banner34

banner50

banner6

22.06.2021, 00:03

Rüzgar enerjisinde gelişmeler

Önce bizden güzel haberler, Türkiye rüzgar enerjisinde dünyanın en büyük on üreticisinden biri konumuna oturdu.Aslında gerek coğrafi konumumuz, gerekse iklim koşullarımız bu alandaki ilerlememizin önünü açıyor, gelişmeler daha iri adımlar atacağımızı işaret ediyor.

Sanayimiz, rüzgar enerjisi ekipmanları üretiminde de iri adımlar atmaya başladı; üretici ülkeler içinde 5’inci sıraya yerleştik ve ürettiğimiz ekipmanları 44 ülkeye satıyoruz. 2020 sonunda rüzgar enerjisi kurulu gücümüz 10 bin MW olarak tüm tüketimimizin %8,5’ini sağlıyor ve yılda 1 milyar dolar doğal gaz ithalatını önlüyor. Ulaştığı yıllık 1200MW kapasitesiyle 2020’de rüzgar enerjisi gücümüz %53 büyüdü.

Dünyada da 2020, küresel rüzgar gücünde tüm zamanların rekorunun kırıldığı yıl oldu. Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin yaptığı çalışmaya göre, küresel rüzgar enerjisi gücü 2020’de 93GW artış göstererek toplamda 743GW’a ulaştı. Bu gücün 707GW’ı karasal, 36GW’ı da kıyı ötesi rüzgar santrallarında oluştu. Çalışmada geçtiğimiz yılki artışın, bir önceki yılın %53 oranında olması ile, tüm zamanların en yüksek rakamı olduğunun altı çizilirken, gelecek beş yılda ise 469GW daha artış yaşanacağı öngörüsü paylaşıldı.

Bununla birlikte 2050 yılında karbon nötr olma ve küresel ısınmayı sanayileşme öncesine göre 2C derecenin altında tutma hedefini yakalamak için, dünyadaki rüzgar enerjisi kurulum hızının gelecek 10 yılda üç kat artması gerektiğinede vurgu yapıldı.

Geçtiğimiz yıl karasal alanda devreye giren yeni rüzgar enerjisi gücü bakımından Çin 49 bin MW ile ilk sıraya otururken, ikinci sıradaki ABD’de 17 bin MW, üçüncü sıradaki Brezilya’da 3 bin MW güç devreye girdi. Türkiye ise 1200MW yeni kurulu güç ile en fazla kurulum yapan sekizinci ülke oldu.

Bu artışlarla rüzgar enerjisi alanında Çin 278 bin MW kurulu güç ile lider konumunu güçlendirirken, ikinci sıradaki ABD’deki güç 122bin MW’a, üçüncü sıradaki Almanya’da ise 55bin MW’a ulaştı.

Çin 2020’de kıyılarda kurduğu rüzgar enerjisi tesisleriyle, 3 bin MW yeni güç oluşturarak, en fazla rüzgar enerji gücünü devreye sokan ülke oldu. İkinci sıradaki Hollanda kıyılara kurduğu sistemlerle bin 500 MW, üçüncü sıradaki Belçika 700 MW gücündeki tesisleri işletmeye aldılar. Sıralamada İngiltere yeni 480 MW güç ile dördüncü, Almanya yeni 240 MW güç ile beşinci sıraya girdi. Kıyılarda üretilen rüzgar enerjisi yıllık toplamında İngiltere 10 bin MW güç ile ilk sıradaki konumunu sürdürdü, hemen ardında ikinci sırada 9,9 bin MW ile Çin, üçüncü sırada 7,7 bin MW ile Almanya ve Hollanda, beşinci sırada 2,3 bin MW ile Belçika yer aldı.

Yukarda yazıldığı gibi Türkiye de 1,2 bin MW ile bu ülkeleri takip ediyor. Bu gelişimler Paris Sözleşmesini imzalayan ülkelerin 2050 sıfır karbon hedefine doğru etkin adımlar attığını gösteriyor. Bizim de sözleşmeyi imzalamamış olmamıza rağmen, pek geride kalmadığımızı görmek sevindirici. Bir de iklim değişikliği gerçeğini, ilkokullardan başlayarak eğitim sistemimize yerleştirsek, TV ekranlarında her vesile ile yer alan insanların yaşadığı kötülük haberlerini kenara itip, insanlığın karşısına dikilmekte olan bu doğa felaketini öne çekebilsek, toplumumuzu bu felaketle mücadeleye hazırlasak, bu topraklar üzerinde yaşayacak nesillerimize sürdürülebilir yaşam koşulları sunarız.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51