banner6

BURSA DEPREMLERİ -7-

. .

Sektörel Haberler 19.05.2020, 00:00 19.05.2020, 00:00
BURSA   DEPREMLERİ  -7-

..bir önceki haftadan devam…



Günümüzde Bursa deprem tehditleri..

Depremler kesinlikle geliyorum diye bize bazı sinyaller gönderiyor. Fakat, doğa bilimlerinde şu anda geldiğimiz noktada bu sinyalleri değerlendirerek %100 yakın doğrulukta deprem tahmini yapılabilmesi ne ABD'de ne de ülkemizde mümkün değil. Umalımki, önümüzdeki yıllarda, yakın sayılabilecek bir zamanda doğru deprem tahminleri yapılabilsin.

17 Ağustos 1999 depremi, ülkemizde daha önceleri pekçok deprem olmasına rağmen, hala böylesi bir depreme hiç hazır olunmadığını gösterdi. Depremi takip eden günlerde herkesin sorduğu sorulardan biri de şuydu Haftalık ve aylık hava tahmin raporları yapabilen bilim ve teknoloji dünyası neden bir büyük depremi daha önceden tahmin edemiyor ve gerekli önlemler alınamıyor

Şimdi ki ifadelerin iki çok önemli amacı var 1) Marmara bölgesinde son 500 senede meydana gelen depremler ışığında İstanbul kadar, Bursa'da da magnitüdü 7.0 üzerinde bir depremin beklenir olduğunu vurgulamak; 2) depremlerin önceden tahmini için yapılan önemli bilimsel calışmaları kısaca özetleyerek, doğru deprem tahminlerini bilim ve teknoloji dünyasının ne zaman başarabileceği konusuna cevap aramak.



Bursa'da Deprem Tehlikesi

Alttaki şekil, Marmara bölgesinde son 500 senede magnitüdü 7.0 nin üzerinde (kırmızı yazılanlar) tahmin edilen depremleri göstermektedir.





Buradaki veriler tarihsel kaynaklardaki hasar bildirimlerinden aletsel değerlere çevrilmiştir. O bakımdan hata payı olmasına rağmen, bu şeklin bize gösterdiği iki önemli nokta vardır

1. Daha önce birçok çalışmacı tarafından belirtildiği gibi (örneğin prof.dr.Celal Şengör, prof.dr.Xavier Le Pichon, prof.dr.Tuncay Taymaz) İstanbul'u etkileyen son iki büyük deprem 1509 ve 1766 yıllarında olmuştur. Marmara denizi altındaki fayların da Kuzey Anadolu Fayının yüzeydeki parçaları gibi 200 ile 250 sene civarında bir tekrarlanma peryodu olduğunu düşünürsek, İstanbul'u etkileyen bir büyük depremin olacağı kaçınılmazdır. Bu konu Sayın Celal Şengör ve Naci Görür tarafından birçok bilimsel yazı ve röportajlarında belirtilmiştir. Peryotlar tekrarlarsa bu deprem her an olabilir. 2. Bir önemli gerçek de Bursa civarında 1855 yılında magnitüdü 7.0 üzerinde bir depremin olduğudur. Bu deprem Kuzey Anadolu fay zonunun Güney kolu üzerinde meydan gelmiş ve Bursa'da büyük hasar yapmıştır. Bu durumda, bugün büyük bir sanayi şehri olan ve üç milyona ulaşmış nüfusu bulunan Bursa'da gelecek 50 yıl içinde büyük bir deprem olma olasılığı bir hayli fazladır. Bu 50 sene istatistiki olarak gelecek bir hafta veya bir ay içinde olabileceği gibi, 50 seneden sonra, örneğin bundan 60 veya hatta 70 sene sonra da olabilir. Fakat olacaktır..Bursa'da gerekli önlemler alınmalıdır. Neredeyse tüm saygıdeğer Uzmanların görüşlerinde olan uzlaşma ve benzerlikler konunun önemini arttırmaktadır.

-devam edecek—


Sayı: 1251 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51