Haksan Otomotiv, 1988 yılında İbrahim Gülmez tarafından otomotiv yan sanayinin ihtiyacı olan kauçuk parçaları üretmek amacı ile kuruldu. Firmanın kompresyon presleme yöntemi ile başlayan üretim serüveni, sektör değişimine paralel olarak gelişti. Haksan Otomotiv, günümüzde kauçuk elastomerden enjeksiyon pres, ekstrüzyon profil ve tekstil ile güçlendirilmiş hortum parçaları ile otomotiv sektörünün yanı sıra beyaz eşya, inşaat, raylı sistem ve savunma sanayi gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. 
1990’lı yılların başlarına kadar sadece Türkiye pazarına hitap eden Haksan Otomotiv, bu tarihten itibaren üretiminin büyük bir bölümünü doğrudan ihraç ederek uluslararası alanda ismini duyurmayı başardı. Firma, 2000 yılında kauçuk parça üretiminin yanına plastik ekstrüzyon parçaları ekledi ve kauçuk faaliyetinin dışında günümüzün vazgeçilmezi olan plastik malzeme ile üretime başladı. 2013 yılında ise plastik enjeksiyon üretimine yatırım yaparak ürün çeşitliliğini bir adım daha ileri götürdü. Bursa, Manisa ve Rusya işletmeleri dahil 40 bin metrekarelik kapalı alanda 700 çalışanıyla Haksan, 10 bin ton kurulu kapasite ile faaliyetlerini sürdürüyor.
Haksan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gülmez, nihai parça üretimi ile birlikte müşteri sprektlerine uygun karışım geliştirme ve kalıp imalatının da hizmetlerinin bir parçası olduğunu belirterek, havalandırma ve filtre sistemlerine yönelik körükler, hortum ve ekstrüzyon parçaları (otomotiv) ve kazan körüklerinin (beyaz eşya) iddialı oldukları ürünler arasında yer aldığını söyledi.


TALEP ARTIŞI YAŞANACAK
Haksan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gülmez, “Ancak global firmalar ile çalışıyor olmanın avantajlarını kullandık. Pandemi sürecini yaşamaya başlayan müşterilerimiz sayesinde önceden tedbir alabildik. Ama son derece yorucuydu. Dijital platformları, uluslararası firmalara hitap ediyor olmamız nedeniyle zaten kullanıyorduk. Pandemi sürecinde daha yoğun kullanmaya başladık. Ancak yine de ticari açıdan salgına rağmen bir büyüme yaşadık. Bu açıdan 2020 yılı başarılı geçti. 2021 yılının 2020 yılından daha zor geçecek. Pandeminin rahatlaması ile talepler artacak. Bunun paralelinde fiyat artışı ve malzeme tedarikinde sıkıntılar olacak. Biz bu yılı, bir önceki yılın üzerinde tamamlamak istiyoruz” dedi. Firmalarının ihracat odaklı (yüzde 50) çalıştıklarını belirten Gülmez, otomotiv sektörüne yönelik pazarlarının Avrupa olduğunu, hedef pazarda değişiklik olmadığını anlatarak, ancak klasik araçlardan elektrikli araçlara geçişi de göz ardı etmediklerini vurguladı.


AR-GE’YE 3,5 MİLYON TL
Haksan Otomotiv’in bünyesinde yer alan profesyonel, deneyimli mühendis kadrosu ve gerekli teknolojik ekipmanlarıyla otomotiv, beyaz eşya ve diğer ürün gruplarına yönelik tasarım ve geliştirme becerilerine sahip olduğunu kaydeden Gülmez, şunları söyledi: “Resmi Ar-Ge merkeziyiz. Bu doğrultuda kendini sürekli geliştirmesi, yeniliğe açık yapısı, dinamizmi ve kaliteli imalatıyla müşteri gereksinimlerine uygun kalıp üretiminin yüzde 100’e yakın oranını kendi tezgahlarımızda gerçekleştiriyoruz. Kalıpların yanı sıra üretim ve kontrol şablonları, test ekipmanları da teknik şartname gereksinimleri gözetilerek Haksan Kalıphanesi tarafından üretiliyor. Ayrıca proje çalışmalarında sahip olduğumuz yazılımsal ve donanımsal ekipmanlarla dizayn aşamasında yine teknik ekibimizle müşterilerimize çözüm ortağı oluyoruz. Bu aşamalarda parça tasarımı ve prototip çalışmalarında etkin şekilde yer alabiliyoruz. 2020 yılında 3,5 milyon lira Ar-Ge harcaması yaptık” diye konuştu. Gülmez, sektörlerinin başlıca sorunlarının ham madde olduğunu belirterek, yerli hiçbir ham maddeleri olmadığını söyledi. Bir diğer sorunla ilgili olarak Gülmez, “İşimizin kökü petrokimyaya dayanıyor. Burada birtakım önlemler almak adına sektör görüşüne başvurulmadan alınan ilave vergi ve diğer kararlar bizi üzüyor” dedi.


Haksan’dan üniversite işbirliği
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), otomotiv sektörünün önde gelen firmalarından Haksan Otomotiv ile işbirliği protokolü imzaladı. Birlikte bilimsel ve teknolojik araştırmalar yürütecek olan kurumlar, aynı zamanda staj ve eğitim konusunda da ortak projeler üretecek.

Protokol imza törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Haksan Otomotiv Mamülleri San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Tevfik Ezik, Teknoloji Transfer Ofisi yöneticileri, akademisyenler ve firma temsilcileri katıldı. 
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üniversitelerin toplumsal katkı görevi çerçevesinde farklı kesimler ile işbirliğine gitmesi gerektiğini aktardı. Üniversite-Sanayi işbirliği, Üniversite-Toplum işbirliği ve Üniversite-Kent işbirliği başlıklarının genişletilmesi ve gerçek anlamda ortak projelerin üretilmesi noktasında ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme dışında en büyük görevlerimizden birisi de toplumsal katkıdır. Üniversite olarak yaptığımız işbirlikleri neticesinde çok sayıda ürün ve hizmet çıktısı elde ediyoruz. Bu verileri toplum ile paylaşıyor ve milletimizin faydasına sunmuş oluyoruz. Böylelikle hem insanımızın hayatını kolaylaştırıyoruz hem de topluma katkı görevimizi ifa etmiş oluyoruz. Bu anlamda bizlerle işbirliğine giden Haksan Otomotiv ve diğer tüm firmalarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Haksan Otomotiv Mamülleri San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Tevfik Ezik de desteklerinden dolayı üniversite yöneticilerine ve akademisyenlere teşekkür etti. Bursa Uludağ Üniversitesi’nin kendileri için büyük bir önem taşıdığının altını çizen Genel Müdür Tevfik Ezik; “İnşallah her iki taraf için de hayırlı ve faydalı bir çalışma olacaktır. Üniversitemiz hem bizim için, hem Bursa’mız için hem de ülkemiz için son derece faydalı işler yapmaktadır. Birlikte katkı sağlayacak işlere imza atmaktan büyük bir keyif alacağız. Hayırlı olsun” dedi.