banner34

banner50

banner6

06.07.2021, 00:05

Meslek lisesi çağrısı ama uygulamalı !!!

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı geçen hafta (LGS) sınavına giren öğrencilere, ülkemizin ekonomik ve sosyal alanda sağlam temeller üzerine oturarak gelişmesini hızlandıracak bir çağrı yaptı;

‘’Son yıllarda adeta bir yıldız gibi parlayan meslek liseleri sektöre ara değil, aranan eleman yetiştiriyor. Alacakları nitelikli eğitimle, iş hayatına bir adım önde başlamak isteyen tüm öğrencilerimizi, meslek liselerini tercih etmeye davet ediyorum.’’

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetişmesi amacıyla, meslek liselerinde Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında ‘’Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü’’ imzalandığına değinen Başkan Özer Matlı, ‘’…başlatılan bu dönüşüm, öğrencilerimizi sektörün istediği doğrultuda iş hayatına hazırlamak için hem meslek liselerimizi fiziki anlamda daha kaliteli hale getiriyor, hem de iş dünyasını sürecin içine aktif şekilde dahil ederek, eğitim modelini daha da dinamikleştiriyor. Amacımız Meslek Liselerini tercih eden öğrencilerimizin mezun olduklarında sektörde ‘’aranan eleman’’ olmalarına imkan sağlamaktır.’’ Sözlerine, Mesleki Eğitimde İş Birliği Protokolü kapsamına alınan ilk ve tek tarım lisesi olan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ders müfredatının üyelerimizin ve tarım sektörünün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurularak belirlendiğinin altını çizerek, devam etti.

Okul MEB tarafından da Tarım, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Ar-Ge merkezi yapıldı. Bu özellikleriyle, ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknoloji odaklı tarım eğitimi verilerek, Türkiye tarımı için gereken nitelikli ve yetişmiş insan gücünün bu okuldan çıkmış olacağını, vurguladı. Sayın Özer Matlı’nın bu sözlerini okuduğumda, mühendisliğe ilk başladığım 1960’lı yıllarda DSİ tarafından gönderildiğim ABD’de içine girdiğim çalışmalar gözümün önünde canlandı.

Güney Kaliforniya’da benzer bir Tarım ve Hayvancılık Meslek Okulunda 40 gün kalmıştım. Okuldaki eğitim düzeni içinde yer alan öğrencilerin tarlaları vardı, derste tarlanın besin gücünü nasıl tespit edeceklerini öğreniyorlar, tarladan toprak numunesi alıp laboratuvarda analiz yapıyorlardı, bir öğrenci şeker pancarı yetiştirecekti, verimli ürün almak için pancarın ihtiyacı olan besinin ne kadarını tarladan alacağını ve eksik kalanını ne kadar gübre ile karşılayacağını hesaplıyor ve uygulamaya sokuyordu. Tarlayı sürme dahil sürecin tüm adımlarını derste öğrendiğini uygulayarak atıyordu, ürün oluştuğunda topluyor, bütün üretim sürecinin maliyetini hesaplıyor, ürünü satıyor, kar ettiyse yarısı kendine kalıyordu.

Daha sonraki yıllarda Almanya’nın Kulmbach kentindeki meslek lisesi ile Tophane Meslek Lisesi, spor kulübü ile DSİ Nilüferspor kardeşlik bağlantısı kurduk, yaz aylarında karşılıklı gidiş gelişler başladı. Kulüpler arası ilişkiler çok uzun sürmedi ama, meslek liseleri arasındaki öğrenci değişimleri yanılmıyorsam hala devam ediyor. Bu vesile ile Almanya’daki eğitim sistemini yakından tanıma imkanımız olmuştu. Çocuklar 8 yıllık ilkokul eğitimini bitirdiğinde öğretmenleri mezuniyet belgesi üzerine ‘’Lise öğrenimine başlayabilir’’ diye yazarsa çocuk liseye, sonra da üniversiteye gidebiliyordu.

Bu izni alamayan öğrenciler Meslek Lisesinde eğitimlerine devam ediyordu. Bu okullar uygulamalıydı, çocuk hangi branşı seçerse, haftanın belli günleri o branştaki işyerlerinde çalışıyordu. İş yerlerinde çalışanların tümü, örneğin tezgahtardan, ahçıya, hemşireye, fabrika çalışanlarına, çiftçilere kadar herkes uygulamalı meslek okullarında eğitiliyor ve diploma alıyorlardı. Kent yaşamının her bölümünde yer alanlar, kendi branşlarında meslek lisesi diplomasına sahiptiler. Benzer bir çalışma için BTSO ile MEB arasında bir protokol imzalandı ve OSB deki Meslek Lisesinde uygulamalı mesleki eğitim başlatıldı. Burada eğitim gören öğrenciler haftanın bir günü kendi branşlarındaki bir fabrikada çalışıyorlar, okul bittiğinde sanayicinin aradığı eleman vasıflarına sahip oluyorlar. Aslında bu güzel örnekler ile bu sistemin ülkemiz eğitim düzenine yaygın biçimde yerleşmesi, ekonomimizin dinamiklerini güçlendirecek, ürerim verimini artıracaktır. Yazımı bitirirken bir önerimi, Karacabey ve MKP köylerindeki çocukların eğitimi için, Karacabey Harasında Uygulamalı Tarım ve Hayvancılık Meslek Liseleri açılması önerimi, ilgililerin önüne seriyorum…

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51