ORTA GELİR TUZAĞINDAN ÇIKIŞ; HANGİ TÜRKİYE?

Türkiye önümüzdeki 10-15 yıl içinde gelir seviyesini arttırıp,yüksek gelirli ülkeler arasında yer almak istemektedir.ancak bunun için tarihsel ortalamaların bir hayli üzerine hızını tüm bu dönem içinde korumak zorundadır.oysa büyüme hızı,tasarruf,teknoloji,kalifiye işgücü,kurumsallaşma gibi yetersizlikler türkiyenin yeni hedeflerini zorlamaktadır.
Bu durumu dikkate alan TÜRKONFED türkiyenin ORTA GELİR TUZAĞI na düşebileceğini işaret etmektedir.bu anlamda TÜRKNOFED bu ekonomik olguyu irdelemek için ORTA GELİR TUZAĞINDA ÇIKIŞ İÇİN HANGİ TÜRKİYE raporunu hazırlattı ve geçtiğimiz hafta Ankarada bursadan nosabsiad ve gesiad ve busiadın da çok sayıda iş adamları ile katıldığı toplantıda konu iki gün boyunca hem tartışıldı hemde anlatıldı.
Rapor gerçektende gelecek yıllara ışık tutabilecek bir şekilde prof dr Erinç yeldan,doç dr ebru voyvoda ve yaşar üniversitesinden kamil taşcı ve Mehmet emin özsan tarafından çok güzel istasistiki verilerle ele alınmış.
Raporda çok ilginç birkaç konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.türkiyede kişi başına düşen dolar 10.438 dolar,fakat kriz var dediğimiz 27.331,Yunanistan 25.216 ve komşumuz Bulgaristan 10.590 dolar.
Orta gelir tuzağının daha kötüsü ise düşük gelir tuzağına hapis olmuş ülkelerin durumu işler acısı örneğin; bengaldeş,Nepal,Haiti gibi ülklerin kişi başına düşen milli gelirleri 900 dolar.yani bu ülkelerde insanların büyük çoğnuluğu günde 3 dolar kazançla yaşıyorlar bu durumdan daha kötüsü ise Afrika ülkeleri çoğunluklu iki doların altında günlük gelir ile nerede ise yaşayan ölüler.
En dikkatimi çeken bilimsel veri ise türkiye ekonomisinde dönemler itibari ile büyüme hızları.
Tüm cumhuriyet dönemi sonrası yani 1923 ile 2012 ortalaması 4.5.
2.dünya savaşı öncesi ve sonrası 4.6.
Planlı ve ithal ikameci sanayileşme dönemi yani özala kadar olan zaman 5.2.
AKP dönemi 3003-2012 arası ortalama 4.8.kalkınma hızı yaklamışız.
En son vereceğim örnek ise ülkemizdeki bölgesel hasılanın makas açıları. İstanbulun gayri safi bölgesel hazılası türkiyenin dörtte birini teşkil etkemektedir,yani 213 milyar dolar yıllık GSMH yapan istanbula karşılık Ankara 65.bursa,Bilecik,Eskişehir 51.kars,ağrı,ırdır,Ardahan 4 milyar dolar GBMH yapmaktadırlar.TÜRKONFED tarafından hazılatılan rapor dış ticaret,hizmet sektörü,iş gücü potansiyeli,işsizlik,yeni iş alanalarına gerecekcek istihtam mesleki çeşitlikleri gibi çok sayıda konuyu bilimsel ve anlaşılır bir şekilde kitaplaştırılmış.
Dilerim ve umarımki bu rapor ciddiye alınsın ve ülkemiz hem bölgesel farklıkılkları yensin hemde ORTA GELİR TUZAGINA düşmesin.
Ropor kongre arafesinde yani 15.12.2012 gününden itibaren www.turkonfed.org adresinde yayınlanmaya başlandı buradan ilgilenlere duyrulur.
Saygılarımla.

Sayı: 868 - Sayı'nın Kapağı