banner34

banner50

banner6

13.07.2021, 00:00

#plastiksiztemmuz

Plastiksiz Temmuz, yani dünyadaki adıyla “Plastic Free July”, ilk olarak 2011 yılında Avustralya’da tek kullanımlık plastik ürünleri kullanmayı reddetmek amacıyla başlatılan küresel bir kampanyadır.
Hafif, ucuz ve dayanıklı olması nedeniyle ambalaj malzemesi olarak plastikler tercih edilmektedir. Ne yazık ki, bu plastiklerin yüzde 40’ından fazlası sadece bir kez kullanılıp atılmaktadır.
Geri dönüşüme gittiğini sandığımız ürünlerin de aslında sadece %9’u geri dönüşüm için uygun olmakta ve uygun olanların %90’ı ise tesis imkanı olmadığı için çöpe gitmektedir.
Bilimsel çalışmalar, plastiklerin deniz ortamında ortalama 450 yıl kalabileceğini ortaya koyuyor ve bu süre de plastik problemini daha ciddi boyutlara taşıyor. Hemen önlem alınmaz ve harekete geçilmezse 2050 yılında denizlerde ağırlıkla balıktan çok plastik olacağı öngörülüyor. Plastik kirliliği biyo-çeşitliliği de olumsuz etkiliyor. Her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşu, 100 bin memeli ve deniz kaplumbağası deniz çöpleri sebebiyle ölüyor.
Uluslararası araştırmalara göre yediklerimizde, içtiklerimizde ve hatta soluduğumuz havada dahi mikroplastikler bulunmaktadır. Plastikler, içerdikleri kimyasallarla vücudumuzdaki hormonları bloklamakta veya taklit etmektedir.
Plastiklerin yapısında bulunan BPA, ftalat ve PAH benzeri kimyasallar, ısı değişimleri sonucunda içecek ve gıdalara sızarak vücudumuza girmektedir. Bu nedenle, Dünya Sağlık Örgütü, plastikleri ve yapılarındaki kimyasalları endokrin sistem bozucu olarak tanımlamaktadır.

Plastiksiz Temmuz Hareketine
Katılmak İçin Neler Yapabiliriz?
Plastiksiz bir hayat tam anlamıyla mümkün olmasa da en azından plastik kullanımını mecbur olmadığımız alanlarda azaltarak hem kendimize hem de kendimizden sonraki nesillere fayda sağlayabiliriz.
 Özellikle tek kullanımlık plastikleri hayatımızdan çıkarmak bu noktada çok büyük önem taşıyor. İşte birkaç öneri;
-Mümkün olabildiğince plastik kullanımını azaltın (tekrar doldurmayı tercih edin, yeniden kullanılabilir alışveriş çantalarınızı unutmayın)
-Tek kullanımlık plastikleri kullanmamaya çalışın (ör. Pipetler, paketlenmiş bardaklar, tek kullanımlık mutfak eşyaları/sünger/streçfilm, buzdolabı poşeti, bardak, çatal-kaşık vb…)
-Plastik ambalajlı ürün kullanmaktan kaçının (alternatifleri seçin)
Ayrıca Plastik ayak izinizi hesaplayıp, haftalık hedefler veren bir uygulama var. (https://mylittleplasticfootprint.org/index.html) Bu uygulama çevreye verdiğimiz etkiyi minimum düzeye indirmemize yardımcı olabilir.
Plastiksiz Temmuz’a var mısınız?

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51