banner34

banner50

banner6

Özsoy: “Pandemi sonrası talep  artışına karşı hazırlıklı olunmalı”

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, pandemi sonrası olası talep artışına cevap vermek için sanayinin kapasite kullanımını en üst düzeye taşıyacağını belirterek, buna hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi.

Sektörel Haberler 06.04.2021, 03:11
Özsoy: “Pandemi sonrası talep  artışına karşı hazırlıklı olunmalı”

1990 yılında kurulan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), 485 hektarlık alanda 547 firma ve 42 bin çalışanla kent ekonomisine katkı sağlıyor. Bölgedeki firmaların yüzde 68’i tekstil, yüzde 23’ü otomotiv alanında faaliyet gösteriyor. 5 milyar dolar ihracat potansiyeli olan DOSAB’da, henüz kesinleşmemesine rağmen 2020 yılında 4 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiği tahmin ediliyor.
Bölgede 2020 yılında bir önceki yıla göre; elektrik tüketimi yüzde 13,12 oranında azalarak 990,7 milyon kWh, doğalgaz tüketimi yüzde 14,21 oranında azalarak 131 milyon metreküp, proses su tüketimi yüzde 17,50 azalarak 7,4 milyon metreküp, atıksu arıtma tesisi deşarjı yüzde 25,06 azalarak 11,7 milyon metreküp olarak gerçekleşti.
DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy DOSAB’dan, İSO Türkiye’nin En Büyük 1000 Sanayi Kuruluşu arasında 19, BTSO Bursa’nın 250 Büyük Firması arasında 43, TİM Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı arasında 18 firmanın yer aldığını belirterek, “Her türlü alt ve üst yapı yatırımlarını tamamlayan, katılımcılarına kaliteli, kesintisiz ve uygun fiyatlı hizmet üreten, sosyal tesisleri ve sosyal projeleri ile de fark yaratan DOSAB, Türkiye’deki OSB uygulamasının başarılı örnekleri arasındadır” dedi.


2020 ZORLU GEÇTİ
Özsoy, bölge olarak sanayinin rekabet gücünü arttırmaya, daha fazla katma değer yaratmaya, ihracat ve istihdam sağlamaya dönük yatırımları önemli ölçüde tamamladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: “Bizler sanayimize uygun şartları sağlarken, genel ekonomik dengeler açısından da üretimimizi destekleyici bir seyir istiyoruz. Ancak pandemi süreci ve 2020 oldukça zorlu geçti. Firmalarımızın hemen hepsi eksik kapasite ile çalıştı. Bunu tüketim verilerimizden net olarak görüyoruz. DOSAB Bölge Müdürlüğü olarak 2020 yılında su geri kazanımına dönük yatırımlarımızı sürdürdük. Atıksu arıtma tesisi revizyonunu bitirdik. MBR proseslerini de içeren bu çevreci yatırım ile amacımız ilave talepleri karşılamanın yanında, yasal zorunluluk olan renk parametresini de sağlamaktı. Arıtma tesisimizin günlük kapasitesi 70 binden 82 bin 500 metreküpe ulaştı. Yeni yapılan arıtma tesisimiz ve MBR proseslerimiz su geri kazanımı projemizin de birinci adımı oldu. 2020’de ihale ettiğimiz ve yapımı bitmek üzere olan reverse ozmoz yatırımımız ile günlük 17 bin 500 metreküp suyu etaplar halinde devreye alacağımız sistem ile geri kazanacağız. DOSAB hem su arz güvenliğini sağlarken hem de çevre hassasiyetini en üst düzeyde tutmaya devam ediyor. Yine 10 bin tonluk proses ve kullanma su deposu projemizi de tamamladık.”

HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
2021 yılının Haziran ayında su geri kazanımında ilk etabı devreye almak istediklerini anlatan Özsoy, “Pandemi sonrası olası talep artışına cevap vermek için sanayimiz kapasite kullanımını en üst düzeye taşıyacak. Buna hazırlıklı olmak gerekiyor. Bu yönde çalışmalarımız sürerken, pandemi sürecinde rafa kaldırdığımız projelerimizi de salgın sonrasında hayata geçireceğiz. Ayrıca önümüzdeki yıllarda DOSAB’da otomotiv ve tekstil sektöründeki kümelenmeden dolayı, bu alanlardaki genişleme, yenileme yatırımları olacak” diye konuştu.DOSAB’da sayısal olarak tekstil firmalarının yoğun olmasına rağmen ihracat ve diğer bazı verilerde Tofaş’ın varlığından dolayı otomotiv sektörünün de baskın olduğunu kaydeden Özsoy, “2020 verileri henüz netleşmedi ancak bir önceki dönem verilerine baktığımızda otomotiv sektörünün 3,5 milyar dolar ihracatının, 20 bine yakın istihdamının olduğu görülüyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün ihracatı ise 500 milyon dolar seviyesinde ve istihdamı da 9 bin kişi dolayında. Ardından makine, metal sektörü firmaları geliyor. Dolayısıyla, bu sektörlerin de ülkemizin genelinde olduğu gibi en büyük ihracat pazarı Avrupa ülkeleri. Bu geleneksel yapının bir süre daha devam edeceğini görüyoruz”  dedi.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51