banner6

NOSAB, 1 milyar dolarlık katma değer yaratıyor

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, Bursa’nın üretim hacmi en büyük üçüncü OSB’si olarak, kent ve ülke ekonomisine katkı sağladıklarını ifade ederek bölgede bulunan 320 fabrikanın 22 bin istihdam sağladığını ve yıllık 1 milyar dolarlık katma değer yarattığını söyledi.

Sektörel Haberler 06.04.2021, 02:41 13.04.2021, 13:35
NOSAB, 1 milyar dolarlık katma değer yaratıyor

Bursa’nın üretim hacmi en büyük üçüncü OSB’si Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), , kent ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bölgede, 22 bin çalışanın 1 milyar dolarlık ihracat hacmi yarattığı toplam 320 fabrika bulunuyor. Fabrikaların yüzde 65’i metal, otomotiv ve makine sektörlerinde faaliyet gösteriyor. NOSAB yönetimi ise, sanayiciye hizmet ulaştırmanın yanında, faaliyetlerinde çevre duyarlılığı, sosyal sorumluluk ve eğitim çalışmalarını da öncelikleri arasında tutuyor. Kadınların iş yaşamında yer almasını desteklemek amacıyla faaliyete geçirdiği NOSAB Kreş Akademi sayesinde, bölgede çalışan kadınların çocuk sahibi olduktan sonra iş gücünden uzaklaşmamasını sağlıyor. Bursa’da başarılarıyla ünlü NOSAB İlkokulu’nu inşa ederek MEB’e devreden kuruluş, meslek liselerini çeşitli projeler kapsamında desteklemeye devam ediyor. Üniversiteli gençlerin eğitim yaşamlarına katkı sağlamak amacıyla NİLSİAD ve NOSAB tarafından yürütülen “Fabrikadan Geleceğe” burs kampanyasıyla pek çok gençle sanayi bölgesi arasında bağ kuruluyor.

İHTİYAÇLAR ANKETLERLE TESPİT EDİLDİ
NOSAB Başkanı Erol Gülmez, salgının ekonomik boyutunun değerlendirilmesi ve önlem alınması amacıyla etki anketleri düzenlediklerini söyledi. Yapılan anketlerle bölge sanayicisinin ihtiyaç ve taleplerini Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu başta olmak üzere ilgili kurumlarla paylaştığını belirten Gülmez, “Alınan ekonomik tedbirlerin sanayicilerin ihtiyacına yönelik olması için önemli ve hızlı adımlar attık. “Dijital Sohbetler” formatına dönüştürülen söyleşi ve eğitimlere ara vermeden devam ettik. NOSAB’ın pandemi öncesinde hayata geçirmeye hazırlandığı iki önemli proje bulunuyordu. Bunlardan biri bölge firmalarının enerji verimliliğini, diğeri de uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmaya yönelik projelerdi. Projeler, salgın sebebiyle aksaklığa uğradı. Ancak enerji verimliliği alanında çalışmaların 2021 yılında hız kazanması için çalışmalara yeniden başlandı” diye konuştu.
Gülmez, NOSAB’da 2020’nin Nisan-Mayıs aylarında üretimin yüzde 50 oranında azaldığına işaret ederek, “Gerek hammadde temininde yaşanan sıkıntılar gerekse ürünlerin nakliyesi için gerekli lojistik imkânlar daraldığından dolayı ortaya çıkan unsurlar NOSAB’lı üreticiyi zorladı. Bununla birlikte, 1 Haziran’dan itibaren otomotiv sektöründe yaşanan hareketlilik, bölgedeki firmaların üretim faaliyetlerinde de artış sağladı. NOSAB’da 2020 yılının Aralık ayında kaydedilen elektrik tüketimi, bir önceki yılın aynı ayına göre artış gösterdi. Yaşanan hareketlilik, salgının Türkiye için doğurduğu fırsatın da habercisi olma niteliği taşıyor. Batı Avrupa ülkelerinin tedarikçi olarak Çin yerine aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Doğu Avrupa ülkelerine yönelmesi 2021 yılında doğru hamleleri yapma olanağı bulan tüm sektörler için umutlu gelişmeleri haber veriyor.”

KALİTE ÇALIŞMALARI HIZ KESMİYOR
NOSAB’ın, sunduğu hizmetlerin yanında çevreye gösterdiği saygı ve sosyal sorumluluk projelerine sağladığı katkılarla yerelde ve ulusalda örnek OSB hedefine ulaşma hedefiyle her gün daha ileriye gitmeyi amaçladığını ifade eden Başkan Gülmez, “2019 yılında Kalite Yönetim Sistemi’ni kurarak, DIN EN ISO 9001:2015 şartlarını sağladık ve kalite belgesini aldık. NOSAB ayrıca, kurulduğu günden bu yana çevreye gösterdiği duyarlılıkla pek çok organize sanayi bölgesine örnek oldu. Bölgede sürdürülebilir çevre çalışmaları yalnızca yatırımlarla sınırlı değil. 2019 yılında Çevre Yönetim Sistemi kuruldu ve çevre duyarlılığı belgelendirilerek DIN EN ISO 140001:2015 belgesi alındı. Buna, 2020 yılının sonunda Sıfır Atık Yönetim Sistemi kurulmasıyla, Sıfır Atık Belgesi de eklendi” dedi. 

İHRACAT FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Bursa’nın otomotiv sektöründe Türkiye’nin öncüsü olduğu için hem üretimde hem de ihracatta önemli potansiyele sahip bir şehir olduğunu vurgulayan Gülmez, şunları söyledi: “Son yıllarda Bursa’da ve sektörde yaşanan hareketliliğin sebepleri arasında dijital yeniliklerle birlikte üretimin ve ürünlerin niteliğinin artması, Bursa’nın sahip olduğu insan kaynağı ve ağırlıklı olarak ihracata konu üretim faaliyetlerinin yürütülmesi bulunuyor. Bursa, bu özellikleriyle, Türkiye’de otomotiv sektörüne ait zincirin ilk halkası görevini üstleniyor. 2020 yılının son çeyreğinde ihracatta yaşanan gelişmelerle birlikte 2021 yılı, NOSAB için verimli bir yıl olacağa benziyor. Öte yandan, yerli otomobilin kentimiz sınırları içerisinde üretilmesi hem Bursa hem de NOSAB için stratejik ve lojistik açıdan bir avantajdır. Yerli otomobil fabrikası, Bursa’da üretim yapan otomotiv yan sanayi kuruluşlarını tedarik zincirinin birer parçası haline getirecektir. Gerçekleşmekte olan olumlu gelişmelerin sanayici tarafından da aynı oranda olumlu karşılanabilmesi için üreticiler, finansal olanaklara erişimde devlet tarafından desteklenmeyi ve finansal maliyetlerin azaltılmasını bekliyor. 
Döviz kurunda yaşanan ani değişikliklerin kontrol altına alınması da ihracat yoğun çalışan bölge sanayicileri için çözülmesi gereken sorunlar arasında yer alıyor.”


 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51