banner34

banner50

banner6

Korteks sürdürülebilir bir gelecek için üretiyor

Korteks Genel Müdürü Barış Mert, küresel salgına rağmen Korteks’in 2020’de yaklaşık 270 milyon dolar ciroya ulaştığını, 140 bin tonun üzerinde iplik üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, “2021, toparlanma ve ileriye bakma yılı olacak. İlk hedefimiz tam kapasiteyi korumak ve 155 bin ton iplik üretimi yaparak 300 milyon dolar ciroya ulaşmak. 2021’de en önemli gündemimiz sürdürülebilirlik olacak” dedi.

Sektörel Haberler 06.04.2021, 03:20
Korteks sürdürülebilir bir gelecek için üretiyor

Zorlu Grubu’nun ilk şirketi olma özelliğini taşıyan Korteks, 1989 yılında Bursa’da Türkiye tekstil sektörünün kaliteli polyester iplik ihtiyacını, zengin ve piyasa ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilmiş ürün gamı ile karşılamak amacıyla kuruldu. Avrupa’nın en büyük entegre ve inovatif polyester iplik üretim merkezi olan Korteks, toplam üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini iç pazara yapıyor, 50’den fazla ülkeye de ihracat gerçekleştiriyor. Korteks Genel Müdürü Barış Mert, toplam 335 bin metrekare üretim alanına ve yıllık 170 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olan Korteks’in, ortalama 2.500 çeşit polyester iplik ürettiğini, bu ürün çeşitliliği sayesinde rekabette de farklılaşabildiklerini söyledi. “Dünyadaki tekstil hammaddeleri pazarında polyester tabanlı ürünlerin, toplam iplik arzının üçte ikisinden fazlasını oluşturduğunu düşündüğümüzde, Korteks’in hitap ettiği pazarın potansiyeli daha iyi anlaşılabilir” diyen Mert, şöyle devam etti: “Yaklaşık 2 bin 300 çalışana sahip olan konusunda Türkiye’de öncü üretim tesislerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Üretim tesislerimizin tamamı ‘high count’ gibi nitelikli ve özellikli filament iplikler üretebilecek yapıda tasarlanmıştır. Tekstil pazarlarında rekabet gücü yüksek olan sunduğumuz bu ürünler; döşemelik, halı, havlu, medikal, polar, üst ve spor giyim, dış ortam ve otomotiv kumaşları gibi farklı alanlarda kullanılıyor. Bugün TAÇ markalı süper parlak, yarı mat olarak polyester tekstil cipsleri ve süper parlak/mat/yarı mat/ful mat olarak ekru ve polimerden boyalı polyester POY, FDY, tekstüre, elastanlı, hava tekstüre, düz, bobin boyalı ve bükümlü, monoflaman ipliklerin üretimi olmak üzere pek çok ürünümüz bulunuyor. POY, FDY ve tekstüre ipliğin yanı sıra eriyikten boyalı (dope-dyed) 400’den fazla renk seçeneği ile farklı kullanım alanlarına özel puntalı, torksuz, efektli, fantezi bükümlü, elastanlı iplikler de üretiyoruz. Ürün yelpazemizde DRY TOUCH®, TAÇ FLAME RETARDANT, TAÇ COTTON-LIKE, TAÇ ANTISTATIC ve TAÇ UV RESISTANT gibi markalı ürünler ile teknik tekstil sektörüne yönelik ürünler de yer alıyor.”

