilçemize yapılacak yatırımlarda, yer tahsisi, yüzde 20 vergi muafiyeti, SGK İşveren Prim muafiyeti gibi konularda teşvik uygulanacak. Bizler de yatırım ve çalışmalarımıza söz konusu teşvik konularından faydalanmak için hız verdik.

 

Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet KORKMAZ

2009-2010 yıllarında DAĞDER yönetimindeyken Ankara’da ve Bursa’da teşvik konusunda dönemin Başbakan Yardımcısına sunum yapmış ve kalkınmada öncelikli ilden yöresel ve bölgesel teşvik formatına geçilmesi gerektiğini söylemiştik. Çünkü gelişmiş bir ilin tüm ilçeleri aynı olamıyor. Dezavantajlı ilçeler bu sefer teşvik anlamında mağdur ve mahrum oluyorlar. İlçemiz Büyükorhan, kardeş ilçelerimiz Harmancık ve Keles’in teşvik kapsamına alınmasından dolayı büyük mutluluk duyduk. Bu karar ilçemizin sosyo-ekonomik anlamda kalkınmasına önemli katkı sağlayacaktır. En az 10 yıldır her platformda dile getirdiğimiz bu düzenlemede emeği geçen Bakanlarımıza, Vekillerimize, Başkanlarımıza, sivil toplum örgütlerimize ve basınımıza yürekten teşekkür ediyorum. Ayrıca biz 4 dağ ilçesiyiz. Orhaneli’nin kapsam dışı bırakılması hoş bir durum değildir, gerekli girişimler yapılarak Orhaneli ilçemizin de bu kapsama alınmasını çok önemli buluyoruz. Göçü tersine çevireceğine inandığımız teşvik programının ilçemize ve dağ yöremize hayırlı olmasını temenni ederim.

 

CHP Bursa Milletvekili Erkan AYDIN

21 Ağustos 2020 günlü Resmi Gazetede yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı (2846) ile ilinin ait olduğu teşvik grubundan bir alt grupta teşvik uygulanacak ilçeler arasında; Bursa İli’nde Harmancık, Keles ve Büyükorhan ilçeleri yer aldı. Ancak aynı sosyo ekonomik koşullara sahip Orhaneli ilçesi kararda yer almadı. Orhaneli ilçesinin teşvik verilecek ilçeler arasında yer almamasının gerekçesi nedir? Söz konusu uygulamanın ilçeler arasında adaletsizliğe yol açacağı aşikârdır. Bu adaletsizlik nasıl açıklanmalıdır? Uygulama Orhaneli ilçesine haksızlık değil midir? Bu haksız ve eşitsiz uygulamanın düzeltilmesi için bir çalışma olacak mıdır?

 

Orhaneli Belediye Başkanı Ali AYKURT

Gerek belediye başkanlığım, gerek ilçe başkanlığım, gerekse de DAĞDER yöneticiliğim döneminde ilçe bazlı teşviklerin ne kadar önemli olduğunu her platformda dile getirdim. Bu anlamda ilçe bazlı teşviklerin uygulamaya konmasından ve 3 dağ ilçesinin bu kapsama alınmasından dolayı sevinçliyim. Fakat Orhaneli’nin bu teşvikler içerisinde olmaması bizleri üzdü. Bunun eksiklik olduğunu düşünüyor ve bu hatanın en kısa zamanda giderileceğini temenni ediyorum. Bunun için milletvekillerimizle, bakanlarımızla görüştük. Onlar da Orhaneli’nin teşvik kapsamına alınmamasını tekrardan değerlendireceklerini dile getirdiler. Sonuç olarak, Bursa’da dört dağ ilçesi diye bir şey var. Bu ilçeleri genel ölçekte ekonomisi ve kültürüyle birbirinden ayırt edemeyiz.

 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim BURKAY

Küresel ekonomik rekabet koşullarında şehirlerin gücü giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bir ilin gelişmesi ve cazibe merkezi haline gelmesi ise sanayideki gelişme ile mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile ilçe bazlı teşvik sistemine geçişin sağlanmasını memnuniyetle karşıladık.

Yapılan düzenleme ile şehirlerin bir bütün olarak ülke kalkınmasına destek vermelerinin önü açılmış oldu. Bursa’mızda Harmancık, Keles ve Büyükorhan özel teşvik kapsamına alındı. Bu ilçelerimizde yer alan üyelerimizin de teşviklerden yararlanması firmalarımızın üretim gücünü artırmaları adına atılmış önemli bir adımdır. Bu ilçelerimize yapılacak yatırımlarda alt bölge teşviklerinden yararlanılabilecek.

Kalkınma hamlesine ivme kazandırma potansiyeli olan bu bölgelerimiz; yeni yatırımlarla birlikte tersine göç alarak şehrimizin sanayisine katkı yapar hale gelecek. Önümüzdeki süreçte tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek olan ilçelerimizde de endüstriyel tarım teşviklerinin artırılmasının kentimiz açısından yararlı olacağına inanıyoruz. Taleplerimiz arasında yer alan bu kararın şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.

 

Keles Belediye Başkanı Mehmet KESKİN

Daha önceden de bu gibi çalışmalar yapılmıştı ancak bir türlü netice alınamamıştı. Biz epeydir Bakanlarımızla, yerel yöneticilerimizle, vekillerimizle bu konunun takipçisiydik. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bu olay, 3 ilçenin kurtuluşu olacak. Göç veren değil, göç alan ilçeler haline geleceğiz. Bu teşvik kapsamında Orhaneli dışarıda kaldı gibi oldu. Orhaneli’nin de bu kapsama alınması için hep beraber mücadele edeceğiz. Bu haberin alınmasıyla bizler de hemen çalışmalarımıza başladık. Biz gerekli altyapı çalışmalarına başlamazsak bir anlamı kalmaz. Yatırımcımıza kucak açıp, uygun şartları hazırlamak gerekiyor. Sanayi bölgesi oluşturma şeklinde bir düşüncemiz de var. Bununla ilgili de çalışmalarımıza başladık.

 

DAĞDER Başkanı Yaşar Türk

Ekonominin çok ciddi bir sıkıntı yaşadığı böyle bir pandemi döneminde alınan bu kararı çok önemli buluyoruz. Yatırımların az olduğu, göç gibi çok ciddi bir sorunun önüne geçmesi noktasında katkı sağlayacağına inandığımız bir çalışmadır. Eğitimden sağlığa, tekstilden tarıma kadar bir takım teşviklerin, müteşebbisleri çekecek olmasının heyecanını yaşıyor, sabırsızlıkla bekliyoruz. Ancak bu yasanın hazırlanması kafi gelmiyor, bu teşvikten yararlanacak hem yöre insanımız, hem de dışarıdan gelecek olan insanlarımızın alternatif uygulama noktasında icraat yapmasını da önemli buluyoruz. Yasa ile birlikte uygulamaların da hayata geçmesi buraya hareket getirecektir. DAĞDER olarak bizlerin de her platformda dile getirdiği, Ankara’ya sunduğu ve yöremize sağlayacak bu güzel teşvik haberi yöremize, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bu haklı talebimizi göz önünde bulunduran siyasilere ve önceki dönem DAĞDER Başkan ve Yönetim Kurullarına teşekkür ediyorum. Ayrıca Orhaneli’nin de teşvik kapsamında yer alması ile ilgili sonucun da takipçisi olacağız. DAĞDER olarak kamuoyunun oluşması noktasında elimizden geleni yapacağız.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51