banner6

17.01.2022, 23:46

Otomotiv devlerinin  gelecek planları...

Yaydıkları sera gazları nedeniyle atmosferdeki karbondioksit miktarını en çok artıranların başında gelen otomobillerin küresel ısınma ile mücadele kapsamında elektrikli modellere geçiş planları, otomotiv dünyasının gelecek planlarını oluşturuyor. 
Son olarak Alman otomobil şirketi Audi, 2026 yılının ardından herhangi bir içten yanmalı otomobilde geliştirme yapmayacağını açıklarken, Şirketin 2033 yılından itibaren ise tamamen elektrikli olacağı belirtildi. 
Dünyanın büyük otomotiv şirketlerinin elektrikli otomobillere geçiş takvimlerini hatırlamak gerekirse;
Renault çatısı altında üretim gerçekleştiren Japonya merkezli otomotiv şirketi Nissan, önemli pazarlardaki tüm yeni araçlarının 2030’ların başında tamamen elektrikli olacağını açıkladı. ABD merkezli otomotiv şirketi Ford, 2026’nın ortalarına kadar binek otomobil yelpazesinin yüzde 100’ü sıfır emisyonlu, tamamen elektrikli veya plug-in hibrit olacağını duyurdu. Ayrıca 2030 yılına kadar tamamen elektrikli modellere geçeceğini belirtti. Fransız otomotiv devi Renault, 2030’da benzinli ve dizel otomobil satışını durduracağını söyledi. Ayrıca Peugeot’nun 2022 de hem binek hem de ticari araçlar olmak üzere ürün yelpazesindeki elektrikli araç oran hedefi   %70. Bu oranı 2023 yılına kadar %85’e çıkarmayı hedefleyen marka, 2025 yılında ise Avrupa’da ürünlerinin %100’ünü elektrikli olarak pazara sunacak. Grubun belirli bir modelde müşterilerin ihtiyaçlarına en uygun teknolojiyi oluşturma olanağı veren çoklu enerji platformları ile “seçme özgürlüğü” stratejisini müşterilerine sunacağı belirtildi.
Stellantis grubunun bir diğer üyesi Citroen, 2030 yılına kadar tamamen elektrikli hale geleceğini duyurdu.


İngiliz otomotiv şirketi Land Rover, 2024’te gelecek olan ilk tamamen elektrikli modelle birlikte, önümüzdeki beş yıl içinde tamamen elektrikli 6 yeni modeli piyasaya süreceğini söyledi.
İsveçli otomobil şirketi Volvo, 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olmayı planladığını ve hibritler de dahil olmak üzere içten yanmalı motora sahip tüm arabaları aşamalı olarak kaldırmayı planladığını söyledi.
BMW, 2030 yılına kadar küresel teslimatlarının en az yüzde 50’sini tamamen elektrikli modellerin oluşturmasını beklediğini söyledi. Ayrıca mevcut pazar segmentlerinin yaklaşık yüzde 90’ında sunulan tamamen elektrikli en az bir modelle birlikte, 2023’ten itibaren yollarda tamamen elektrikli 13 modele sahip olacağını aktardı.
BMW grubu altında faaliyet gösteren Mini ise son içten yanmalı motorla çalışan otomobilini 2025 yılında piyasaya süreceğini, 2030 itibarıyla ise tamamen elektrikli üretim yapacağını duyurdu.

Elon Musk’ın sahibi olduğu ABD merkezli Tesla, halihazırda sadece elektrikli otomobil üretimi gerçekleştiriyor. Mevcut ürün yelpazesi Model 3, Model S ve Model X’i içeren şirketin yakın zamanda Model Y adlı kompakt SUV modelini piyasaya sürmesi bekleniyor.
Bugüne kadar ‘tamamen elektrikli’ satışa geçeceği tarihi açıklayan şirketler arasında en geç tarihi veren Japon otomotiv devi Honda oldu. Honda, 2040 yılı itibarıyla fosil yakıtlı araç satışı yapmayacağını açıklayarak sadece elektrikli model satacağını söyledi.
Alman otomobil devi Volkswagen, 2030 itibarıyla Avrupa’daki araç satışlarının yüzde 70’inin tamamen elektrikli olacağını açıkladı.
Fiat, 2025 - 2030 yılları arasında üreteceği araçları tamamen elektrikli olarak üretmeyi planladığını belirtti.
Stellantis bünyesinde üretim gerçekleştiren Alman otomobil şirketi Opel ise 2028 yılına kadar Avrupa’daki otomobillerinde içten yanmalı motor kullanmayı bırakacağını ve tamamen elektrikli araç üretimine geçmeyi hedeflediğini belirtti.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51