Mirasçılık belgesinin iptali

Kural olarak, doğum ve ölüm nüfus sicilindeki kayıtlarla ispat olunur. Ancak, nüfus sicillerinde bir kayıt yoksa veya bulunan kaydın doğru olmadığının anlaşılması halinde, gerçek durum her türlü delille kanıtla­nabilir(TMK m.30).

Muris ile arasında irsi bağ nüfus kü­tüğündeki kayıtlar, bu da yoksa ya da bulunan kaydın doğru olmadığı anla­şılırsa, gerçek durum her türlü kanıtla ispat edilebilir.

Mirasçılık belgesi hem mahkeme hem de noter tarafından verilebilir. Bu sebeple, mirasçılık belgesinin iptali aşağıda iki alt başlık halindi incelen­miştir:

A. Mahkemece Verilen

Mirasçılık Belgesinin İptali Mahkemece verilen bir mirasçılık bel­gesine göre, mirasçı gözükmeyen bir kişi, söz konusu usul çerçevesinde mi­rasçılık belgesinin iptalini talep edebilir.

Hukukumuzda çekişmeli yargıya tabi davalarda taraflarca hazırlama ilkesi ge­çerli olup, hâkim davanın tarafları ile bağlıdır. Hâkim, talepte bulunan taraf­ların ileri sürdüğü olaylar ve deliller ile yetinerek sonuca dairesinde karar verir.

Çekişmesiz yargıda ise, re ’sen araş­tırma ilkesi egemendir. Çekişmesiz yar­gıda davanın tek tarafı vardır, yani hasımsız açılır. Bu tür davalarda verilen kararlar kesin hüküm teşkil etmediği için, açılacak bir iptal davası ile değiştirilme veya ortadan kaldırılma gerçek­leştirilmiş olur.

Davacı tarafından önceki tarihli mi­rasçılık belgesinin iptalinin istenmesi halinde, aynı zamanda yenisinin veril­mesi isteminin şart olmadığı gibi, mah­kemece de talep olunmadan yeni bir mirasçılık belgesinin düzenlenmesi de hukuken mümkün değildir( Yargıtay 7. HD., 05.02.2013, E.2012/9112 ve K.2013/745).

Böylesi bir davada, murisin ölümü ve bu ölümü ile geriye kalan mirasçısının, mirasçı sıfatı ile mahkemeden bir mirasçılık belgesi almış olması gerekmek­tedir.

Bu durumda öncelikle, nüfus kütü­ğünde kayıtlı bir kişinin ölüm kaydı kü­tüklere işlenmeli veya Asliye Hukuk Mahkemesince verilmiş ve kesinleşmiş bir mahkeme kararı ile kişinin ölmüş ol­duğu belirlenmiş olmak zorundadır. Bu durumda ölen kişinin mirasçılık belge­sinin istenilmesi ve burada mirasçı gö­zükmeyen kişinin mirasçılık belgesinin iptali için adli yargıya başvurulabilece­ğinin kabulü gerekir.

B. Noterlikçe Verilen Mirasçılık

Belgesinin İptali

Noterlikçe verilen mirasçılık belge­sine göre, mirasçı gözükmeyen bir kişi, başlangıç kısmında belirtilen usul çerçevesinde mirasçılık belgesinin iptalini talep edebilir.

Bu durumda, 1512 sayılı Noterlik Ka­nununun 71/C maddesi gereğince no­terlerlerin verdikleri mirasçılık belgesi hakkında, menfaati ihlal edilenler tara­fından sulh hukuk mahkemesine iti­razda bulunulabilir.1

Ailenizle birlikte esenlik ve mutluluk­lar diler, en içten saygılarımızı sunarız.