banner34

banner50

banner6

18.10.2021, 23:11

Paris Anlaşması

Rusya ile Kırım Savaşı’nı kazanan Osmanlı İmparatorluğu, Birleşik Krallık ve Fransa arasında barış için 30 Mart 1856 tarihli Paris Anlaşması imzalanmıştır. 
Günümüzde açıklanan Paris Anlaşması ise, Aralık 2015’te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 21. Taraflar Konferansı’nda kabul edilmiştir.
Türkiye’nin 22 Nisan 2016’da 175 ülkeyle birlikte imzaladığı anlaşma, 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdi. BMİDÇS’e taraf 197 ülkenin imzası bulunan anlaşmaya Eritre, Irak, İran, Libya, Yemen ve Türkiye taraf olmadı. 
Türkiye iklim kriziyle mücadelede yeni bir sayfa açarak, tarihte ikinci bir Paris Anlaşması, 7 Ekim 2021 tarih ve 31621 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Paris Anlaşması (Kısaca “Anlaşma”), sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğun ortadan kaldırılması çabaları bağlamında iklim değişikliği tehdidine yönelik küresel müdahaleyi aşağıda belirtilenler aracılığıyla güçlendirmeyi amaçlamaktadır:
a) İklim değişikliği risk ve etkilerini önemli ölçüde azaltacağı bilinciyle, küresel ortalama sıcaklıktaki artışı sanayileşme öncesindeki seviyeye göre 2C’nin oldukça altında tutmak ve sıcaklık artışını sanayileşme öncesi dönemdeki seviyelerin 1,5C üzeri ile sınırlandırmak için çaba göstermek,
b) Gıda üretimini tehdit etmeyecek şekilde, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum sağlayabilme kabiliyetini artırmak, iklim değişikliğine direnci geliştirmek ve düşük emisyonlu kalkınmayı teşvik etmek,
c) Finans akışlarını, düşük sera gazı emisyonları ve iklim değişikliğine dirençli kalkınmaya yönelik eğilimle tutarlı hale getirmek (Anlaşma m.2).
İklim değişikliğine karşı küresel mücadeleye yönelik ulusal katkılar doğrultusunda, Anlaşma’ya taraf ülkeler çabalar üstlenmeyi ve tebliğ etmeyi kabul etmektedirler.
Bu Anlaşma, farklı ulusal koşullar ışığında, hakkaniyet ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesi ve tarafların görece kabiliyetlerini yansıtacak şekilde uygulanacaktır.
İklim değişikliğine karşı küresel mücadeleyi amaçlayan Anlaşma, küresel ortalama sıcaklıktaki artışın sınırlandırması için çaba göstermek yanında yukarıda açıklanan diğer uygulamaları da kapsamaktadır.
Güzel bir dünya, yaşanabilir bir iklim ve küresel barış içinde ailenizle birlikte esenlik ve mutluluk dileklerimle, en içten saygılarımı sunarım.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51