banner6

29.06.2021, 00:00

Ne nedir, ne değildir?

Günlük yaşantınızın seyri içinde, gözden kaçırdıklarınızın sizi nasıl etkilediği hiç aklınıza gelir mi? Ya da geriye bakıp, şunu şöyle yapsaydım, bugün bunu yaşamazdım dediğiniz. Bir şansınız daha olsaydı, yaşamış olduğunuz tecrübeyi yaşamadan, sonuçları görmeden, yine aynı yolu mu izlerdim acaba diye düşündünüz mü hiç?

Kuvvetle muhtemel günlük telaşeleriniz içerisinde, odaklandığınız mesele dışında hiçbir şeyi gözünüz görmüyor, kulağınız duymuyordur. Ya da çok azına “hadi ya” demişsinizdir. Zaten herkesin derdi kendine yetiyordur çoğu zaman; çoğunlukla durup düşünmeye, geriye bakmaya ya da ileriyi düşünmeye ne zamanı kalıyordur ne de isteği. Ne var ki siz istemeseniz de, bakmadığımız, görmediğimiz o anda, sizin dışınızda yaşananlar ile hayatınız az ya da çok etkileniyor mutlaka. Çok uzatmadan, küçük devede kulak misali bir bölümüne kısaca birlikte bakalım mı?

Zaten anca bu kadarına bakabiliriz, ötesine hayal dünyamız bile erişmez. Önce ekonomi elbette. Siz kendi dertlerinizle uğraşırken, ekonomideki baş döndürücü gelişmelerden haberiniz olup da “bari şöyle yapayım” diyecek kadar araştırmaya vaktiniz oluyor mu? Büyük ihtimal olmuyor. Enerji fiyatları mesela. Dövize göre ayarlanıyor, otomatik. O konuya her gün girmiyoruz hamdolsun. Ancak mazot yakıp ,sebze taşıyan kamyonun nakliye maliyeti pazara, pazardaki fiyatlar da hepimizin cebine giriyor yazık ki. Gündeme bio-dizel girdi mesela. Amerika deniyor, kara para deniyor, bir otel çıktı ortaya, yol geçen hanı gibi ama süper lüks, neler oluyor anlamadık, ama belli ki bir cezamız olacak.

Yani dilimizin dönmediği bu kayıp paralardan devletimizin vergi kayıpları, aslında milletin parası sayılmaz mı? Bak şimdi. Amerika şikayet etmiş, Avusturya kara para aklıyor diye bir Türk yakalamış. O arkadaş bizde yıllardır hayırsever iş adamı olan bir arkadaşmış. Oteli de hayrat yapmış ama meğer otel onun değilmiş. Biz de iade istemişiz. Bakalım kim alacak? Bize ne bunlardan demeniz muhtemel ama hepimizin hayatını etkilemesi muhakkak. En azından itibarımız yaralı. Suçlu adamı hayırsever zannetmişiz. Herkesin yatıp kalkıp, yiyip içip para vermeden çıkıp gittiği bu meşhur lüks otel ile ilgili inanılmaz bir de hikaye var. Otelin ilk sahibinin kızı, “bir adamın otellerine TANK ile girdiğini” söylemiş. “Bir sürü şahit var” demiş. Kız çok iyi eğitimli, aynı zamanda ABD vatandaşı, ama bu söylediğini kimse duymamış gibi. Hiçbir soruşturmada duymadık. Bu olsa olsa bir şakadır herhalde. Bu derin işlerden, örgütlerden gündem çok derin. Bunlar milletin basit dertlerini nasıl etkiler? Evet bütün bunların yanında, çok çok basit dertleri olan millet, çoğuna bakmıyor, görmüyor ya da umursamıyor olabilir. Hatta nerden çıktı bu, bir an evvel gündemden düşse de benim derdimle ilgilenilse diyor da olabilir. Doğal bir durum. Ancak hepimiz milletin fertleri isek bütün bunlardan mutlaka etkileneceğiz. Aynen geçmediğimiz köprüye, ödeme yaptığımız gibi.

Morale, umuda, güzel gelişmelere şiddetle muhtacız. Pandemiden kırılırken, aniden çıkan ya da düşen vaka sayılarına, gelmeyen aşılara anca uyum sağlıyorken, birdenbire ibadullah bollaşan aşı miktarı, aşı kuyrukları, bunalmış insanımıza moral mesela. Futbolu çok severiz diye diyorum. Çuvalla para alan bizim çocuklar, hayal kırıklığı ama aslanlar gibi voleybolcu çocuklarımızı düşünün. Moralimiz yükselir. Faiz düşmüyor. Ama zamanı gelince düşecek emin olun. Sebep düşünce sonuç da düşecek. Ve enflasyon düşünce fiyatlar da düşecek biliyorsunuz. Ama asgari ücret düşmeyecek. O zaman insanımız daha mutlu olacak. O gün gelecek biliyorsunuz, bu size moral olsun. Marmara temizlenecek. Bu rutin gündeminizde olmasa da önemli. Balık zaten çok pahalıydı, döviz uçtu, zaten tatil hayal idi ama sağlığınız çok daha önemli.

Marmara mikrop saçıyor. Ne var ki süpürgeler harıl harıl 24 saat çalışıyor. Oksijen de veriliyor. Hem de derine veriliyor. Temizlenecek. Moralinizi yüksek tutun. Pek çok başka konuda giriyor gündeme ve bir şekilde hayatınızı etkiliyor elbet ama çoğu hepimizin boyunu aşıyor. Biz kendi işimize bakalım. Yani kentsel dönüşüm de var mesela ama karavan fiyatları çok uygun, soğuk geçirmeyen çadırlarda şu an kampanya bekliyoruz. Hayata iyi tarafından bakmak, pozitif düşünmek akıl sağlığımız için birebir.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51