Ruslar metal stoklarının kaynağının açıklanmasını istedi

Rus alüminyum devi Rusal, Londra Metal Borsası’ndan (LME) düzenli olarak tüm metal stoklarının kaynağını açıklamasını istedi. LME, geçtiğimiz hafta Rus metalinin ticaretini ve sisteminde depolanmasını yasaklamayacağını, bunun ye­rine metali tanımlamayı önerdi.

Rusal, LME‘ye yazdığı mek­tupta, markalarını borsadan çıkarmama kararını memnu­niyetle karşıladıklarını belirte­rek Ocak ayından itibaren LME‘nin teminatlı Rus metali­nin yüzdesi hakkında aylık rapor yayınlamayı planladığını hatırlatarak “Doğal olarak böyle bir raporun yalnızca Rus metaliyle sınırlı olacağından endişe duyuyoruz” dedi.

Rus alüminyum üreticisi, ge­lecekteki raporların belirli bir kaynak veya üreticiyi ayırma­dan, yıllık yayınlara benzer şe­kilde tüm bölgelerden metal dağılımını içermesini istedi.

Londra’da da bakır fiyatları, küresel talep görünümüne ilişkin endişeler ve Fed yetki­lilerinin şahin açıklamalarının doları güçlendirmesiyle bu hafta düşüşe hazırlanıyor. Londra Metal Borsası’nda üç ay vadeli bakır, TSİ de %0,4 artışla 8.145,50 dolar/tondan işlem gördü.

Kontrat, geçen hafta Cuma günü beş ayın en yüksek seviyesinden geri çekilirken bu hafta şu ana kadar %4,1 civarında ge­riledi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda Aralık vadeli bakır, %0,7 düşüşle 65.880 yuan/tona (9.245 dolar) indi.

Çinli bir bakır boru üreti­cisi, yaptığı değerlendirmede alıcılardan gelen siparişlerin Eylül ayından bu yana ılımlı seyrettiğini belirterek mev­cut havanın zayıf olduğuna dikkat çekti.

Ulusal İstatistik Bürosu verile­rine göre Çin, Ekim ayında yıllık %10,9 artışla 953.000 ton rafine bakır üretti.

LME‘de çinko %1,1, alüminyum %0,4 arttı, kalay %1 düştü.