banner6

18.10.2021, 22:52

Rastgele

Hürriyet Gazetesi: Röportaj tarihi: 02 Eylül 2021

Marmara’dan çıkan balıkların sağlıklı olup olmadığı konusunda soru işaretleri oluşmuş. Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Mustafa Sarı, Hürriyet’ten Fulya Soydaş’ın

“Müsilajlı denizden çıkan balık yenir mi?” şeklindeki sorusunu şöyle yanıtlamış: “Marmara Denizi yüzeyinde şu an müsilaj yok. Yapılan çalışmalar kapsamında yüzey tamamen temizlendi. Ancak tehlike tam olarak geçmedi, diplerde devam ediyor. Dipte halen küme halinde büyük parçalar var. Bu parçaların olması tehlikenin geçmediğinin göstergesi. Karadeniz’den gelen suyun etkisiyle müsilajın etkisi kırıldı ancak kasım gibi yeniden ortaya çıkabilir. O nedenle ‘kurtulduk’ diye düşünmemek, önlemleri almak, tam gaz uygulamaya devam etmek lazım.”

Marmara Denizi’nden avlanan balıkların insan sağlığına olumsuz bir yönünün olmadığı UZMANLAR tarafından belirtiliyor.

09 Ekim 2021’de Cumhuriyet Gazetesi’nde çıkan haber:

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Erkan ve ekibi, yürüttükleri TÜBİTAK projesi kapsamında müsilajın Marmara Denizi’ndeki su ürünlerinin insan sağlığına etkilerini araştırıyor.

Yaklaşık 9 ay sürecek araştırmanın ilk verilerine göre, patojen bakteri çeşitliliğin arttığı, başta et verimi ve besin kompozisyonun zayıfladığı belirlendi.

Balıkçılığın 1 Eylül’de başladığını ve ilk örneklemeleri yaparak birinci ay sonuçlarını aldıklarını belirten Nuray Erkan, şu bilgileri aktardı: “Özellikle dip balıklarında, stabil yaşayan karides, midye gibi canlılarda geçmişe göre mikrobiyal yük artmış durumda. Ekosistemde birincil üreticiler dediğimiz fitoplanktonların aşırı çoğalması, var olan kirlilikten dolayı bu canlıların strese girmesi sonucu salgıladıkları müsilaj, balık, balık larvası, yumurtası, karides, midye gibi canlıların üzerini kaplayarak hem oksijensiz bıraktı hem yeterince beslenmelerine engel oldu hem de onların hareket serbestliğini engelledi. Bu canlılar o ortamda müsilajın taşıdığı kirliliğe özellikle mikrobiyal kontaminasyona maruz kaldılar. Eskiden 1-2 tür patojen buluyorsak şimdi 3-4 tür patojen buluyoruz.

Peki biz Marmara’dan çıkan balığı yiyecek miyiz, yemeyecek miyiz?

“Özellikle mikrobiyolojik kirlilikte gıda güvenliği ve hijyen daha önem kazanmış oldu. Bizim yemek kültürümüzde Uzakdoğu›daki gibi çiğ tüketim olmadığı için denizden çıkan tüm ürünleri pişirme işlemine tabi tutuyoruz. Doğal olarak iyi bir pişirme işlemi uygulandığında, patojenlerin oluşturacağı risk düşer. Ancak şöyle bir şey var, 1-2 tür patojen varken, 3-4 tür patojen çıkıyorsa, işleme, satış koşullarına da dikkat edilmesi lazım ki var olan ortamda ikincil bulaşma söz konusu olmasın. Temizlik ve hijyen önlemleri alınmadığında bu şekilde kontamine bir balığın hazırlanması ortamda olan diğer gıdaları da kontamine ederek riskin katlanmasına neden olur. Balık ayıklamasını bilmiyorsanız eğer, lütfen iyi hijyen uygulamalarını bilen bir balıkçıya ayıklatın. Eve gelince tekrar temiz suyla balığınızı yıkayın ve tuzlu buzlu sudan geçirin. Ondan sonra da ona en uygun pişirme reçetesi neyse, ona uygun olarak temiz bir ortamda pişirin.

Ne dense problem. Biri diyor ki tam gaz yallah. Öbürü diyor ki mutfağa sokma maazallah. İyi de koca devlet yakalanmasına izin vermiş, satışı da serbest. Hem de ne satış? Hijyen mijyen hak getire. Şimdi vatandaş ne yapsın? Zaten tesadüfen yaşıyor. Ayrıca Nuray Hocanın ve ekibinin araştırması 9 ay sürecekmiş. O zaman daha güvenilir sonuçlara ulaşma şansı olacakmış. Hayırlısı. Başka derdin mi kalmadı diyeceksiniz ama iki soruda benden.

1- “Peki denizlerimizin daha fazla kirletilmemesi konusunda bir tedbir var mı?”

2- “Neden Ege Denizi’nin Yunan tarafı balık kaynıyor da bizim tarafta balık yok?”

Yorumlar (1)
Fahri Yalnız 3 yıl önce
Biz temizliği sadece evde toz alma cam silme olarak biliyoruz, çevre temizliği, çevre korumacılıgı diye birşey ne yazık ki bilmiyoruz
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51