banner6

Ermaksan  sektörün global oyuncusu

Türkiye’nin yüzde yüz yerli ilk lazer çipi, ilk lazer ışın kaynağı, ilk 3D eklemeli imalat makinesi gibi pek çok yeni teknolojiyi hayata geçirerek büyük başarılara imza atan Ermaksan, ‘sektörün global oyuncusu’ olma misyonu ile yoluna büyük kararlılıkla devam ediyor.

Sektörel Haberler 06.04.2021, 03:02 13.04.2021, 13:34
Ermaksan  sektörün global oyuncusu

Ermaksan, sektördeki uzun yıllaradayanan üretim tecrübesini Ar-Ge odaklı ve katma değer yaratan yatırımlarla destekleyerek, ‘sektörün global oyuncusu’ olma misyonunu emin adımlarla geleceğe taşıyor. Ermaksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan, dünyanın en önemli lazer çip üreticileri arasında yer aldıklarını, milli olarak geliştirdikleri bu lazer çipinin katma değerinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Kilogram değeri 2 milyon doları bulan ve dünyada sayılı ülkenin üretebildiği; aydınlatma (LED), elektronik, savunma sanayi, uzay teknolojileri, sağlık, tıp gibi hayatın pek çok alanında kullanılan teknolojilerin temel kaynağı niteliğindeki milli lazer çipimiz, ülkemizin kalkınma hedefleri açısından da büyük önem taşıyor. Çipin ardından en önemli üretimimiz ve yatırımımız olan ve seri üretimine başladığımız lazer ışın kaynağını da (Rezonatör) dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye başladık. Lazer ışın kaynağını, Türkiye’de ilk kez, yüzde 100 yerli olarak üretme başarısı göstermiştik. Bu teknoloji sayesinde ülkemiz, dünyadaki sayılı ülkeler arasına girmiş oldu” dedi.

MİLLİ BİR ANLAYIŞLA HAREKET EDİYORUZ
Yakın geçmişte yeni bir teknoloji daha geliştirdiklerini ifade eden Özkayan, şöyle devam etti: “Dünyada sayılı firmanın ürettiği ve enerji, yapı, ulaştırma, denizcilik, havacılık, uzay, güvenlik, medikal, sismoloji gibi pek çok alanda sıcaklık, basınç, titreşim, kuvvet, gerinim gibi çeşitli ölçümlerin yapılmasına olanak sağlayan FBG sensörlerini (Fiber Bragg Grating) sanayicilerimizin kullanımına sunduk. Aynı şekilde, Türkiye’de ilk kez yerli ve milli olarak ürettiğimiz 3D eklemeli imalat makinesi de ülkemizi dünya teknoloji liginde üst sıralara taşıyacak potansiyelde. Bu teknoloji; savunma, havacılık, uydu, medikal, dental, kalıpçılık, otomotiv, kuyumculuk, kişiselleştirilmiş üretim vb. birçok sektörde uygulama imkânı sunmaktadır.”
Özkayan, Ermaksan’ın kurulduğu günden bu yana makine üretiminde yerlilik bilincinin yaygınlaşmasına yönelik faaliyetler içerisinde olduğunun altını çizerek, “Bu doğrultuda ürettiğimiz makinelerin yeteneklerini geliştirmeyi, küresel piyasa taleplerini en iyi şekilde karşılamayı, müşteri memnuniyetini sürekli artırmak ve ülkemizin makine üretimindeki dışa bağımlığını azaltmayı çok önemsiyoruz. Özellikle know-how’ı elimizde bulunan yüksek teknolojiye sahip ürünlerimiz, çağın gerekliliklerine uygun, çözüm odaklı ve kullanıcı dostu olduğu için küresel düzeyde ciddi rağbet görüyor. Bugün itibariyle ABD’den Japonya’ya, Avrupa ülkelerinden Yeni Zelanda’ya kadar global ölçekte 110’dan fazla ülkeye, geliştirdiğimiz ileri teknolojiye sahip, kaliteli ve inovatif ürünleri gururla ihraç etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

İLERİ TEKNOLOJİYE YATIRIM
“Dünyadaki sanayi anlayışının ve üretim modellerinin, Endüstri 4.0 ile birlikte, bambaşka bir sürece doğru yelken açtığını ve yeni nesil üretim modellerinin ortaya çıktığını görüyoruz” diyen Özkayan, Biz de bu bilinçle, ileri teknolojiye yatırım çalışmalarımız kapsamında Ar-Ge Merkezimizin de katkılarıyla, yarıiletken, elektronik sistemler, lazer rezonatör, SLM metodu ile çalışan metal 3D yazıcı gibi yeni ürünler üretiyoruz. Yanı sıra; elektronik tasarım, lazer ve görüntü işleme uygulamaları, robotik ve yapay zekâ uygulamaları, makine-insan etkileşimli yazılımlar, ağ ve internet destekli yazılımlar üzerine sürdürülebilir çalışmalar yürütüyoruz. Geliştirdiğimiz ER 4.0 yazılımı ile makinelerimizi herhangi bir konumdan izleyecek, verimliliğini takip edebilecek bir çözümü de müşterilerimizle buluşturuyoruz” dedi. Özkayan, Ar-Ge ve inovasyon faaliyelerine büyük önem verdiklerinin altını çizerek, “6 bin metrekarelik alanda kurulu ve 120 kişilik, tamamen Türk mühendislerin istihdam edildiği Optoelektronik Ar-Ge Merkezimiz bulunuyor. Bu tesislerimize, toplamda 40 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaptık. 2018 yılının başından bu yana da Ar-Ge faaliyetleri için 5 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırımımız oldu. Önümüzdeki yıllarda da teknoloji geliştirme odaklı, sektöre değer katacak yatırım çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ciromuzun minimum yüzde 3’ünü kullanarak Ar-Ge yatırımlarımızı sürdürürken, amacımız bu rakamı yüzde 5 seviyesine ulaştırmaktır” diye konuştu.

2021’DEN BEKLENTİMİZ YÜKSEK
Özkayan, 2020 yılının tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 kriznin etkisiyle her alanda zorlu geçtiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bundan hemen her sektör gibi makine sektörü de olumsuz etkilendi. Bu süreçte özellikle dijital altyapımızı güçlendirecek çalışmalara imza atarak, müşterilerimiz ve hedef pazarlarda yaptığımız görüşmelerde dijitalin avantajlarından en üst seviyede faydalanmaktayız. 2021 yılından beklentilerimiz ise yüksek. Şirket olarak, dünyada üç boyutlu yazıcılarda kullanılan metal tozlarının üretimi kapsamında yatırımlarımızı sürdüreceğiz. EIGA gaz atomizasyon sistemimizde titanyum tozlarını üretiyoruz. Titanyumun ardından ise nikel alaşım tozları, krom kobalt, paslanmaz çelik tozu gibi diğer metallerin tozlarını üretme planlarımız bulunuyor. Geliştireceğimiz metal tozları ile ithalatı engellerken, aynı zamanda ihraç ederek dünyadaki 1 milyar dolara yakın metal tozu pazarından pay elde edilmesini öngörüyoruz. Dolayısıyla şirket olarak, geçmişte olduğu gibi 2021 ve sonrasında da özellikle teknoloji geliştirme odaklı yol almaya devam edeceğiz.”

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51