banner34

banner50

banner6

06.09.2021, 22:42

Sağlık hizmetlerinin denetimi

27 Ağustos 2021 tarihli yazılı basında; bir özel hastanede konsey uygulamaları ile sağlık sisteminde gereksiz harcamaları önlemek ve kaliteyi artırmak için tedavi ve ameliyatlarda denetim sistemi başlatıldığı, bir yılda 1.511 hastadan 720’si (yaklaşık %48) için ameliyata gerek duyulmadığı ve ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edildiği belirtilmiştir.
Bu bilgi doğru ise

- Anılan hastanede konsey kurulmadan önce gerek olmayan nice ameliyatların yapıldığı,

- Aynı durumun diğer özel sağlık kuruluşlarının hastaneleri için de olası bulunduğu ve halen bu uygulamanın olası devam ettiği.
Konunun; insan hayatı, beden ve ruh sağlığı bakımından önemi ile vahim bir yaşanmakta olan gerçeğin adeta ikrar niteliğinde kamuoyuna seslenilişi olması nedeniyle, üzerinde hukuki inceleme ve değerlendirme yapılması kaçınılmaz bulunmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir” (m.56). 
Devletin sağlık hakkına ilişkin koruma sorumluluğu, kişilerin sağlığını üçüncü kişilerin olası zararlı müdahalelerine karşı korumayı ifade eder.
Sağlık hizmetleriyle ilgili temel esaslar, 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda (Kısaca “SHTK”) düzenlenmiştir (m.1). SHTK, Milli Savunma Bakanlığı hariç, bütün kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzelkişilerini ve gerçek kişileri kapsar (m.2).
Sağlık hizmetleriyle ilgili temel esaslar arasında aşağıda belirtilen hususlar da yer almaktadır:         
- Tesis edilecek eğitim, denetim, değerlendirme ve oto kontrol sistemi ile sağlık kuruluşlarının tespit edilen standart ve esaslar içinde hizmet vermesi sağlanması.
- Herkesin sağlık durumunun takip edilebilmesi ve sağlık hizmetlerinin daha etkin ve hızlı şekilde yürütülmesi maksadıyla, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı (Kısaca “Bakanlık”) ve bağlı kuruluşlarınca gerekli kayıt ve bildirim sistemi kurulması (SHTK m.3).
Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle; bütün kamu ve özel sağlık kuruluşlarının tesis, hizmet, personel, kıstaslarını belirlemeye, sağlık kurum ve kuruluşlarını sınıflandırmaya ve sınıflarının değiştirilmesine, sağlık kuruluşlarının amaca uygun olarak teşkilatlanmalarına, sağlık hizmet zinciri oluşturulmasına, hizmet içi eğitim usul ve esasları ile sağlık kurum ve kuruluşlarının koordineli çalışma ve hizmet standartlarının tespiti ve denetimi ile SHTK  ile ilgili diğer hususlar tespit edilir (SHTK m.9/1.c).
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; özellikle özel sağlık kuruluşlarının hastaneleri için Bakanlık ve bağlı kuruluşlarınca, ameliyatları kapsayan gerekli kayıt ve bildirim sistemi kurulması ve denetiminin gerçekleştirilmesi, hem hizmetin aksamaması hem de dış denetimin sağlanması yolunda yönetmelik hazırlanması ve yürürlüğe konulmasının geciktirilemez olduğu inancındayız. Herkesin sadece ihbar ya da şikayeti üzerine değil, Bakanlık ve bağlı kuruluşların doğrudan doğruya bu önemli konuyu denetleyen bir sistemi gerçekleştirmesi geciktirilemez bir istektir.
Bu konuda iç denetim amacıyla içlerinde anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin de bulunabileceği komite ve komisyon da kurulabilir (TTK m.366/2). Örneğin; basında özel kuruluş içinde kurulan konsey, gerçekte bir komite ya da komisyonu ifade etmektedir. Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile böylesi bir yapının oluşturulması zorunluluğu da getirilebilir.
Ailenizle esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51