140 BİN TON İPLİK ÜRETİMİ
Mert, küresel salgına rağmen Korteks’in 2020’de yaklaşık 270 milyon dolar ciroya ulaştığını, 140 bin tonun üzerinde iplik üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, “Pandeminin ilk döneminde pazarda çok ciddi bir kapanma oldu. Üretimi buna uygun olarak yeniden planladık. Hem çalışma düzenimizde hem de ürünlerimizde değişikliğe gittik. Bu kapsamda risk gruplarına özel esnek çalışma imkânı yarattık. Yeni çalışma alanlarını devreye aldık. Sosyal mesafe kuralı kapsamında çalışma ortamlarını yeniden düzenledik. Fabrikalarımızda, tesislerimizde ve ofislerimizde düzenli dezenfektasyon, fabrikalarımızda ateş ölçümü ve termal kamera, toplantı ve eğitimlere sınırlama ve düzenleme gibi birçok önlem ve uygulamamıza tavizsiz devam ediyoruz. Aldığımız tedbirler sayesinde tesisimiz bugün tam kapasite faaliyetlerine devam ediyor. Gelecek yıllarda sürdürülebilir büyümemizi sağlayacak şekilde mevcut pandemi koşulları altında yılı görece başarılı bir şekilde kapattığımızı söyleyebilirim” dedi.

HEDEF 300 MİLYON DOLAR CİRO
2021 yılının toparlanma ve ileriye bakma yılı olacağına işaret eden Mert, şöyle devam etti: “Bu doğrultuda ilk hedefimiz tam kapasiteyi korumak ve 155 bin ton iplik üretimi yaparak 300 milyon dolar ciroya ulaşmaktır. Bu artışla beraber 2 bin 350 kişilik istihdam seviyesine ulaşacağımızı söyleyebiliriz. 2021’de en önemli gündemimiz sürdürülebilirlik olacak. Bu kapsamda 2021 yılında faaliyetlerine başlayan Polimer Geri Dönüşüm Tesisi için yapacağımız yatırım, tüm planladığımız kısımlar tamamlandığında yaklaşık 10 milyon doları bulacak. Tesisimiz, toplam 17 bin metrekare kapalı alanda aylık 600 ton üretim kapasitesine sahip olacak. Yüzde yüz pet şişeden polyester iplik üretmemizi sağlayacak bu tesisimizde, pet şişe ve diğer üretim firesi ipliklerden polyester ipliğin hammaddesi olan RPET Cips üretimi yaparak bunları Korteks fabrikamızda filament polyester iplik haline getireceğiz. Bir yandan kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanırken bir yandan da plastik atıkların yarattığı çevresel etkiyi azaltmak adına bir adım atmış olacağız. 1 ton geri dönüştürülmüş iplik üretimi için, doğada biyolojik olarak parçalanamayan, tüketici atığı olan yaklaşık 110 bin adet plastik şişenin azaltılmasına katkıda bulunacağız. Bu yatırım sayesinde döngüsel ekonominin doğası gereği enerji tasarrufu sağlayarak, sera gazı emisyonumuzu da azaltmış olacağız.” Mert, Korteks’te döngüsel ekonomi tabanlı yatırımların devam edeceğini söyleyerek, “Bio kaynaklı ürünler ile ilgili yapmış olduğumuz pazar araştırmaları neticesinde şeker kamışı, mısır gibi nişastası ile elde edilebilecek tüm kaynaklardan üretilebilen PLA iplik üretimine başladık. Ayrıca klasik plastiklere alternatif ve biyolojik parçalanabilirliği nedeniyle çevre dostu bir plastik materyal olan PHA üzerine çalışıyoruz. Kendi polyester ipliğimizi kullanarak hibrit iplik geliştirme ve bu iplikler ile üretilecek kompozit malzemelerin kullanım alanları üzerine araştırmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İHRACATTA TOPARLANMA ÖNGÖRÜYORUZ
Korteks’in bugün 5 kıtada 57 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini, yurt dışında 250’ye yakın müşterileri bulunduğunu, toplam üretimin yüzde 15’ini ihraç ettiklerini belirten Mert, şunları kaydetti: “İhracatta satışlarımızın yüzde 80’inden fazlasının AB ve Kuzey Amerika ülkelerinin teknik tekstil sektörü için hammadde tedariki şeklinde olması sebebiyle, bu bölgelerde olan her duruş veya yavaşlama bizi doğrudan etkiliyor. İhracat tarafında pandemi sebebiyle 2020’de bir hayli zorlandık. Sevkiyatlarımız miktar olarak bir önceki yıla göre azalış gösterdi. Ancak bu süreçte üretimi hiçbir şekilde durdurmamış olmamız ihracat pazarlarında bize ciddi avantajlar sağladı. Bu süreçte hiçbir önemli müşteri kaybı yaşamazken fatura kestiğimiz müşteri sayısını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 arttırdık. Aşının da yaygınlaşmasıyla birlikte ihracatta hızlı bir toparlanma öngörüyoruz. Korteks olarak 2021 yılında içinde bulunduğumuz yıla göre yüzde 25’in üzerinde artış hedefliyoruz. Müşteri sayısının artmasının pozitif etkilerini 2021-2022 dönemlerinde göreceğimize inanıyoruz. Dolayısıyla yeni yıla ve döneme umutla bakıyoruz.” 

