banner6

Destek Amortisör, yeni ürünlerle ihracattaki pazar payını artırmayı hedefliyor

Destek Amortisör Yönetim Kurulu Üyesi Emel Özkan Taşyakan 82 ülkeye ihracat yaptıklarını, hedeflerinin bu ülkelerdeki pazar paylarını arttırmak ve yeni ürünler ile piyasaya girmek olduğunu söyledi.

Sektörel Haberler 06.04.2021, 02:16
Destek Amortisör, yeni ürünlerle ihracattaki pazar payını artırmayı hedefliyor

Destek Amortisör, otomotiv sektörünün gazlı amortisör ihtiyacını karşılamak amacıyla aile şirketi olarak 1987 yılında kuruldu. Küçük bir işletme olarak başladığı iş yolculuğunda firma, ortalama 145 çalışanıyla 34 yıllık deneyimiyle Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde 6 bin metrekare üretim ve 8 bin 500 metrekare genişletilebilir alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Destek Amortisör Yönetim Kurulu Üyesi Emel Özkan Taşyakan, Türkiye’de gazlı amortisör sektöründe ilkleri gerçekleştiren firmalarının kuruluşundan itibaren, gazlı amortisör (Lift) ürünlerinin yanı sıra Bloklift, Bürolift, Damper, Motor Damperi, HL Hidrolik Lift, Çift Borulu Hidrolik Amortisör, HLS, Gazlı Kalıp Yayı, Destomat, HLK, HLC, Endüstriyel Darbe Emici gibi ana grup ürünlerini ve bu ürünlerin sayısız özellik ve fonksiyondaki çeşitlerini üretim gamına kattığını söyledi. Bu ürünlere uygun çeşitli kılıf, kumanda mekanizmaları, braket, başlık gibi bağlantı parçaları ve yardımcı elemanlar da ürettiklerini ifade eden Taşyakan, “Hemen hemen her sektöre yönelik çözüm sunan firmamızın en güçlü yönü, yeniliğe ve yeni ürünlere açık olmasıdır. Sektöründe kalitesi ile ön plana çıkan ve en iddialı olduğumuz ürünler lift, bloklift, hidrolik lift, damper, destomat ve darbe emici ürünlerimizdir. Üretim adeti olarak tüm ürün grupları ve çeşitleri ele alındığında yılda 5 milyon adetten fazla ürün imalatı gerçekleştiriliyor” dedi. Taşkayan, Destek Amortisör’ün Türkiye’de ilk defa sektöründeki bir ürün ile ilgili almış olduğu patenti yurtdışındaki global üreticilere “basit lisans” olarak vermeye başladığını anlatarak, şöyle devam etti: “2012 yılında başlayan ve pandemiye rağmen 2020 yılında da kapsamlı olarak devam eden patent lisanslama süreci firmamız için oldukça önemli bir aşama. Global üreticiler patent korumasının bulunduğu 19 ülkede gazlı kalıp yaylarında kullanılan emniyet sistemini halen Destek Amortisör’ün lisansı ile üretiyor. Türkiye’de üretim hakkı ise sadece firmamızda bulunuyor.”

DİJİTALLEŞME İÇİN ADIM
Taşyakan, “2019 yılında bilgi işlem alt yapısına oldukça önem veren firmamız ana sunucu ve donanım alt yapısını yeniledi. 2020 yılının son çeyreğinde ise KOSGEB destekli dijitalleşme hedefli projemiz kabul edildi ve hızlı bir şekilde proje çalışmalarına başladık. Proje ile 2021 yılı içerisinde üretim ve tüm süreçler için genel kapsamlı bir ERP yazılımı devreye alınması hedeflendi” diye konuştu.

AR-GE MERKEZİ OLMA YOLUNDA
Ar-Ge merkezi kurulumu için 2021 yılı ilk çeyreğinde bakanlık onayı almayı hedeflediklerini kaydeden Taşyakan, “Türkiye’de özgün ve yenilikçi ürünleri ile sektörün öncüsü haline gelen firmamız, uluslararası marka ve patent başvuruları ile konumunu ve farkını ortaya koyuyor. 23 ulusal, 19 uluslararası patent belgeli ürüne sahip firmamızın yılda ortalama en az 3 patent başvurusu hedefi bulunuyor. Yıllık ciromuzun ortalama yüzde 2’si Ar-Ge faaliyetlerine ayrılıyor. 2021 yılında Ar-Ge Merkezi’nin resmi olarak faaliyete geçmesi ileöciro içerisindeki payı da yüzde 1 artırmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Taşyakan, kurulduğu ilk yıllarda ihracatını Avrupa’ya yapmaya başlayan Destek Amortisör’ün yurt dışı satış oranlarını yüzde 60’a çıkardığını belirterek, “Geçen yıl pandemi sebebi ile yurt dışı satış oranlarımız yurt içi ile eşitlendi. En büyük ihracat pazarımız başta Avrupa’nın tüm ülkeleri olmak üzere, ABD, Kanada ve Amerika kıtasındaki birçok ülkedir. Bugüne kadar 82 ülkeye ihracat yapan firmamızın gelecekteki öngörüsü bu ülkelerdeki pazar payını arttırmak ve yeni ürünler ile piyasaya girmek” dedi.

BAŞLICA SORUN HAM MADDE MALİYETİ
Taşyakan, öte yandan BKM Bursa Kalıp Merkezi Metal Form Makina Sanayi’nin, kalıp üreticilerinin ihtiyaçlarına yönelik çeşitli kalıp standart ürünlerini imal etmek amacı ile 2005 yılında kurulduğunu kaydederek, şunları söyledi: “BKM, gelişen teknolojik alt yapısı, bilgi ve tecrübesi sayesinde otomotiv, medikal, havacılık ve savunma sanayi sektörlerine hassas parça imalatını da katarak 2020 yılı itibari ile BKM Teknoloji markası ile faaliyetlerine devam ediyor. 15 yıllık hassas imalat tecrübesinin ardından AS 9100 ve NADCAP Sertifikasına sahip olan firmamız, kalıp standart elemanları üretim ve satışının yanı sıra BKM Teknoloji markası ile katma değeri yüksek özel ürünler imal etmeye başladı. Otomotiv yan sanayi ve metal sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız çeşitli sektörlere üretim yapmakta olup yatırımlarını kendi alanında sürdürmeyi planlıyor.” Sektörlerindeki başlıca sorunun ham madde maliyeti olduğunu vurgulayan Taşyakan, “Yurt dışı üreticiler ile kalite ve performans olarak rekabet edebilmek bazı özel ürün gruplarında maalesef yurt dışı kaynaklı malzeme-parça kullanımı gerektiriyor. Yerli ve milli olarak üretilen muadil parçaların sayısının arttırılması, gerek ülke ekonomisine gerekse nitelikli ürünler üretilmesine fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. 
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51