banner34

banner50

banner6

Kayapa OSB altyapı çalışmalarını tamamlıyor

Islah sürecini geçen yıl tamamlayarak OSB statüsüne kavuşan Kayapa OSB’de altyapı çalışmaları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da 25 milyon TL’lik desteği ile hızlı bir şekilde sürdürüyor. İhalesi geçtiğimiz yıl sonunda gerçekleştirilen altyapı çalışmaları tek kazı ile tamamlanacak. Kayapa OSB Başkanı Yalçın Toy, yeniden revize edilen imar planlarında tatbik aşamasına gelindiğini, böylece bölgeye yapılacak yatırımların da hızla artacağını dile getirdi.

Sektörel Haberler 06.04.2021, 02:29
Kayapa OSB altyapı çalışmalarını tamamlıyor

Kayapa Organize Sanayi Bölgesi (Kayapa OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da 25 milyon TL’lik desteği ile bölgenin altyapı çalışmalarının kısa süre içinde tamamlanacağını açıkladı. Bölgenin resmi olarak 28 Mart 2019 tarihinde organize sanayi bölgesi kimliğini kazandığını söyleyen Kayapa OSB Başkanı Toy, “Kayapa Sanayi Bölgesi’nin geçmişi 1991-1992 yıllarına dayanıyor 1998 yılında bu gölgeye sanayici olarak geldiğimde bölgede sadece 6 firmaydık. Bugün ise geride kalan yıllarda ciddi bir büyüme kat ettiğimizi görüyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının önemini bildiğimiz için 2002’de Kayapa Sanayici ve İş Adamları Derneği’ni (KSİAD) kurduk. O dönemdeki ilk hedefimiz faaliyette bulunduğumuz bölgeye OSB statüsü kazandırmaktı ve bunun için odaklandık. Islah OSB yasası ile birlikte bize bir fırsat doğdu ve bu fırsatı iyi değerlendirerek bugünlere geldik. Bundan sonra da birlik ve beraberlik içerisinde yatırımlarımıza yön vereceğiz” dedi.

ÖNCE ALTYAPIYI PLANLADIK
Kayapa OSB’de 150 firmanın faaliyette olduğunu ve 6 bin 500 kişinin istihdam edildiğini, OSB statüsü kazandıktan sonra önceliklerini altyapı işlerinin bitirilmesi olarak belirlediklerini ifade eden Başkan Toy, elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz, telekomünikasyon gibi bütün işleri tek seferde tamamlayacak şekilde planlama yaptıklarını dile getirdi. Toy, “Burada önceliğimiz hangi adada doluluk yüzde 80’e ulaşmışsa orasının altyapısını bir an önce yapmak istiyoruz. Özellikle bu alanlarda tek kazı ile elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz, telekomünikasyon işlerini tamamlayacağız. Ayrıca henüz yatırımı yapılamamış parsellerin de girişe kadar bu yatırımları tamamlayacağız. Böylece sanayicimiz yatırımını yaptığında sadece bağlantısını yaparak üretimine başlayabilecek. Altyapı ilahesini geçen yıl temmuz ayında yaptık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın da 25 milyon TL’lik desteği ile altyapı çalışmalarını en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

HOSAB İLE İŞBİRLİĞİ
Açıklamasında organize sanayi bölgelerinin arıtma tesisi kurma zorunluluğunu hatırlatan Başkan Yalçın Toy, yeni bir arıtma tesisi yapmak yerine komşu sanayi bölgesi olan Hasanağa OSB’nin arıtma tesisini kullanarak hizmet almak için iki bölge müdürlüğü arasında protokol imzalandığını dile getirdi. Kuruluşu daha önce olan Hasanağa OSB’den aynı zamanda danışmanlık hizmeti alıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Toy, “Kayapa OSB olarak Türkiye’de bir ilki hayata geçirerek OSB’ler arasında güzel bir dayanışma örneğini sergilediğimize inanıyorum. Bölgemize ait atık suyun Hasanağa OSB arıtma tesisine deşarj edilesine ilişkin protokolü imzaladık. Ayrıca HOSAB’tan özelikle imar ve çevre konularında teknik destek hizmeti de alıyoruz. Bunun yanı sıra teknik personelimizin eğitimini de bu protokol kapsamında gerçekleştiriyoruz” dedi.
Sanayiciye temiz ve kesintisiz elektrik enerjisi ulaştırabilmek için de yatırım yaptıklarını anlatan Yalçın Toy, “Artan yapılaşma ile birlikte elektrikte de talepler arttı. Yetersiz olan bazı noktalarda iyileştirmeler yaptık. Islah OSB’den geçiş yaptığımız için elektrik, gaz ve su satışımız maalesef yok. Islah OSB’lerden OSB’ye dönüşen bölgelerin bazı haklardan mahrumiyetleri var. Bir yandan da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşmelere devam ederek bunları aşmaya çalışıyoruz” bilgisini verdi. Bölgedeki en büyük sorunun imar barışı olduğuna işaret eden Başkan Toy, yeniden revize edilen imar planlarında tatbik aşamasına gelindiğini, böylece bölgeye yapılacak yatırımların da hızla artacağını dile getirdi.

KATMA DEĞERLİ SEKTÖRLERDEN TALEP VAR
Kayapa OSB’de faaliyet gösteren firmaların üretimlerinin yüzde 70’inin otomotiv endüstrisine yönelik olduğunu dile yetiren Başkan Toy, bölgede makina, tekstil, cam, mobilya ve ağaç işleri gibi çeşitli sektörlerin de faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Bölgede savunma sanayi, Ar-Ge ve inovasyona dönük üretim yapan firmaların öne çıktığını da ekleyen Toy sözlerini şöyle sürdürdü: “Doluluk oranı yüzde 76 olan bölgemiz özellikle katma değerli sektörler tarafından tercih ediliyor. 2023 yılına kadar bölgemizde doluluğun yüzde 100’e ulaşmasını bekliyoruz. Bölgemiz Bursa’da metrekare başına en hızlı değer kazanan bir sanayi bölgesi durumunda. Bölgemizde metrekare fiyatları 1.500 TL civarında. Şehir merkezine ve çevre illere bağlantısı İzmir-İstanbul-Bursa Otobanına olan yakınlığı, alt ve üstyapı yatırımlarını büyük ölçüde tamamlanmış olması Kayapa OSB’yi yatırımcılar açısından cazip hale getiriyor. Bölgemize dünyaya ayak uydurmuş, teknolojik üretimler yapan küçük ama katma değeri yüksek teknoloji yatırımları olan firmaların gelmesini biz de istiyoruz. Geçen yıl bölgemizden 120 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 2021 yılı sonunda bölgemizdeki fabrikaların ihracat toplamlarının 150 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz.”
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51