banner6

Bursa tarımının marka değeri artıyor

Bursa’ya özgü değerleri markalaştırarak kent ekonomisine kazandırmayı hedefleyen, Bursa Bıçağı ve Bursa İpeğine Coğrafi İşaret Tescil Belgeli alan ve Bursa Siyah İncirine Tarım A. Ş.

Sektörel Haberler 12.10.2020, 20:50 12.10.2020, 20:50
Bursa tarımının marka değeri artıyor
Bursa’ya özgü değerleri markalaştırarak kent ekonomisine kazandırmayı hedefleyen, Bursa Bıçağı ve Bursa İpeğine Coğrafi İşaret Tescil Belgeli alan ve Bursa Siyah İncirine Tarım A.Ş. adına ‘BlackBursa®’ marka tescili yaptıran Büyükşehir Belediyesi, ahududu ve yaban mersini gibi marka değeri yüksek ürünlerle de tarımsal kalkınmaya destek sağlıyor.

 

Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla gerek Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı gerekse de Tarım A.Ş. aracılığıyla kaliteli tohumluk temininden, yüksek verimli hayvan ırklarının çiftçilere dağıtılmasına, üretim kalitesinin artırılmasından ürünlere uluslararası pazar bulunmasına kadar her alanda önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, çiftçileri katma değeri yüksek ürünlere yönlendiriyor. İştiraklerinden Tarım A.Ş. aracılığıyla BlackBursa markasıyla siyah inciri tescilleyen Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın halen 12 olan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi bulunan sayısını yeri tarımsal ürünlerle artırmayı hedefliyor.

 

12 tescilli ürün

Ürünlerin markalaşması, dünyaya tanıtılması, kalitesinin yükseltilmesi ve dünya piyasalarında yer almalarının sağlanması açısından coğrafi işaret tescil belgelerinin alınması son derece önem taşıyor. Dünya genelinde coğrafi işaret tescilli ürünler milyarlarca dolarlık pazar payına sahip olurken, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Tarım A.Ş.’nin de katkılarıyla 2020 yılı itibariyle Bursa’nın sahip olduğu coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 12’ye ulaştı. Bursa Bıçağı, Bursa İpeği/ Bursa İpek İpliği, Bursa Siyah İnciri/ Bursa Siyahı, Bursa Şeftalisi, Gemlik Atı, Gemlik Zeytini, Gürsu Deveci Armudu, Hasanağa Enginarı, İnegöl Köfte, İznik Çinisi, Karacabey Soğanı ve Orhangazi Gedelek Turşusu coğrafi işaret tescilli ürünler arasına girdi.

 

Yeni ürünler yolda

Aynı zamanda çilek, kestane şekeri, tahinli pide, cevizli lokum, pideli köfte, süt helvası, cantık gibi ürünlerin de coğrafi işaretinin alınması planlanırken, Tarım A.Ş. de marka değeri yüksek ahududu ve yaban mersini gibi ürünler için de coğrafi işaret tescili alınması için çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’deki ahududu üretiminin yüzde 96.7’sini gerçekleştiren Bursa’nın bu alanda ihracata yönelmesini amaçlayan Büyükşehir Belediyesi’nin, Tarım A.Ş. aracılığıyla başlattığı ‘Kaliteli Ahududu Yetiştiriciliği Projesi’, bu ürüne olan ilgiyi de artırdı. Proje kapsamında ahududu yetiştiricilerini eğitim için Bosna Hersek’e götüren Büyükşehir Belediyesi, aroması, dayanıklılığı ve lezzeti ile ihracata en uygun cins olan ‘polka’ cinsi ahududuyu Bosna Hersek’ten ithal ederek, doku kültür laboratuvarlarında çoğaltıp, üreticilere yüksek verimli ahududu fidelerini dağıttı. Tarım A.Ş. projesi kapsamında, ahududu yetiştiriciliği konusunda eğitim alan, ardından Bosna Hersek’e gidip verimli üretim tekniklerini yerinde gören Bursalı çiftçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı fidanlardan iki yıldır hasat yapıyor.

 

Yaban mersinine ilgi

Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım A.Ş. öncülüğünde geliştirdiği farklı projelerle üretici katma değeri yüksek alternatif ürünlerle tanışıyor. Yaban mersini, ahududu, aronya, gojiberry, çilek ve lavanta gibi katma değeri yüksek ürünleri Bursa tarımına kazandıran Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl 10 bin, bu yıl ise 75 bin adet yaban mersini fidanını üretici ile buluşturdu. Bu yıl güz döneminde de 75 bin fidanı çiftçiye ulaştırmayı amaçlayan Tarım A.Ş.’ye 250 bin adetlik talep gelmesi Bursalı üreticilerin alternatif ürünlere olan ilgisini de gözler önüne serdi.

Fidan maliyetlerinin yarısının Büyükşehir tarafından karşılandığı, kalan yarısının ise ikiye bölünerek, ilkinin ikinci hasattan sonra, diğerinin ise üçüncü hasattan sonra alındığı proje kapsamında yaban mersini için de coğrafi işaret tescil belgesi alınması amaçlanıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da katma değeri yüksek tarıma her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Bursa Tarım A.Ş. öncülüğünde şehri nitelikli tarım üssü yapmaya yönelik adımların gün geçtikçe güçlendiğini vurgulayan Başkan Aktaş, gelinen süreçte yaban mersini, ahududu, incir ve diğer marjinal ürünlerin ön plana çıktığını kaydetti. İlerleyen yıllarda daha güzel sonuçlar alınabileceği öngörüsünde bulunan Başkan Aktaş, “Bursa’mızın bu manada ‘Allah’a hamdolsun’ güzel bir alt yapısı, potansiyeli var.

Sanayi ve turizm şehri fakat aynı zamanda nitelikli tarım merkezi. Bu özelliği devam ettirmek elimizde. İnşallah elbirliğiyle, üretici arkadaşlarımızla birlikte, var olan potansiyeli geliştirerek sürdüreceğiz” dedi.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51