AR-GE’YE YILLIK 10 MİLYON TL 
Ar-Ge’yi, uluslararası pazarlardaki varlıklarını daha da geliştirmek adına, temel rekabet üstünlüklerinden biri olarak kabul ettiklerinin altını çizen Mert, “Üretim ve tekstüre makinelerinden oluşan pilot tesisimiz ile güncel teknolojiyi temsil eden test ve analiz cihazlarımız ve Ar-Ge Merkezimiz, faaliyetlerimizin sürekli ve hızlı bir şekilde yapılmasına olanak sağlayan önemli unsurlar arasında yer alıyor. 39 çalışanımızın bulunduğu merkezimiz, polyester iplik olarak yenilikçi çözümler ile yeni ürünler geliştirme, ürün gamını çeşitlendirme ve üretimde zaman ve maliyetleri düşürme anlamında bize ciddi katkı sağlıyor” dedi.
Mert, şöyle devam etti: “Ar-Ge’ye yıllık 10 milyon TL ayırıyoruz. Bu yıl Ar-Ge bütçesi ve personel sayımızda yüzde 10’luk artış öngörüyoruz. Endüstri 4.0’dan enerji verimliliği ve nano teknolojiye, teknik tekstil ve akıllı üretimden suyun geri kullanımına kadar uzanan birçok alanı kapsayan döngüsel ekonomi tabanlı birçok Ar-Ge projesi üzerindeki çalışmalarımız sürüyor. Bugüne kadar geliştirdiğimiz projeler sayesinde Dry Touch, Taç Cottonlike, Taç Flame Retardant, Taç Antistatic, Taç UV Resistant gibi yeni ve fonksiyonel ürünleri Korteks’in ürün portföyüne katmış bulunuyoruz. Tüm bunların yanı sıra temel Ar-Ge polimer çalışmalarımız için pilot batch tesisi görüşmelerimiz neticesinde cihazın satın alma sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bu cihazımız ile Korteks Ar-Ge Merkezi bünyesinde sadece PET ipliğimize farklı fonksiyonellik özellikler kazandırılması ile sınırlı kalmayıp, farklı polimerlerin temel Ar-Ge çalışmalarını da yürütebileceğiz. Bu doğrultuda ‘Bio’ bazlı polimerlerin sentezlenmesi ve üretilmesi için ilk adımı da atmış olacağız.” 
Yalnızca tekstil sektöründe değil, tüm dünyada bütün sektörlerin sürdürülebilirlik odaklı bir anlayışla üretim ve iş yapış modellerini geliştirmeleri gerektiğini vurgulayan Barış Mert, “AB, Yeşil Mutabakat (Green Deal) ile sürdürülebilirlikte kurumsal bir adım atmış durumda. Bu anlamda kamu tarafının da bu tür sistemsel dönüşümlere yönelik olarak atacağı adımlar, bu konuda tüm sektörlere olduğu gibi tekstile de ivme kazandıracaktır. 
Çünkü bu tür sistemsel dönüşümler, tüm paydaşların çabasıyla işleyebilecek çoklu görev dağılımlarıyla başarıya ulaşabilir. 
Böyle bir dönüşüm bizim ülke olarak tekstil alanındaki katma değerli ihracat kapasitemizi de ciddi oranda artıracak ve sektöre ciddi bir sıçrama yaşatacaktır” diye konuştu.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51